Kādēļ Stīvs Džobss gāja garās pastaigās?

 

Kādā dienā Marks Andrēsens (Marc Andreessen), finanšu pārvaldnieks programmatūrām tādām kā Facebook, Twitter un Zynga, brauca ar savu mašīnu Kalifornijā un gandrīz notrieca vīru, kurš šķērsoja ielu.

Atskatoties atpakaļ uz trako vīru, Marks pamanīja zilos džinsus un melnu džemperi ar augsto apkaklīti. “Ak, debess! Es gandrīz notriecu Stīvu Džobsu!”, viņš pie sevis nodomāja.

Tajā dienā, tas patiesi bija Stīvs. Viņš jau bija populārs ar savā ikdienas pastaigām vietējā apkaimē, Palo Alto, kur tika dibināts Apple. Viņš devās šajās pastaigās, lai fiziski izkustētos, raisītu pārdomas, risinātu problēmas un pat pavadītu tikšanās ar kādu. Un Džobs tāds nebija viens. Gadsimtu gaitā daudzi ģeniāli prāti šo nodarbi ir raduši kā palīglīdzekli domu apkopošanai, komponēšanai, rakstniecībai vai glezniecībai.

Šeit ir 5 iemesli, kā staigāšana var palīdzēt tev koncentrēties, uzlabot garastāvokli, rast jaunas idejas un dzīvot ilgāk:

  1. Tu kļūsi radošāks

Liela daļa cilvēku vienmēr ir domājuši, ka viņu labākās idejas rodas tieši tad, kad viņi ir kustībā. Viņiem bija taisnība! Tagad tas ir arī zinātniski pierādīts. Pētījuma dalībniekiem tika dots uzdevums, kurā katram no viņiem vajadzēja izdomāt pēc iespējas vairāk pielietojumu kādiem konkrētiem priekšmetiem. Piemēram, nazis. Ar to var uzsmērēt sviestu, sagriezt maizi, izmatot sēņošanā vai kādu sadurt. Atbildes tika apkopotas un izvērtētas.

Dalībnieki pirms tam tika sadalīti 4 grupās, tādi, kuri sēdēja iekšā vai ārā, un tādi, kuri gāja ārā vai uz trenažiera iekštelpās. Pētnieki atklāja, ka staigājošie cilvēki gan iekšā, gan ārā bija par 60% radošāki savās atbildēs. 81% no staigājošajiem dalībniekiem atzina, ka tieši ejot, viņu domas raisījās radošākas un vairāk- radošuma līmenis paaugstinājās.

Šīs pastaigas iedarbība uz radošo domāšanu turpinājās arī tad, kad dalībnieki apsēdās un atbildēja uz citiem jautājumiem. Un nav svarīgi vai tu pastaigājies ārā starp kokiem un putniem, vai iekštelpās- galvenais ir process.

  1. Pastaiga palīdzēs tev uzturēt labu veselību

Mūsdienu saspringtajā dienas ritmā varētu būt grūti atrast laiku vienkāršai, “bez mērķa” pastaigai, tāpēc ir ieteikums satikties ar draugiem, biznesa partneriem ārpus ofisa telpām jeb kopīgi doties pastaigā. Mēs ikdienā sēžam uz saviem dibeniem aptuveni 10 stundas dienā. Daudziem tomēr šīs stundas ir pat vairāk par 10, jo, ja darbs sastāv no sēdēšanas pie datora un atpūta mājās ir sēdēšana pie TV, tad tas var sasniegt pat 16 stundas dienā.

Tas, protams, nav veselīgi mūsu ķermeņiem, jo mūsu ķermenis nav radīts tik pasīvam dzīves veidam, tā pat kā mūsu sirds. Ārsti pat sāk salīdzināt ilgstošu sēdēšanu kā jauno smēķēšanu, jo tā mūs lēni un nemanāmi nogalina. Tikai 30 minūtes dienā var tevi glābt no pāragras nāves. Šo laiku var sadalīt- 10 minūtes no rīta, 10 pusdienlaikā un 10 vakarpusē.

  1. Tā paaugstinās tavu produktivitāti

Tiecies ar cilvēkiem ārpus sava kabineta, apspried idejas ejot. Šādas tikšanās Ņujorkā cilvēkiem reizēm sastāda 70% no viņu iknedēļas fiziskajām aktivitātēm. Kā arī ir pierādīts, ka šādas tikšanās kustībā ir daudz produktīvākas, nekā sēžot pie liela ozolkoka galda. Vēl viens bonuss tikšanās pastaigai ir tas, ka cilvēki būs koncentrējušies tieši uz sarunu, jo viņu telefonu būs atstāsti viņu kabatās un arī datora ekrāns nenovērš uzmanību.

Vienmēr gan ir jāņem vērā, ka sākotnēji cilvēki var justies neērti šādās tikšanās reizēs, jo nesaprot, kā var, piemēram, veikt pierakstus vai kā veidot acu kontaktu. Tomēr, ir vērts pamēģināt šādu formātu, izskaidrojot partnerim šāda veida tikšanās labumus un galvenais ir iepriekš par to pabrīdināt. Tas ļaus tavam kompanjonam sagatavoties, piemēram, uzvilkt ērtākus apavus staigāšanai.

  1. Uzlabo komunikāciju

Gan Stīvs Džobs, gan Marks Andrēsens pirmās tikšanās ar cilvēkiem veica staigājot. Jo pastaigas laikā, kad cilvēka ķermenis ir kustībā, viņu runas veids arī mainās, tas kļūst daudz dabiskāks. Tas ir tikai pielāgojams tādām situācijām, kad partneri ir ne vairāk kā 2. Tā šķiet tik dabīga un nepiespiesta vide un process- divi cilvēki, viens otram blakus, nesteidzīgi iet un pārspriež viņiem svarīgas tēmas.

  1. Tu pievienosies vareno prātu radītai idejai

Stīvs Džobs varbūt bija viens no pirmajiem mūsu laika cilvēkiem, kurš sāka popularizēt pastaigu tikšanās, bet viņš viennozīmīgi nebija pirmais, kurš to sāka praktizēt.

Bēthovens bija atkarīgs no staigāšanas. Viņš ik pa brīdim piecēlās un izlocīja kājas 10 minūšu garās pastaigās, darba dienas laikā. Un pēc darba viņš pavadīja ilgas stundas, staigājot pa Vīnes ielām. Viņš vienmēr ņēma līdzi papīru un zīmuli, lai pierakstītu savas pēkšņās idejas. Šis piezīmes var dzirdēt Bēthovena 6. simfonijā.

Komponists un poēts, Gēte satikās ar Bēthovenu uz šādu pastaigas tikšanos. Bēthovens bija idealizējis Gēti savās domās, bet satiekoties šī vīzija izplēnēja. Šis nav labs piemērs veiksmīgai tikšanās reizei, jo šī bija viņu vienīgā kopīgā pastaiga.

Izej ārā jau tagad!

Staigāšana ir lieliska! Tā palīdzēs tev skaidrāk domāt, radīt jaunas idejas, uzturēt sevi formā un tam visam vēl bonusā- pastaiga palīdzēs tev dzīvot ilgāk. Vienmēr ir viegli atrast iemeslu, kādēļ, lai nepieceltos no krēsla un neizietu ārā, bet nu ārā ir brīnišķīgs laiks un ir vērts sākt meklēt vismaz 10 brīvas minūtes, kurās tu vari ļauties pastaigai!

Avots: designschool.canva.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment