Jūties atkarīgs no sociālajiem tīkliem? Izrādās, ka pie tā vari vainot gēnus!

Pētījums, kurā tika atklāta saistība starp sociālo mediju izmantošanas paradumiem un gēniem, ir balstīts uz cita pētījuma datiem par 8500 dvīņu attīstību 16 gadu vecumā. Zinātnieki salīdzināja identisko dvīņu (ar 100% kopīgiem gēniem) un neidentisko dvīņu (ar 50% kopīgiem gēniem) datus un spēja novērtēt gēnu un vides relatīvo ieguldījumu individuālās atšķirībās starp tiešsaistē pieejamās multivides un sociālo mediju lietošanu. Tās ir gan spēles, gan mācību materiāli, kas pieejami internetā, kā arī laiks, kas pavadīts, sarakstoties tiešsaistē un izmantojot sociālos tīklus, piemēram, Facebook.

Zinātnieki atklāja, ka ievērojama daļa laika, kas tiek pavadīts internetā, ir saistīts ar iedzimtību vai, citiem vārdiem, līmeni, kādā bērnu atšķirības var tikt saistītas ar ģenētiskiem faktoriem nevis apkārtējās vides ietekmi.

Lasi vēl: Lūk, kas notiek, kad tu pārvari atkarību no mobilā telefona!

Tāpat tika noskaidrots, ka gēni ir atbildīgi par ceturto daļu no sociālajos tīklos pavadītā laika.

Unikālie apkārtējās vides faktori nosaka gandrīz divas trešdaļas no atšķirībām starp interneta lietošanas paradumiem.

Šie faktori var būt, piemēram, atšķirīga pieejamība multividei un internetam, ja vienam bērnam ir mobilais telefons, bet otram nav, vai arī vecāki atšķirīgi uzrauga bērnu interneta lietošanas paradumus.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment