Kāpēc labāk mazgāties aukstā dušā?

Lai iegūtu visus labumus, ko sniedz aukstas dušas režīms, ieteicams samazināt ūdens temperatūru līdz 15 grādiem, kas raksturīga ļoti aukstiem baseiniem. Sāciet ar tik zemu temperatūru, kādu varat izturēt, un pakāpeniski to nomainiet uz zemāku – katru reizi, kad ejat dušā.

Lūk, daži ieguvumi, ko sniedz auksts ūdens:

Tā uzlabo garastāvokli

Hidroterapija ar aukstu ūdeni var palielināt beta-endorfīna un noradrenalīna līmeni asinīs, kā arī noradrenalīna līmeni smadzenēs, kas savukārt var kalpot kā antidepresants garastāvoklim, stāsta psihiatre M.D. Šīnija Ambardera no Beverlihilsas. Žurnālā “Medical Hypotheses” publicētajā pētījumā tika atklāts, ka, ejot aukstā dušā (apmēram 20 grādu temperatūrā) divas līdz trīs minūtes, divu nedēļu laikā ievērojami uzlabojas garastāvoklis.

Tā atslābina muskuļus

Auksta duša var palīdzēt atslābināties pēc īpaši intensīvas fiziskās slodzes, mazinot muskuļu sāpes un iekaisumu, stāsta šīs jomas speciālists Henrijs Hals. Ja sāp kāds konkrēts muskulis, Hals iesaka paturēt tieši to vietu zem auksta ūdens šalts vismaz piecas minūtes. Šajā vietā paātrinās asins plūsma, kas palīdz atjaunot bojāto muskuli vai audus, jo asinis satur dziedējošas barības vielas.

Tā uzlabo ādu

Dermatologs M.D. Nīls Šulcs iesaka seju vispirms nomazgāt ar siltu ūdeni un tad pakāpeniski pāriet uz aukstāku, jo tādā veidā var visefektīvāk izmantot aukstas dušas priekšrocības skaistuma jomā. Aukstums palīdz nostiprināt ādu un poras, kā arī apturēt nevēlama apsārtuma veidošanos un samazināt maisiņus zem acīm. Āda izskatīsies gludāka un starojošāka, kā arī kosmētika uz tās noturēsies ilgāk.

Tā matus padara spīdīgākus

Siltā ūdenī matu stiebru kutikula paliek sausāka, liekot matiem izskatīties ne pēc kā, skaidro Wall Street Dermatology uzņēmuma dibinātāja un medicīnas direktore Džūlija Tzu. Auksta ūdens šalts pēc kondicioniera lietošanas var padarīt matus spīdīgākus un gludākus, izlīdzinot matu folikulas un aizturot mitrumu.

Palīdz uzveikt stresu

Auksts ūdens var palīdzēt relaksēties, jo palēnina sirdsdarbību. Tzu norāda, ka tas palīdz pat ļoti paātrināta pulsa gadījumā. Pētījumos pierādīts, ka tiem, kuri peldas ledus aukstā ūdenī, vērojama lielāka noturība pret stresu – viss, pateicoties organisma atkārtotai pielāgošanās spējai.

Avots: www.womenshealthmag.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment