Kādēļ vīrieši vēl eksistē? Zinātne beidzot atradusi atbildi!

Feministes ir diskutējušas par šo jau dekādēm, pagalvojot, ka vīrieši mūsdienās ir nepieciešami tikai spermas ieguvei.

Zinātnieki ir pētījuši un meklējuši iemeslus, kādēļ vīrieši tik ilgi ir izdzīvojuši, ņemt vērā to, ka  vienīgais ieguldījums reprodukcijā ir spermas radīšana.

Tas kādam varētu šķist loģiskāk, ka “sieviešu pasaule” būtu daudz lietderīgāka, jo sievietē rodas auglis, kurš pēc tam pārtop cilvēka. Radot spermu mākslīgi, atvasinot to no dabīgās spermas, teorētiski būtu iespējama “sieviešu pasaule”, kurā sievietes tiek mākslīgi apaugļotas.

Tomēr jaunākie pētījumi ir atklājuši, ka seksuālā sāncensība starp vīriešiem uztur vispārējo sabiedrību veselīgāku, atbrīvojot to no slimībām un piešķir ģenētisko dažādību.

Čārlzs Dārvins bija pirmais, kurš izmantoja jēdzienu “seksuālā atlase”, kurā vīrišķā dzimuma pārstāvji cīnās par iespēju apaugļot mātīti, kura izvēlas, kuram to atļaut. Tieši tāpēc dzīvnieku tēviņi bieži vien ir krāšņāki un izteiksmīgāki nekā mātītes, lai vieglāk varētu pievērst mātīšu uzmanību.

Lai pierādītu seksuālās sāncensības būtiskumu populācijas attīstībā, kontrolētos laboratorijas apstākļos, 10 gadus, tika novērotas vaboļu paaudzes un attīstība.

Dažās grupās 90 vaboļu tēviņiem bija jāsacenšas par 10 mātīšu uzmanību, kad citās grupās mātīšu bija 4 reizes vairāk nekā tēviņu.

Pēc 7 gadiem (vidēji 50 paaudzes), pētnieki atklāja, ka tēviņi, kuri bija sacentušies par mātīšu uzmanību bija daudz veselīgāki un viņiem piemita lielāka pretestība pret slimībām. Tās grupas, kurās tēviņu bija daudz mazāk nekā mātīšu, pēc 10 paaudzēm, šīs grupas vaboles izmira.

Šis pētījums parāda to, ka seksuālā atlase ir būtiska populācijas attīstībā un pastāvēšanā, jo tā palīdz likvidēt negatīvās ģenētiskās iezīmes, ļaujot saglabāt un radīt pozitīvās.

Avots: telegraph.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment