Kas ir tās 10 lietas, kas tev var likt saslimt tevis paša mājā? Pievērs uzmanību!

Tavs mājdzīvnieks

Mājdzīvnieki met spalvu – tā nu tas ir. Un pat tie cilvēki, kuri nav alerģiski pret dzīvnieku apmatojumu, var manīt sevī līdzīgu ķermeņa reakciju pret matiem, kas lido gaisā. Ne vienam vien mājdzīvnieka saimniekam ir nācies izvilkt no sava ēdiena mājdzīvnieka matu vai ieelpot kādu, kas lido gaisā, kad sāk notraukt putekļus no mēbelēm. Atklāsim, ka dzīvnieki, metot spalvu, nomet arī atmirušās ādas daļiņas. Iesakām veikt mitro uzkopšanu mājās, kā arī ķemmēt savu kažokzvēru pēc iespējas biežāk kādā nelielā telpā, kuru pēc tam ir viegli uzkopt.

Netīrs vannas istabas paklājiņš

Auduma vannas/dušas paklājiņš ir pelējuma un baktēriju perēklis, ja vien tas netiek mazgāts vismaz reizi mēnesī. Vannas/dušas paklājiņu cilvēki parasti izmanto, lai nebūtu jākāpj ārā no vannas vai dušas uz aukstas grīdas un lai nepieslapinātu grīdu. Mitrums, kas paliek paklājiņā, veido labu vidi, kur augt baktērijām un pelējumam, kas savukārt mazina imunitāti ikvienam, kurš nonāk saskarē ar to. Iesakām vannas/dušas paklājiņu mazgāt reizi mēnesī un pēc katras lietošanas reizes izžāvēt to siltumā (piemēram, uz radiatora).

Nolupusi krāsa

Šajā gadījumā visvairāk vajadzētu uztraukties par sienas krāsām, kuras ir bijušas veidotas uz svina bāzes (šādas krāsas nereti izmantoja līdz 70-to gadu beigām) – saskare ar svinu cilvēkiem nenes neko labu. Tāpat aiz nolupušas krāsas var krāties pelējums un baktērijas, kuras ieelpojot, novājinās imunitāte un var tikt novērotas alerģiskas reakcijas.

Pelējums

Pelējumu var novērot visās mitrās telpās, kur ir slikta gaisa cirkulācija. Šādās telpās nevajadzētu mēbeles piegrūst tieši pie sienas, bet gan atvēlēt pāris centimetrus gaisa cirkulācijai. Tāpat istaba ir jāvēdina pēc iespējas biežāk, kad ārā ir sauss gaiss (gan ziemā, gan vasarā). Vari iegādāties gaisa mitruma savācēju. Pretpelējuma līdzekļi nestrādās, ja nesakārtosi mitruma un gaisa cirkulācijas jautājumu telpā. Pelējums var izraisīt astmai līdzīgus simptomus.

Cigarešu dūmi

Cigarešu dūmi satur aptuveni 7000 dažādu ķīmisku savienojumu, kas augstās temperatūras dēļ iesūcas visos mīkstajos materiālos un attiecīgi ilgstošā laika periodā var pasliktināt veselību ne tikai pašam smēķētājam, bet arī apkārtējiem. Iesakām neļaut nevienam savās mājās smēķēt un turēt logus un durvis aizvērtas, ja smēkētāji ir izgājuši uzsmēķēt ārā.

Lasi vēl: 9 ieradumi, kas jāatmet, ja aukstā laikā negribi saslimt – #7 arī tu noteikti dari!

Netīrs ledusskapis

Ledusskapi patiesībā vajadzētu tīrīt reizi mēnesī, arī tad, ja “uz aci” šķiet, ka ledusskapis ir tīrs. Mūsu acis mikroorganismus neredz, bet ledusskapjos, kas nav tīrīti vairāk kā mēnesi, nereti var konstatēt salmonellas un zarnu nūjiņu klātbūtni, kas var izraisīt saindēšanos ar ēdienu, caureju un/vai vemšanu.

Tīrīšanas līdzekļi

Cilvēki bieži izlasa tikai etiķetes priekšpusi, kur ir minēts sadzīves ķīmijas produkta nosaukums un kam tas paredzēts, aizmugurējo etiķetes daļu atstājot nelasītu, kā rezultātā lieto to nepareizi , kas var novest pie saindēšanās. Iesakām vienmēr izlasīt, kā pareizi lietot katru no sadzīves ķīmijas produktiem.

Putekļu sūcējs

Vecāki putekļu sūcēji nereti gaisā izlaiž daļu no mikrodaļiņām, kuras tie iesūc, jo filtri ir nolietojušies. Ja nevēlies nomainīt savu putekļu sūcēju, tad iesakām iegādāties jaunus filtrus un tos tīrīt pēc katras putekļu sūcēja lietošanas reizes, bet, ja grasies iegādāties jaunu putekļu sūcēju, tad pievērs uzmanību, lai tam būtu HEPA filtri.

Ventilācijas šahtas

Ventilācijas šahtas lielākajā daļā gadījumu tiek tīrītas ļoti reti un tajās esošie netīrumi un mikrovide var likt tev izjust astmai vai alerģijai līdzīgas izpausmes, kas mazinās tavu imunitāti. Iesakām pacelt šo jautājumu nama apsaimniekotājiem, ja dzīvo dzīvoklī, bet, ja dzīvo privātmājā, tad painteresēties par ventilācijas šahtu tīrīšanas iespējām. Kamēr vēl tīrīšanas laiks nav pienācis, tikmēr vari iegādāties gaisa attīrītāju.

Netīra gultas veļa

Gultas veļu ikvienam vajadzētu mainīt vismaz reizi nedēļā. Pretējā gadījumā tur iemitināsies putekļu ērcītes, kas tava naktsmiera laikā ēdīs gultas veļā atrodamās atmirušās ādas paliekas un, protams, turpat arī nokārtosies. Iesakām vismaz reizi nedēļā mazgāt savu gultas veļu 60 grādu temperatūrā un izvēlēties dabīgus materiālus nevis sintētiskos, tā kā dabīgajiem materiāliem ir lielāka gaisa caurlaidība un tu svīdīsi mazāk gulēšanas laikā.

Avots: rd.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment