Iesaista bērnus un jauniešus Liepājas nākotnes plānošanā

Ar pirmskolas mācību iestāžu un pamatskolas skolotāju ekskursiju pa bijušās rūpnīcas “Liepājas metalurgs” teritoriju pilnvērtīgi aizsācies 2. Liepājas Jauniešu otrais forums “Mana nākotnes pilsēta”, kura laikā dažāda vecuma grupu bērnus un jauniešus aicinās piedalīties Liepājas attīstības plānošanā.

Pirmie savu redzējumu uzburs mazākie liepājnieki, bet 2023.gada pavasarī iesaistīsies arī pamatskolu, vidusskolu un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Šogad fantāzijas lidojumam atvēlēta bijušās rūpnīcas “Liepājas Metalurgs” teritorija, kas ilgus gadus bijusi plašākai sabiedrībai nepieejama, taču nākotnē organiski savienosies ar pārējo pilsētu.

Liepājas SEZ pārvalde un pašvaldība šeit redz iespēju izveidot videi draudzīgu industriālu parku. Tomēr jautājums ir atklāts – kādu redzam Latvijā lielāko industriālās ražošanas teritoriju – vai ar inovatīviem un videi draudzīgiem uzņēmumiem, kas darbojas pēc aprites ekonomikas principiem? Vai teritorija iekļausies pilsētvidē un būs plaši pieejama iedzīvotājiem? Šobrīd vārds tiek dots arī jaunajai paaudzei – ko šeit saredz bērni? Teritorijas attīstītāji un Liepājas Jauniešu foruma organizatori gaida mazo liepājnieku idejas.

Kā norāda Liepājas Novada fonda pārstāve Anete Bērziņa, fonds ļoti vēlas veicināt bērnu un jauniešu līdzdalību pilsētvides plānošanā, pilsonisko līdzdalību, ka iedzīvotāji piedalās savas pilsētas plānošanā. “Manuprāt, uzņēmējiem un attīstītājiem tā ir izcila iespēja, jo tas, galu galā, ir patērētājs, kurš lietos to, kas kādam pieder, ir ienākumu avots. Tā kā – tā būtu izcila iespēja ņemt vērā bērnu ieceres un vīzijas.”

Līdzīgās domās ir Liepājas SEZ pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis, kurš uzsver, ka tas ir tāds radošs piegājiens, kā var piedalīties savas pilsētas būvniecībā. Zināms, ka bērni gan zīmē pilsētas, gan būvē tās no “Lego” klučiem, spēlējas tajās. “Te tāds nedaudz lielāks spēļu laukums.”

Pirmajā kārtā tiek iesaistīti bērnu dārzu un pamatskolu audzēkņi līdz 13 gadu vecumam, bet pirms jaunā paaudze uzsāk ideju iedzīvināšanu zīmējumos vai telpiskos modeļos, ekskursijā pa bijušās rūpnīcas teritoriju devās viņu skolotāji. Viņiem tika parādīti pieci esoši objekti, kuru pielietojumam nākotnē noderētu labas idejas. Pedagogi apskatīja metāllūžņu pieņemšanas cehu, metāla lauztuvi, siltumtrašu estakādes un siltumnīcas, kā arī nokāpa pagājušā gadsimta 70-tajos gados celtajā bunkurā – civilās aizsardzības patvertnē.

Plānots, ka idejas metalurga nākotnei mazie liepājnieki radošos darbos izteiks līdz 4.novembrim, un pēc skolēnu rudens brīvlaika žūrijas komisija tiksies ar darbu autoriem, lai pārrunātu viņu veikumu, kā arī apbalvotu interesantāko ideju autorus. Mazo liepājnieku radošās idejas par Metalurga nākotni pēc konkursa būs apskatāmas tirdzniecības namā “Kurzeme” iekārtotā izstādē, kuras tālāk attīstīs pamatskolas un vidusskolu audzēkņi nākamā gada pavasarī.

2. Liepājas Jauniešu forumu “Mana nākotnes pilsēta” rīko Liepājas Novada fonds sadarbībā ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldi, Liepājas Izglītības pārvaldi un Būvvaldi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment