Kā ātri un efektīvi iegaumēt informāciju – šie triki palīdzēs atcerēties jebko!

2. Sadalīšana kategorijās

Informācijas sadrumstalošanu papildinošs paņēmiens ir sadalīšana kategorijās. Tajā ietilpst lietu pārkārtošana grupās, balstoties uz to iezīmēm. Kā pamats var tikt ņemta krāsa, forma, alfabētiska secība, tips, vecums, cena, sarežģītība utt.

Pieņemsim, ka jāiegaumē šie 15 dzīvnieki:

Zaķis Astoņkājis Vārna

Kaķis Lasis Suns

Zilonis Delfīns Pīļkābis

Tunzivs Pāvs Žirafe

Balodis Nīlzirgs Krokodils

Tā vietā, lai vienkārši sadalītu sarakstu mazākās daļās, minētos dzīvniekus var iedalīt dažādās grupās. Šādi rīkojoties, tiek izveidota stingra kārtība un savstarpēji nesaistītas lietas tiek loģiski sagrupētas.

Sagrupēšana var izskatīties šādi:

Mājdzīvnieki: zaķis, kaķis, suns

Dzīvo okeānā: tunzivs, lasis, delfīns

Putni: vārna, pāvs, balodis

Neglīti: pīļknābis, krokodils, astoņkājis

Lieli: zilonis, nīlzirgs, žirafe

3. Sadrumstalošanas sistēma

Ja jāiegaumē liels informācijas apjoms, turklāt precīzi jāatceras tā secība, nepieciešama sistemātiskāka pieeja. Sadrumstalošanas sistēma atrodas virs vienkāršas sadrumstalošanas un sadalīšanas kategorijās.

Īsāk sakot: Iegaumē pirmo sadrumstaloto kategoriju, iegaumē nākamo, atkārto tās abas un atkārto šo procesu.

Piemēram, jāiegaumē tie paši dzīvnieki. Sākotnēji iegaumē pirmo kategoriju, atkārto to, iegaumē otru, atkārto to un tad vēlreiz atkārto pirmo un tad atkal otro. Kad ķeries pie trešās, iegaumē, atkārto, tad atkal atkārto pirmo, otro un vēlreiz trešo. Un tā, līdz viss ir iegaumēts.

Lasi vēl: Kā neticami labs sekss var izdzēst tavu atmiņu – un kāpēc tā notiek!

Šis paņēmiens ir īpaši piemērots sarakstu, runu un teksta iegaumēšanai. Ja informācija, kas jāiegaumē sastāv vairāk nekā no 20 atsevišķām daļām, tad noteikti sadali to sīkāk un izmanto to pašu procesu, kas aprakstīts šajā punktā.

4. Pārskats

Viens no efektīvākajiem informācija iegaumēšanas veidiem ir tās pārskatīšana. Aplūkojot materiālus, tu labāk sapratīsi kontekstu un to nozīmi (palūkosies uz to plašāk).

* Izlasi tematisku rakstu vietnē “Wikipedia”

* Meklē kopsavilkumu vai paskaidrojumu video publicēšanas vietnē “YouTube”

* Ātri pārlūko materiāla kopsavilkumu, īpašu uzmanību pievēršot informācijai, kas pasvītrota vai kā citādi izcelta, iegaumējot atslēgas vārdus

* Meklē kopsavilkumus/paskaidrojumus vietnē “Google”

* Meklē tēmai atbilstošus attēlus vietnē “Google”

Izglītojošs video, kas atrasts vietnē “YouTube” vai labi uzrakstīts rakts, kas atrodams internetā, dažkārt spēj sniegt plašāku ieskatu kādā konkrētā tēmā nekā vairākas mācoties pavadītas stundas. Tas nenozīmē, ka materiāla apgūšanu pilnībā vari aizvietot ar šiem materiāliem, dažkārt informācija netiek pietiekoši izskaidrota.

Avots: hackmystudy.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment