Kad teikt ardievas čipsiem, kad izvēlēties liekos zobus? Galvenie vīrieša vecuma posmi

vecs_virs1

20 gadi. Laiks teikt ardievas čipsiem

Pirmās novecošanas pazīmes parādās jau šajā vecumā. Sāk palēnināties vielmaiņas procesi. Kalorijas organismā tiek sadedzinātas jau aptuveni par 2% lēnāk. Bet tas nozīmē, ka apēstie čipsi un deserts tūlīt pat liek manīt, ka bikšu siksna savilkta nedaudz par stingru.

Arī plaušas šajā vecumā vairs nav tādas kā pusaudzim, tāpēc tās jāsāk trenēt. Turklāt nav taču nemaz tik grūti laiku pa laikam izdarīt pāris dziļu ieelpu un izelpu. Ja tas tiks darīts regulāri un kļūs par ieradumu, tad sirmā vecumā plaušas zaudēs nevis 60% savu iespēju, kā tas ir parasti, bet gan tikai 20–30%. Šajā vecumā sāk mazināties arī muskuļu spēks, kas katram vīrietim ir viens no vissāpīgākajiem jautājumiem. Tāpēc nākas krietni vien pasvīst, lai šo procesu apturētu. Turklāt pasvīst vārda tiešā nozīmē, jo, sākot no 20 gadiem, nepieciešami regulāri fiziski vingrojumi, bet ne lielais sports. Pēc speciālistu atzinuma organismu atjauninoša iedarbība ir tikai tiem vingrojumiem, kuri vairāk līdzinās izklaidei, nevis smagam un mokošam darbam līdz pilnīgam spēku izsīkumam.

Ja šajā vecumā atmet sev ar roku un neko nedara jaunības saglabāšanai (naivi uzskatot, ka tam vēl būs laiks), tad 70 gados aptuveni 2/3 no savām fiziskajām iespējām vīrietis būs neatgriezeniski zaudējis un varēs atvadīties no aktīvās dzīves. Daudziem atbalstam nāksies ņemt rokās spieķi, bet dažam labam, iespējams, mājās parādīsies invalīdu ratiņi.

30 gadi. Laiks likt galvā cepuri

Šajā vecumā sāk uzdot āda – tā sāk zaudēt agrāko tvirtumu. Ap acīm parādās pirmās krunciņas, bet tas nozīmē, ka laiks sākt slēpties no saules, mazāk sauļoties. Un vispār jācenšas nopietnāk rūpēties par ādu – regulāri lietot mitrinošus krēmus, jo tieši trīsdesmit gados āda pamazām sāk kļūt sausāka.
Vēl viena vīriešu trīsdesmitgadnieku problēma ir dzirdes pasliktināšanās, kas galvenokārt notiek liela trokšņa rezultātā. Tātad no nevēlamiem un liekiem trokšņiem vēlams norobežoties un pirmām kārtām jāpārtrauc vai vismaz jāierobežo skaļas mūzikas klausīšanās. Strādājot trokšņainos cehos, ar skaļiem motoriem un tamlīdzīgi, jālieto speciālās austiņas.

Šajā vecumā turpina pasliktināties situācija ar holesterīnu – tā daudzums asinīs paaugstinās, tāpēc arvien nopietnāk jāsāk ievērot diētu. Lai palielinātu augsta blīvuma lipoproteīdu daudzumu, uzturā jālieto liesi produkti. Tāpat kā iepriekš, no rītiem obligāti jāvingro.

Vēl šajā vecumā arī sāk mainīties nieres. To iespējas turpmāk pavājināsies aptuveni par 1% gadā. Lai arī nekas vēl neliecina par iespējamām problēmām, speciālisti iesaka sākt nieru slimību profilaksi un izdzert dienā 8–10 glāzes ūdens.

40 gadi. Laiks sākt bolīt acis

Pati lielākā problēma 40 gadu vecumā ir redzes pasliktināšanās. Kristāliņš sācis zaudēt savu elastību, un tam kļūst arvien grūtāk fokusēt redzi uz tuvu esošiem priekšmetiem. Lai paildzinātu redzes orgānu mūžu un saglabātu acīm darbspējas, jāsāk pievērsties speciāliem acu vingrojumiem. Viens no tiem ir šāds: roku izstiepj taisni uz priekšu un ar īkšķi zīmē gaisā astoņnieku, vienlaikus sekojot ar acīm pirksta kustībai. Ir daudz vingrinājumu redzes stiprināšanai, un tos ieteiks ikviens okulists. Pilnīgi pietiek tiem veltīt 15 minūtes dienā, un tad, ļoti iespējams, brilles vēl ilgi nebūs vajadzīgas.

Vēl šajā vecumā diezgan daudzi vīrieši sāk manīt, ka viņiem sākusi pazemināties dzimumtieksme un to uztver kā milzu traģēdiju. Patiesībā viņi velti sev bojā nervus. Vienkārši jāieņem cita pozīcija: no kvantitātes jāpāriet uz kvalitāti. Nav nekas traģisks, ja ar gadiem seksuālās attiecības būs nedaudz retākas, toties tās pilnībā var kompensēt ar uzkrāto pieredzi un meistarību. Starp citu, speciālisti apgalvo, ka aktīvs dzīvesveids un jau pieminētā fizkultūra palīdz ne tikai uzturēt fizisko formu un lēnāk norisošos maiņas procesus, bet arī neapdzist erekcijai.

Lasi vēl: Kā tēva vecums ietekmē bērna garīgo veselību? Jāizlasa ikvienam vīrietim!

50 gadi. Laiks izvēlēties zobus

Šajā vecumā speciālisti var pavēstīt patīkamu jaunumu. Holesterīns, kas visus pēdējos gadus palielinājās, 50 gadu vecumā apstājas sasniegtajā līmenī, un tā līkne sāk atgādināt gludi plato. Taču tas nenozīmē, ka nu var droši palaist siksnu vaļīgāk un ēst visu, ko acis ierauga. Tik un tā nāksies ievērot diētu.

Sevišķi neveselīgas ir smalkmaizītes, jo pēc 50 gadu robežas pastāv ļoti liels risks ātri pieņemties svarā.

Vēl šajā dzīves periodā stipri pavājinās imūnsistēma, un vīrietis sāk arvien biežāk un nopietnāk slimot. Tāpēc uzturā jācenšas galvenokārt iekļaut vitamīniem bagātus produktus, kas spēj stiprināt organisma aizsargspēkus.

Šajā periodā nāksies daudz rūpīgāk pievērsties mutes dobumam, jo pienācis laiks, kad sākas smaganu atrofija.

Nu, un, protams, arī pati izplatītākā vīriešu kaite – prostatīts – var sevi likt manīt tieši šajā vecumā. Urīna strūkla vairs nav tik spēcīga, bet dažam labam tas vispār sāk izdalīties gandrīz vai pa pilienam. Toties tiem, kas prostatas dziedzeri saudzējuši kopš jaunības, slimība parasti ir daudzkārt vieglākā formā.

60 gadi. Laiks parotaļāties ar muskuļiem

Pati lielākā problēma šajā vecumā ir svara samazināšanās, kas resnīšiem, iespējams, pat būs pa prātam. Taču nav vērts priecāties pirms laika. Pēc speciālistu atzinuma, organisma “izžūšana” 60 gadu vecumā notiek tāpēc, ka sāk samazināties muskuļu masa. Bet muskuļi, starp citu, organismā aizņem daudz vairāk vietas nekā tauki. Tāpēc notievēšana šajā vecumā uzskatāma par trauksmainu novecošanas signālu.

Tajā pašā laikā ļoti nokarājas āda, īpaši uz pleciem un rokām, un, lai to uzturētu kaut necik pienācīgā tonusā, nekas cits neatliks kā ķerties pie regulārām fiziskajām nodarbībām, sevišķi tiem, kuri agrāk to nekad nebija darījuši. Turklāt vīrieši “izžūst” ne tikai platumā, bet arī garumā – viņu augums pakāpeniski samazinās aptuveni par 1,5 cm katros 20 gados. Arī mati zaudē spīdumu – tiem vajadzīgi barojoši losjoni un balzami.

Tomēr, kā apgalvo speciālisti, arī šajā vecumā vīrietis var saglabāt visas savas spējas un nekrist kaunā nevienā situācijā. Bet, lai saglabātu domas asumu, prāts tomēr jātrenē. To var darīt, piemēram, risinot krustvārdu mīklas vai dažādus uzdevumus. Tad skaidrs un gaišs prāts saglabāsies vēl ilgi pēc septiņdesmit.

70 gadi. Laiks priecāties par dzīvi

Šajā vecumā sāk notikt diezgan pamanāmas ārējas izmaiņas. Āda kļūst raupjāka, arvien vairāk parādās palieli tumši plankumi, vecuma uzaugumi. Deguns kļūst garāks un platāks, bet ausu ļipiņas – gaļīgākas. Vīrietis jau daudz mazāk guļ, kas, patiesību sakot, veselībai nenāk par labu, jo organisms īsā miega laikā nespēj atjaunot savus spēkus. Pakāpeniski arvien vairāk pasliktinās atmiņa.

Taču arī šajā vecumā cilvēks var būt mundrs. Tas lielākoties atkarīgs no tā, cik labi vīrietis būs pratis saglabāt savu fizisko un psihisko aktivitāti. Ja tas viņam būs izdevies, gadi noteikti negulsies plecos kā slogs, un viņš par dzīvi varēs tikai priecāties.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment