Iemesli tam, kāpēc tu nevari pārstāt klepot

Bronhīts

Saaukstēšanās var izraisīt niezošu klepu, kas nāk komplektā ar citiem simptomiem – tekošu degunu un sāpošu kaklu. Tomēr, ja dominējošais simptoms ir klepus, tad tā var būt pazīme, ka tev ir akūts bronhīts.

Parasti bronhītam līdzi nāk slapjš, spēcīgs klepus, kas rezultējas ar gļotām un krēpām. Ja ir aizdomas, ka tev varētu būt bronhīts, steidzami dodies pie ārsta, lai varētu uzsākt ārstēšanu.

Pneimonija

Akūts klepus, kas bieži nāk komplektā ar asiņainām krēpām, ir pneimonijas pazīme – parasti tā ir nopietna slimība, kas jāārstē ar antibiotikām. Vēl tev varētu būt drudzis, spēcīgs nogurums, vārgums, elpas trūkums un drebuļi. 

Pēc deguna pilienu lietošanas

Bieži hronisks klepus rodas pēc deguna pilienu lietošanas. Cēlonis tam ir tas, ka drenāža no deguna blakusdobuma plūst uz leju, nonākot atpakaļ kaklā, nevis iznāk ārā pa degunu. Kad pilieni sasniedz kaklu, tas tiek kairināts, kas galu galā izraisa klepu. 

Un ir pavisam vienkārši noteikt, vai klepus cēlonis ir deguna pilieni – sajūta, kas radīsies kaklā tad, kad tuvojas klepus, būs bieza un sāļa. Arī šādā gadījumā ir jādodas pie ārsta, lai tev tiktu izrakstīti antihistamīni.

Plaušu vēzis

Ja tu klepo jau vairākas nedēļas, noteikti galvai cauri ir izgājusi doma par plaušu vēzi. Tomēr ļoti retos gadījumos plaušu vēža vienīgais simptoms ir klepus. 8 nedēļu laikā attīstītos arī citi simptomi – tai skaitā svara zudums, asiņu atklepošana, nogurums un sāpes krūtīs. Ja tas izklausās kas pazīstams, tad steidzami jādodas pie ārsta.

Tomēr pastāv iespējamība, ka pneimoniju var sajaukt ar plaušu vēzi un otrādāk. Tādēļ, ja izietais antibiotiku kurss pēc tam, kad it kā ir atklāta ir pneimonija, nav palīdzējis, pie ārsta ir jādodas atkārtoti, lai taisītu rentgenu. 

Nesmēķējošajiem ir daudz mazāka iespējamība saslimt ar plaušu vēzi nekā smēķējošajiem un bijušajiem smēķētājiem. Tādēļ, ja vēl joprojām tu aizdedzini savu cigareti, 2016. gadā varbūt izveido apņemšanos atmest smēķēšanu.

Avots: www.menshealth.com

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment