Ieteikumi, kā būt atvērtam pret dzīvi-dzīvot šeit un tagad

Dzīvot tagadnē. Tas izklausās tik vienkārši. Bet pārāka bieži mēs neatrodamies te un tagad. Mūsu prāti tiek pārpildīti ar pagātnes pārdzīvojumiem, nepatīkamām atmiņām, uztraukumu un bailēm par to, kas vēl gaidāms. Un visu šo laiku mēs esam tik aizņemti, ka nepamanām skaisto ikdienā – skaisto te un tagad, tieši šajā mirklī.

Bet tagadne, šis brīdis un laiks, ir pats skaistākais un, patiesi, arī vienīgais, kas mums ir. Spēja pieņemt sevi, savas kļūdas un trūkumus un prasme samierināties ar pagātni ir atslēga tam, lai mēs – tu, es, un ikviens līdzcilvēks mums apkārt – spētu dzīvot tagadnē.

Šeit ir daži padomi, kā būt atvērtam pret dzīvi un pieņemt to, ko tā tev sniedz ik mirkli:

1.Esi līdzsvarā ar savām emocijām

Dziedi, dejo, runā vai klausies – dari visu to, kas tev ļauj izpaust un izprast to, ko tu jūti. Ja nespēj izteikt savas domas un emocijas ar vārdiem, izpaud tās neverbāli. Tas, ko reizēm nespēj izteikt vārdos, var izpausties darbos. Esi radošs un, iespējams, ka tieši tas ļaus tev  saprast savu iekšējo pasauli. Un brīdī, kad tu to sapratīsi, tu spēsi spert nākamo soli, lai pieņemtu sevi tādu, kāds tu esi – lai dzīvotu tieši šim mirklim!

2. Pieņem pagātni tādu, kāda tā ir

Mācīties pieņemt savu pagātni var būt sarežģīti, īpaši, ja pagātnes pieredze bijusi nepatīkama. Bet, lai spertu pirmo soli uz priekšu, tev jāļauj sev saskatīt pagātne tāda, kāda tā bijusi. Izproti savas emocijas un domas, kas saistās ar to. Pieņem to, ka tava rīcība var būt bijusi nepareiza, bet netiesā sevi par to, kas vairs nav maināms.

Iespējams, saprotot visu, kas bijis, tu vēlēsies no tā tikt vaļā. Atvērt skapi un paslēpt tajā skeletu. Bet atceries, ka, lai pieņemtu pagātni tieši tādu, kāda tā bijusi, tev tā nav jāaizmirst vai jānoslēpj, bet gan jāmaina sava izpratne par to. Visa pamatā ir tava pieeja konkrētām sajūtām un rīcībai. Domā par visu to, ko tu esi guvis – mācījies no kļūdām, mācījies no cilvēkiem, kas bijuši tavā dzīvē. Ikviena kļūda vai ikviena ieguvums – viss, kas ir bijis, ir veidojis tevi par cilvēku, kas tu esi šodien. Un pat, ja daudz kas ir beidzies par spīti tam, ka tu vēlējies to turpināt, saproti, ka nekas nav mūžīgs un katras attiecības, katrs notikums un satiktais cilvēks ir solis sevis pilnveidošanai un katra notikuma beigas ir durvis jaunai pieredzei. Tas, ka kaut kas ir beidzies, nozīmē, ka ir laiks kaut kam jaunam – laiks dzīvot tagadnē.

Avots:

1logo2

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment