Kādu vitamīnu un minerālvielu deficīts cilvēkiem ir visbiežāk? Atklāsim gan simptomus, gan produktus, kurus uzņemt, lai to labotu

Šodien atklāsim 7 visbiežāk sastopamos vitamīnu un minerālvielu deficītus, par kuriem cilvēki pat bieži vien nenojauš. Pastāstīsim gan simptomus, kas par to liecina un uzskaitīsim produktus, kas jāiekļauj savā ēdienkartē!

7 pamata deficīti:

Dzelzs

Dzelzs ir viena no galvenajām eritrocītu komponentēm. Tas ir saistīts ar hemoglobīnu un nodrošina organismu ar skābekļa apriti.

Dzelzs deficīta simptomi: kognitīvo funkciju traucējumi, imūnsistēmas darbības traucējumi, nogurums un novārdzināta imunitāte.

Labākais dzelzs avots: sarkanā gaļa, jūras veltes, gaļa un konservētas sardīnes.

Lasi arī: Izskan nepatīkama informācija par VID

 

D vitamīns

D vitamīnam ir ļoti svarīga nozīme ādas un kaulu veselībai, kā arī nervu pārraidei visā ķermenī. Saules gaisma ir viens no galvenajiem veidiem, kā tiešā veidā uzņemt D vitamīnu, jo to ražo holesterīns, kuru rada cilvēka āda.

D vitamīna deficīta simptomi: nogurums, muskuļu sāpes, nespēks. Taču kopējie D vitamīna trūkuma simptomi var būt arī neskaidri.

Vislabākie D vitamīna avoti: Saule (!), piens vai jogurts, treknas zivis (skumbrija, lasis, forele), mencu aknu eļļa, kā arī olu dzeltenumi. Ir grūti uzņemt uzturā ar pārtiku pieteikoši daudz D vitamīnu, tādēļ ir ļoti svarīgi iegūt D vitamīnu katru dienu arī Saules veidā.

 

B 12 vitamīns

B 12 vitamīnam piemīt nozīmīga loma pilnvērtīgai smadzeņu funkcionēšanai, kā arī nervu un DNS šūnu veidošanai. “Harvard Health publishing” žurnāla izdevumā tiek ziņots, ka vegāni un veģetārieši ir visvairāk pakļauti B 12 vitamīna trūkuma riskam, jo augi nav spējīgi ražot šo barības vielu.

B 12 vitamīna trūkuma simptomi: kāju vai roku tirpšana, galvas reiboņi, vārgums, nogurums, pietūkums, pietūkusi mēle, atmiņas zudums, paranoja un halucionācijas.

Vislabākie B 12 vitamīna avoti: zivis, vistas gaļa, piens un jogurts. Vislabākie B 12 vitamīna avoti vegāniem: barojošie raugi, gaļas aizstājēji, bagātināts sojas vai mandeļu piens.

 

Kalcijs

Mēs visi zinām to, ka kalcijs ir nepieciešams mūsu kaulu veselībai. Taču tas tāpat ir nepieciešams arī mūsu nerviem. Patiesība ir tāda, ka bez kalcija mūsu orgāni vienkārši nespēs pilnvērtīgai funkcionēt.

Kalcija deficīta simptomi: sirds ritma muskuļu anomālijas, trausli kauli, muskuļu krampji.

Labākie kalcija avoti: pilnpiens, kā arī piena produkti kā tādi, tumši zaļie dārzeņi un zivis.

 

Magnijs

Magnijs ir svarīga minerāviela, kas skar teju katru organisma funkciju. “Mg” piemīt svarīga nozīme smadzeņu funkcionēšanai, nervu spējai reaģēt, kaulu struktūras veidošanai, kā arī fermentatīvām reakcijām.

Magnija deficīta simptomi: apetītes zudums, slikta dūša, vemšana, nogurums un muskuļu vārgums.

Labi magnija avoti ir: rieksti (mandeles un Indijas rieksti), pilngraudi, tumšā šokolāde, kā arī tumši zaļie salāti un tādas pašas krāsas dārzeņi.

 

Folijskābe

Folāts jeb folijskābe atrodama B vitamīnā, kurš savukārt atrodams daudzos pārtikas produktos. Folāta forma, kuru mēdz dēvēt arī par folijskābi, izmanto vairākās pārtikas piedevās. Folātam piemīt nozīmīga loma DNS un ģenētiskā materiāla veidošanā. Tāpat tas ir nepieciešams šūnu dalīšanās sintēzei.

Folāta deficīta simptomi: nogurums, mutes dobuma čūlas, matu, nagu un ādas krāsas maiņa.

Produkti, ar kuru palīdzību uzņemt folijskābi: pākšaugi, pilngraudi, tumšie lapu zaļumi un lēcas.

Lasi arī: Viens no Latvijas bagātākajiem cilvēkiem un viņa draudzene dižojas ar smalko ceļojumu

 

Jods

Jods ir minerāviela, kas nepieciešama pilnvērtīgai vairogdziedzera funkcionēšanai, kas ražo arī vairogdziedzera hormonus. Šī viela ir nepieciešama smadzeņu attīstībai, labai veselībai un tās uzturēšanai, vielmaiņas regulēšanai un augšanai.

Joda deficīts var izraisīt: visdažādākos simptomus, tajā skaitā sirds ritma biežuma sarukšana, vairogdziedzera palielināšanās, elpošanas problēmas un aizdusa, kā arī svara pieaugums.

Produkti, ar kuru palīdzību iespējams uzturā uzņemt jodu: gliemenes, jūras aļģes, baltās zivis, piena produkti un olas.

Lasi vēl: ŠO vitamīnu trūkums organismā izraisa migrēnas un galvassāpes!

Avots: fithacker.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment