Kā Covid-19 pandēmija ietekmējusi nekustamo īpašumu tirgu?

Jāatzīst, 2020.gads un nupat jau arī šis gads ir visai pasaulei sagādājis daudz un dažādus pārsteigumus. Sākot ar pandēmiju un līdz ar to – arī dažādas “sekas”, kas ietekmē arī finanšu pasauli, tajā skaitā, nekustamā īpašuma tirgu.

Par spīti bažām, ka šajā sfērā iestāsies “sasalums”, pērnā gada nogalē gan no draugiem, gan kolēģiem, gan radiem aizvien bija dzirdams – nekustamo īpašumu tirgus ir teju vai “tukšs” – visi labie piedāvājumi ir izķerti kā karsti pīrāgi!

Viens no senākajiem kredītiem pasaulē

Hipotekārais kredīts, kas ir vislielākais palīgs, kā tikt pie sava mājokļa, ir viens no senākajiem kredītu veidiem pasaulē. To piedāvā gan bankas, gan dažādas nebanku organizācijas. Statistikas skaitļi nemelo un tie teic, ka šobrīd Latvijā parādsaistības ir vairāk nekā 700 tūkstošiem iedzīvotāju, no kuriem vairāk par 26% ir aizņēmušies tieši hipotekāros kredītus.

Kā neuzkāpt “zemūdens akmeņiem”?

Ja esat nolēmuši, ka vēlaties aizņemties naudu un noslēgt līgumu ar banku vai nebanku organizāciju par hipotekāro kredītu, pirmais, kas ir jāizdara – jāizvērtē piedāvājumi, kādi uz doto brīdi ir pieejami finanšu tirgū. Jāņem vērā, ka jebkurš hipotekārais kredīts nozīmē to, ka līgums ar uzņēmumu, kas aizdos jums naudu, tiks slēgts uz vairākiem gadiem, tātad, tas būs ilgtermiņa “projekts” un saistības. Ir ļoti svarīgi pirms šī soļa izdarīšanas, kritiski izanalizēt savas iespējas!

Hipotekāro kredītu salīdzināšanai (piemēram, procentu likmēm, dažādiem nosacījumiem) ērti var izmantot kredīta kalkulatoru, piemēram, vietnē Sortter.

Jāņem vērā, ka, lai arī nebanku uzņēmumi galvenokārt specializējas uz tāda veida kredītiem kā automašīnu līzings, īstermiņa patēriņa kredīti, pēdējā laikā aizvien biežāk arī šīs kompānijas sāk piedāvāt aizdevumus mājokļu iegādei. Šo uzņēmumu piedāvājumi vilinošāki var šķist dažādu iemeslu dēļ. Piemēram, šiem aizdevumiem bieži vien ir elastīgāki noteikumi, nekā tas ir banku piedāvājumos. Arī ātrāks un mazāk sarežģītāks noformēšanas process. Tomēr jāsaprot, ka šeit jums pašam pret savām iespējām jābūt kritiskākam – pašam jāizvērtē kredīta atmaksas iespējas. Mīnusi – nebanku organizāciju piedāvājumiem visbiežāk būs ievērojami augstāka procentu likme, nekā to piedāvās bankas.

Covid-19 pandēmija un kredīti

Lai arī sākotnēji varētu šķist – kāds gan sakars Covid-19 vīrusam ar kredītiem, tomēr izrādās, vistiešākais. Finanšu pasaule ir cieši saistīta ar cilvēku darbību visā pasaulē. Skaidrs, ka Covid-19 pandēmija izraisīja dažādas pārmaiņas gan kultūras, gan sociālajā, gan daudzu cilvēku profesionālajā dzīvē, līdz ar to, arī finanšu pasaulē.

Pozitīvā tendence ir tā, ka jau pirms pandēmija pārņēma pasauli, finanšu kompānijas savas funkcijas bija padarījušas ērti lietojamas “online” režīmā, tāpēc gan bankām, gan nebanku organizācijām pielāgoties jaunajiem apstākļiem nebija tik sarežģīti, kā tas varētu būt bijis gaidāms.

Tomēr neapšaubāmi pandēmija, kas dažu mēnešu laikā “paralizēja” visu pasauli lielākajai daļai sabiedrības radīja uztraukumu un neziņu par savu dzīvi – cik ilgi tas turpināsies, kā tas ietekmēs darbu un finanses, kad “atsāksies vecā dzīve”? Daudzi cilvēki kļuva piesardzīgāki un taupīgāki arī savos izdevumos, jo neziņa par rītdienu nekur nepazuda. Protams, tas ietekmēja arī finanšu tirgu.

Kopumā pasliktinoties mājsaimniecību finansiālajai stabilitātei, pazeminājies arī to kredītu reitings, turklāt lielākās bankas pārskatīja arī kreditēšanas nosacījumus, jo sevišķi ilgtermiņa aizdevumiem. Pirmajā pērnā gada ceturksnī privātpersonām bija grūtāk noformēt hipotekāro kredītu bankās, taču, lai gan arī juridiskas personas iespējas saņemt aizdevumu tika vērtētas stingrāk, uzņēmumiem tika piemēroti maigāki nosacījumi. Bet, lai neatkārtotos 2008. -2009. gada “burbuļa” un ekonomiskās krīzes scenārijs, bankas tomēr ievēroja krietni lielāku piesardzību attiecībā pret kredītu izsniegšanu.

Par spīti nelāgajām prognozēm, nekustamā īpašuma tirgus ir aktīvs un nav piedzīvots liels nekustamo īpašumu vērtības kritums. Tas izskaidro to, ka pieprasījums pēc aizdevumiem pret nekustamā īpašumā ķīlu joprojām pastāv.

Vienlaicīgi parādījusies jauna tendence: radies pieprasījums pēc cita veida aizdevumiem – īpaši pēc patēriņa kredītiem, kas nozīmē to, ka pandēmijas ietekmē cilvēkiem kļuvis aktuāli risināt īstermiņa, neatliekamos jautājumus, “lielos plānus” atliekot uz vēlāku laiku, tas ir – skaidrāku nākotni.

Pērnais un šis gads mums māca vienu – būt apdomīgiem un loģiskiem savos lēmumos, vienmēr paturot prātā, kādas būs iespējas pārvarēt grūtības tad, kad tās pienāks.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment