Kādēļ košļāšanas skaņas tev uzdzen dusmas?

Miso-kas? Izklausās pēc kondīcijas, kurā tu nonāc pēc zupas pārēšanās vai tāl-tālas zemes kādā pasaku grāmatā, tomēr tas ir traucējums, kas izraisa cilvēkos jūtību pret selektīvām skaņām, liekot viņiem kļūt gandrīz trakiem. Un daudziem no mums viskaitinošākās no skaņām šķiet ēšanas, košļāšanas skaņas: kraukšķināšana, strēbšana, šmakstināšana – visi šie veidi ir briesmīgi. Mēs nevaram pilnībā kontrolēt reakciju uz šīm skaņām, tāpat mēs nevaram prognozēt, kuras no skaņām mūs sadusmos. Tomēr, ja tev piemīt šis traucējums, tu zināsi to, jo maltīšu laiks kļūs par neizturamu spīdzināšanu. Tad tikai sākās īstā jautrība – cilvēki domā, ka tu esi rupjš un neiecietīgs.

Cilvēki, kuru košļāšana tev var sākt likties kaitinoša, var būt tev vistuvākie – labākais draugs, draudzene. Viņi vienkārši var ēst čipsus tavā gultā, un tu vai kļūsi traks no skaņas. Izklausās rupji, bet tā nu tas ir. 

Tur jau tā problēma ar misofoniju – ja tu kādam velti dusmīgu skatienu vai kaut kā reaģē, viņi domā, ka tu esi gatavais cilvēkēdājs. Viņi atplestām acīm skatās uz tevi, mirkšķina un mēģina saprast, kā gan tu varētu būt tik uzvikts/-a par tādu sīkumu. „Es nekādīgi nevaru to apēst, neradot skaņu,” tā noteikti bieži atbild tavi ģimenes locekļi. Bet tu tur neko nevari padarīt.

Te tas ir! Iemesls tam, kādēļ vienmēr esi mēģinājis draugiem, radiem, paziņām nograuzt galvas. 

Pat šobrīd šis traucējums nav plaši zināms vai izpētīts. Zinātnieki uz doto brīdi pat nespēj pateikt, cik cilvēki cieš no šī traucējuma.

Tagad tu zināsi, ka kādu tik tiešām var kaitināt skaņas, ko tu radi ēdot, tādēļ netiesā viņus. Protams, iespējams, ka šie cilvēki vienkārši ir kretīni (maz ticams), bet ļoti iespējams, ka viņi cieš no misofonijas. Vai arī, iespējams, ka vainīgas tavas manieres.

Protams, ka tā nav tava vaina. Par spīti tam, lūdzu, mēģini paciest šādus cilvēkus. Ievelc dziļu elpu, uzdod jautājumu, ja vēlies, un turpini ēst ar aizvērtu muti.

Avots: www.womansday.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment