Ko nekad nevajadzētu izvēlēties par krustvecākiem! Kaut būtu zinājis iepriekš…

Mēs ļoti maz zinām par kristībām, taču tas ir pirmais solis, ko cilvēks sper ceļā pie Dieva.

Bērna kristību rituāls ir gaiši svētki visai ģimenei! Lai sakraments tiktu veikts saskaņā ar visiem kanoniem, īpaša uzmanība jāpievērš bērna krustvecāku izvēlei.

Krustvecāki ir eņģeļi pasaulē, kuri ir aicināti palīdzēt mazajam cilvēkam uzsākt garīgo dzīvi, kuri viņu pasargās no kārdinājumiem visu mūžu… Vienmēr jāatceras, ka krustvecāku izvēle ietekmē bērna nākotni.

Bērnu kristīšana baznīcā

Par to, kas var kļūt par krustvecākiem, vislabāk jautāt baznīcas kalpotājam. Bet ir zināmi arī vispārpieņemti uzskati, kas noteikti nevar būt par krustvecākiem.

Kam nav atļauts būt par krustvecākiem saskaņā ar ticējumiem

Par krustvecākiem nevar būt meitene, kas jaunāka par 14 gadiem, un par krustvecākiem nevar būt zēns, kas jaunāks par 15 gadiem. Tikai sasniedzot šo vecumu, var iesaistīties garīgajā audzināšanā.

Mūki un mūķenes nekad nevar būt krustvecāki.

Par krustvecākiem nav atļauts ņemt cilvēkus ar garīgām slimībām.

Aizliegts par krustvecākiem aicināt precētu vīrieti un precētu sievieti.

Bērna vecāki nedrīkst būt krustvecāki.

Kas var būt krustvecāki, pretēji māņticībām.

Ir izplatīts uzskats, ka nav iespējams par meitenītes krustmāti ņemt neprecētu sievieti, bet par zēna krusttēvu – neprecētu vīrieti. Tas atņems laimi!

Protams, tā ir muļķīga māņticība. Baznīca to neuztver nopietni, jo tai nav kristīgu sakņu, un tā šādu krustvecāku izvēli apstiprina. Galvenais, lai cilvēki būtu labi!

Vēl viena māņticība ir par grūtniecēm, kuras nevar ņemt par krustmātēm.

Baznīca to neaizliedz! Vienīgais jautājums, kas var radīt bažas: vai krustmātei būs ērti izturēt visu kristību ceremoniju, vai viņai pietiks spēka. Daudzējādā ziņā tas ir atkarīgs no sievietes veselības un grūtniecības posma.

Kas ir nesavtīga mīlestība, kā atpazīt robežu starp labo un ļauno, kas ir ticība, sirdsapziņa, pacietība un žēlsirdība – par to visu garīgajiem vecākiem vajadzētu stāstīt saviem krustbērniem katru reizi, kad viņi satiekas. Tā ir viņu galvenā dāvana!

Ir grūti saprast un pieņemt šādu apgalvojumu. Mums ir ierasts nest naudu un rotaļlietas uz krustbērna mājām, un ir ierasts pavadīt ar bērnu brīvo laiku. Tas, protams, ir brīnišķīgi! Taču daudzi cilvēki aizmirst, ka krustvecāki vispirms ir garīgie padomdevēji.

Tas ir tik grūti jaunai, nenobriedušai dvēselei šajā pasaulē! Lai nepieļautu kļūdas jaunībā, kļūtu par veiksmīgu pieaugušo un vēlāk neko nenožēlotu, bērnībā ir jāsaņem pienācīga garīgā un morālā audzināšana.

Bērna kristības sakraments tiek veikts vienu reizi. Lai kas arī notiktu, baznīca aizliedz šo svēto rituālu veikt otrreiz. Lai kādus krustvecākus vecāki izvēlētos savam bērnam, tie viņam būs līdz mūža galam.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment