Kad tiek stādītas zemenes? Pavasarīgs atgādinājums tiem, kas rudenī “nogulējuši”

Piemēram, 5.-6. ziemcietības zonā, kurā ietilpst lielākā daļa Latvijas, ir ieteicams stādīt zemenes, kad sala draudi jau ir pagājuši, bet temperatūra vēl nav pārāk augsta. Šajā zonā optimālais mēnesis zemeņu stādīšanai ir marts. Tomēr daži avoti norāda, ka ir jābūt piesardzīgiem un jāstāda zemenes ne agrāk kā aprīļa sākumā.

 

No citas puses, pavasarī nav stingru noteikumu vai ierobežojumu attiecībā uz zemeņu stādīšanu. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka jo vēlāk pavasarī jūs stādīsiet zemenes, jo vairāk būs nepieciešams tos laistīt, jo stādiem būs grūtāk pielāgoties.

Tādēļ ir ieteicams nekavējoties sākt stādīšanu un to pabeigt pirms maija sākuma. Šāds pieejas izvēle nodrošinās labvēlīgākus apstākļus augiem, lai tie veiksmīgi iedzīvotos un attīstītos.

Closeup of fresh organic strawberries growing on the vine

Zemeņu stādīšanas metodes

 

Pirms sākat stādīt zemenes, izvēlieties, kādu platības shēmu vēlaties izmantot: vai krūmi aug vienā rindā, divās vai trīs rindās, vai arī veidojat lentveida vai paklāja formātu. Tas noteiks arī apkopes vienkāršību un piemērotību rūpnieciskai audzēšanai.

 

Viena līnija.Izklājiet vienu rindu izlīdzinātā “kailajā” dārza zonā, saglabājot 60-70 cm attālumu starp stādiem. Katru stādu iestādiet rindās ar intervālu ik pēc 20 cm. Šī metode ir ļoti noderīga rūpnieciskai zemeņu audzēšanai, jo nodrošina vieglāku kopšanu un rūpēšanos par augiem.

 

Lente.Tas nozīmē, ka izveidosiet sloksnes, kas sastāv no 2-3 rindām, starp katru sloksni atstājot 70 cm atstarpi. Divrindu slokšņu iekšpusē atstājiet 40 cm attālumu starp rindām, kur katru stādu stādāt ik pēc 20 cm. Trīs rindu sloksnēs jums būs jāatstāj 30 cm starp rindām un 25 cm starp katru kodolu. Šī metode ir piemērota ūdeņainām augsnēm.

 

Paklājs.Dobes veidojiet platumā no 20 līdz 90 cm, atstājot 50 cm attālumu starp katru augu. Šāda metode nodrošina to, ka atvases, kas izaug no saknēm, labi iedzīvosies un veidos veselu paklāju. Šajā metodē izvēlieties šķirnes, kas ir izturīgākas pret slimībām.

Zemenes var stādīt gan dārzā uz melnas lauksaimniecības plēves, gan paaugstinātās dobēs, podos, siltumnīcās vai tuneļos/zem plēves. Atkarībā no izvēlētās metodes un zemeņu šķirnes, attālumi starp rindām un stādiem var atšķirties.

Auglīgiem un sulīgiem krūmiem vēlams atstāt 35 cm un vairāk attālumus, bet mazākiem – apmēram 20 cm. Ja izvēlēta stādīšana uz melnas lauksaimniecības plēves, tad rindstarps var būt arī 50 cm, bet siltumnīcās – 80-100 cm.

 

Zemeņu stādīšana – kas jums jāzina?

 

Lai nodrošinātu veiksmīgu zemeņu audzēšanu, ir svarīgi izvēlēties augstas kvalitātes stādus ar veselīgu serdi un labām saknēm garumā no 5 līdz 8 cm. Pirms stādīšanas ir ieteicams stādus labi iesmērēt govs ekskrementu un māla maisījumā. Stādiet stādus nedaudz dziļākā bedrē, lai novērstu sakņu sapīšanu.

Ja saknes ir garākas par 5 cm, tos var nedaudz saīsināt pirms stādīšanas. Pēc stādīšanas rūpējieties par bagātīgu mēslošanu, patērējot apmēram 1 litru mēslojuma uz katru kodolu. Izvairieties no zemes uzkrāšanās uz kodola. Ja neizmantojat melno plēvi, zemenes var mulčēt ar kompostu vai kūdru.

Zemeņu audzēšanas vieta un augsne

 

Lai nodrošinātu zemenēm pareizu augšanu un nogatavināšanos, ir svarīgi izvēlēties vietu ar vismaz 6-10 stundām saules gaismas dienā.

Zemenes vislabāk aug un attīstās pietiekami ūdenscaurlaidīgā, nevis pārāk mitrā smilšainā vai gaiši vidēji smilšainā augsnē. Tās var tikt audzētas arī smagās vai trūdvielu smiltīs, kas ir bagātinātas ar organiskajām vielām. Optimālais augsnes pH līmenis zemenēm ir aptuveni 5,5-6,5.

Pirms stādīšanas ir svarīgi noņemt visas nezāles, tāpēc augsnei var būt nepieciešams sagatavošanas laiks vairākus mēnešus iepriekš. Pat ja plānojat stādīt pavasarī, ir ieteicams mēslot augsni ar organisko mēslojumu un noņemt nezāles rudenī vai pat vasaras vidū.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%


Rudens stādīšanai sagatavotajā augsnē saglabājiet melno pārklājumu no pavasara. Visu mēslojumu un citu augsnes apstrādi vajadzētu pabeigt 2-3 nedēļas pirms plānotās zemeņu stādīšanas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment