Jadviga Neilande: Murgs, kas attiecas uz tiem, kam darba alga mēnesī nepārsniedz 1100 eiro

 

Kalkulators.

 

Šī raksta autore ir sertificēta nodokļu konsultante Jadviga Neilande


Saeima pieņēmusi grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Izmaiņas galvenokārt saistītas ar deklarāciju aizpildīšanu un iesniegšanu, jo, kā zināms, šie jautājumi nesen radīja sabiedrībā gan sašutumu, gan dažādus pārpratumus.

Jāatzīst, ka nekādu būtisku uzlabojumu gan šie grozījumi nedos, turklāt dažas izmaiņas ir, maigi izsakoties, dīvainas.

Pat domādams neizdomāsi!

Viens no absurdākajiem grozījumiem likumā – turpmāk cilvēks pats varēs noteikt sev neapliekamo minimumu.

Šādam jaunumam grūti uzrakstīt pieklājīgu komentāru, jo nav saprotams, cik zemu vēl var krist ierēdņi, kuri izdomājuši kaut ko tādu!
Turklāt šos idiotiskos grozījumus ir pieņēmusi jaunā Saeima. Visdrīzāk neviens deputāts nav iedomājies paprasīt profesionāliem nodokļu konsultantiem, kādas sekas tas var izraisīt. Vai varbūt nākamais solis būs katram pašam savas darba algas aprēķināšana?!

Izmaiņas likumā paredz, ka tagad visiem, kam ir tiesības uz neapliekamo minimumu un kas saņem ienākumu, būs tiesības pašam mainīt šo minimumu. Protams, lielāku par to, ko noteicis Valsts ieņēmumu dienests (VID), gan izvēlēties nevarēs – varēs tikai mazāku.

Tas nozīmē, ka VID atsūtīs uz elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) savu prognozēto neapliekamo minimumu un, ja cilvēkam tas šķitīs par lielu (kā gan nespeciālists to varētu zināt?), viņš varēs noteikt pats savu neapliekamo minumu.

Šis murgs diemžēl attiecas uz tiem, kam darba alga mēnesī nepārsniedz 1100 eiro. Tātad publiski skandinātais, ka izmaiņas ieviestas, domājot par vienkāršo cilvēku, ir klaji meli.
Jo pat visi attaisnotie izdevumi (par medicīnu, izglītību, pulciņiem, ziedojumiem) tika ierobežoti kopumā uz cilvēku līdz 600 eiro, izmantojot pārsniegumu tikai trīs gadus, līdzšinējo piecu gadu vietā.

Papildus tam attaisnotie izdevumi nedrīkst pārsniegt deklarācijā apliekamo ienākumu vairāk par 50%.
Tātad, ja, piemēram, māmiņai, kurai ir trīs bērni, neliela alga un mazs nodoklis, bet bērniem izdevumi ir maksāt par izglītību un medicīnu, tad nav ko cerēt uz valsts atbalstu nodokļu jomā, jo likuma autors ir izveidojis likumu tā, lai šādi cilvēki saņemtu no valsts atpakaļ pēc iespējas mazāk.

Ja, atskaitot atvieglojumus par bērniem, apliekamais ienākums ir 1000 eiro, bet par katru bērnu maksāts vismaz 300 eiro gadā, tas kopā ir 900 eiro, taču attaisnotajos izdevumos varēs likt tikai 500 eiro (50% no 1000).

Iemesls šādam grozījumam bija fakts, ka cilvēki par daudz prasīja atpakaļ attaisnotos izdevumus, tātad par daudz izmantoja savas likumiskās tiesības, kas neapmierināja valsts ierēdniecību.

Starp citu, to var izlasīt pagājušā gada (2017. gada budžeta) anotācijā.

Likuma grozījumi paredz, ka iekšzemes nodokļa maksātāja gada (algas nodokļa maksātāja – mēneša) apliekamais ienākums (ja vien tas nav noteikts citādi), ir viņa gada (mēneša) ienākums (izņemot 9. pantā nosauktos neapliekamos ienākumus), no kura tiek atskaitīti:

1) 10. pantā noteiktie attaisnotie izdevumi;
2) maksātāja gada diferencētais neapliekamais minimums (VID vai maksātāja paša prognozētais);
3) 13. pantā noteiktie atvieglojumi.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Artis</cite>

    TĀ ARĪ PASAKIET PENSIJAS ZAUDĒJUMU PAMATOŠANAI -NAV TĀLU JĀMEKLĒ- Kā piemērs -pensijas fonds ieguldīja pa ārzemēm kā rezultātā zaudē 100milijonus ,sanāk ka ieguldīja .bet Latvija meklē ārvalstu investorus kuri varēs ieguldīt un pelnīt -tad priekš kam neiegulda savā zemē .Nē viņi pie jums .un jūsējie pie mums. UN TĀLĀK PENSIJAS IEGULDĪJUMI SAMAZINĀJĀS- FONDS SAMAZINĀJĀS – TAGAD BŪS LIELISKS ATTAISNOJUMS JAUNIE NOTEIKUMI.

  • <cite class="fn">Aigars</cite>

    Vai kads saprot kas tur rakstits? Itka latviesu vardi ,bet saprast gruti kaut ko ? Kas pie velna ir diferencets ?!

Leave a Comment