Kāpēc labākās idejas iešaujas prātā tad, kad atrodies dušā?

Starp pareizajām atbildēm vairāk bija to, kuras tika izdomātas pēkšņi, nevis caur rūpīgu analīzi un koncentrēšanos.

Lūk arī iemesls:

kad tiek izmantota analītiska pieeja, aktivizējas smadzeņu pieres daiva. Psiholoģijas profesors, pētnieks un līdzautors grāmatai par tā saucamo Eureka jeb aha brīdi (The Eureka Factor: Aha moments, Creative Insight, and The Brain) Džons Kunios (John Kounios) skaidro, ka pieres daiva notur pastiprinātu uzmanību, kas noder, piemēram, strādājot ar aprēķinu tabulām, bet ne tad, kad esi iestrēdzis pie kāda jautājuma.

Šādos gadījumos ir jāparaugās uz problēmu no cita skata punkta, taču milzīgā koncentrēšanās rada tunelim līdzīgu skatījumu. Tāpēc tu drīzāk paliksi pie jau iestrādātā scenārija, nevis radīsi jaunas idejas.

Turpretī, atbrīvojot prātu, pieres daivas aktivitāte pāriet uz priekšējo smadzeņu garozu, kas kontrolē neapzinātās idejas, tāpēc tās var vieglāk pamanīt.

Kunios apgalvo, ka tādā veidā var burtiski paplašināt domu apjomu.

Tāpēc vari pavadīt 40 minūtes, skatoties datora monitorā, un mēģināt rast atbildi, bet mirklī, kad atiesi nost no datora, pēkšņi prātā ienāks pareizais risinājums.

Nav jāpavada visa diena, staigājot pa biroju vai ejot dušā, lai piedzīvotu šādus atklāsmes brīžus.

Kunios iesaka kaut vai noteikt laika ierobežojumu, cik ilgi atrasties pie datora, pirms doties pastaigā. Garastāvokli un radošo domāšanu uzlabo arī fiziskās aktivitātes.

Ja tu dodies uz darbu ar automašīnu, tad izslēdz radio un pavēro, kādas domas tev ienāk prātā, kad apkārt ir klusums. Šādā veidā vari nonākt pie nākamās lieliskās idejas. 

 

Avots: menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment