Jandāliņu jautājumā ap pieminekļiem Raimonds Pauls saliek punktus uz “i”

Pēdējā laikā publiskajā telpā izskan aktīvas diskusijas par kultūras personībām veltīto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu. Savu viedokli šajā jautājumā pauda arī Raimonds Pauls.

 

Sarunā ar izdevumu «Privātā Dzīve» Pauls norādīja, ka, viņaprāt, šis cepiens ir pārspīlēts. Viņš uzskata, ka ir daudz svarīgākas lietas, par kurām jādomā un jārisina.

 

Kā saukt ielas, kādus pieminekļus atstāt un kurus novākt, ir Rīgas domes lēmums. Ja viņiem piemineklis nepatīk, lai vāc prom!

 

Pieminekli Andrejam Upītim veidojis tēlnieks, kas bija mans labs draugs – Alberts Terpilovskis. Es uzskatu, ka pašreizējā situācijā mums vajadzētu vairāk koncentrēties uz to, ka paliekam arvien mazāk, nevis apspriest šādas lietas.

 

Jārunā par to, ka Eiropā daudzās jomās esam pēdējās vietās. Par to ir jārunā, nevis par to, kā saukt ielas un kādus pieminekļus atstāt.”

 

LASI VĒL: Pazīmes, kas norāda, ka sieviete ir pārstājusi sevi kopt

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis piekrīt, ka šis nav pirmais darba kārtības jautājums. Viņš sacīja, ka Rīgas pašvaldībai šobrīd ir svarīgāki uzdevumi, uz kuriem koncentrēties, nevis cīņa pret pieminekļiem. Tika vien teikts, ka daži pieminekļi var tikt demontēti vai pārvietoti, un vēl ir nepieciešama diskusija, lai pieņemtu labāko lēmumu.

 

Rīgas domes Pieminekļu padome nesen nobalsoja par atbalstu sešu pieminekļu demontāžai vai pārvietošanai pilsētā, kas saistīti ar padomju laika slavināšanu. Dome nobalsoja par atbalstu ierosinājumam demontēt rakstnieka Andreja Upīša pieminekli un “staļinisma perioda rakstniecei” Annas Sakses skulptūru Gaujas ielā 1, kas Kronvalda parkā uzstādīta 1982.gadā.

 

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvaldes parkā, jo tas it kā esot novietots nelikumīgi.

 

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978. gadā uzcelto pieminekli zinātniekam “Trīskārtējam PSRS sociālistiskā darba varonim” Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanāla apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei. , kā arī piemiņas plāksnes noņemšanu vēsturniekam Jānim Zutim. Plāksne atrodas Basteja bulvārī 12.

 

Tika atbalstīta arī Komunistiskās partijas tipogrāfijas piemiņas plāksnes noņemšana no Čiekurkalna 88 1.garās rindas.

 

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Citu Latvijas kultūras un mākslas ekspertu un sabiedrisko darbinieku viedokļus par pieminekļiem lasiet «Privātā Dzīves» 14. marta numurā.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment