Krāpšana vai atvērtās attiecības?

Vēl pirms divsimt gadiem pāri precējās, lai apliecinātu savu ģenētisko monogāmiju un, lai būtu kam nodot tālāk lopus un zemi. Laulība bija kā nodrošinājums pret iespēju krāpt partneri un īpašumu nodošanu tālāk pa vīriešu līniju.  

Mūsdienās mēs precamies, ne tikai lai dalītu īpašumu, bet arī tāpēc ka mīlam otro pusīti un vēlamies precēties. Cilvēki precoties cer, ka viņu mīlestība un kopīgās vēlēšanās pavadīs viņus visa mūža garumā, lai gan pusei no mums mīlestība beidzas pat neesot tuvu nāvei vai vecumdienām. Daži precas atkārtoti un izvēlas veidot saistības ar vēl vienu laulāto. Otrās laulības pastāv trīs reizes īsāku laika periodu, bet  trešās  laulības pat vēl mazāk.

Krāpšanas ieradumi mūsu sabiedrībā nav daudz mainījušies. Lai gan pētījumi atšķiras, tomēr ir atklājies ka apmēram 60% vīriešu un 40% sieviešu iespējams krāps savu partneri kādā laulības posmā. Apmēram trešā daļa no pāriem ir ielaidušies kādā afērā.

Tiek pētīti atšķirīgi krāpšanas iemesli. Daži apgalvo, ka tam nav nekāda sakara ar dopamīnu, kas izdalās cilvēka ķermenī melojot un slēpjoties. Daži apgalvo tā ir tikai iespēja. Cik daudz cilvēku tik arī krāpšanas veidu.

Tomēr nav tādu pētījumu, kas apstiprinātu,ka mēs kā zīdītāji esam monogāmi vai poligāmi. Mēs varam atskatīties vēsturē,kad mēs vēl bijām primāti,  lai pamatotu savu uzvedību. Vai mums ir spējas pāroties ar cilvēkiem ārpus mūsu primārajām attiecībām, jo dziļi sirdī mēs esam tikai dzīvnieki? Protams. Vai mums ir spējas pieņemt funkcionālākus lēmumus salīdzinot ar laiku, kad iznācām no alām? Ticēsim ka tas tā ir.

Kādā nesenā pētījumā, Oksfordas Universitātes zinātnieks Rafaels Vlodarskis (Rafael Wlodarski) ar savu komandu pētīja neuzticības iespējamību salīdzinot respondentu zeltneša garumu ar rādītājpirksta garumu,  kura laikā atklājās, ka 62% vīriešu un 50% sieviešu ir nosliece uz neuzticību (salīdzinot ar 57% vīriešu un 47% sieviešu ar īsākiem zeltnešiem)

Tajā ir apgalvots, ka zeltneša garums norāda uz testosterona līmeni , kas iespaido augļa attīstību dzemdē. Jo garāks zeltnesis salīdzinot ar rādītājpirkstu, jo augstāks hormona līmenis un pēc pētnieku pieņēmumiem arī  lielāks krāpšanas risks. Tomēr šo pieņēmumu nevar uzskatīt par cēloņsakarību.

Ir bijuši arī pētījumi par prēriju žurkām, kas ir vienīgie patiesie monogāmie zīdītāji, salīdzinot viņu pārošanās ieradumus ar viņu tuvām radiniecēm izlaidīgajām kalnu žurkām.

Kā liecina rezultāti, tad vienīgā atšķirība starp šīm divām žurkām ir, ka mājas prēriju žurkai ir lielāks vazopresīna līmenis. Izlaidīgākajai sieviešu kārtas žurkai bija vairāk hormonu receptoru inhibitori, kas paredzēti smadzeņu oksitocīnam, hormonam kas  nodrošina monogāmiju.

Ņemot vērā daudzos vilinājumus, kas redzami teju uz katra stūra, piemēram, pornogrāfija, kibersekss, internets un daudzi iespējamie partneri, nav nemaz tik viegli palikt uzticīgam.

Pirmo reizi vēsturē mēs varam krāpt savu partneri guļot viņam turpat blakus, vienkārši izmantojot portatīvo datoru vai citas ierīces.

Krāpšana ir miglains process. Ko  mēs uzskatām par krāpšanu un kad mēs patiešām laužam doto solījumu? Monogāmija ir kļuvusi daudz sarežģītāka, mūsu uzmanība ir sadalīta un izkaisīta uz visām pusēm un mums nepietiek gribasspēka, lai no tā izvairītos.

Izaicinājums ir fokusēt uzmanību tikai uz savu mīļoto cilvēku un kopā ar viņu izdzīvot un izbaudīt lietas.

Praktisks padoms: Reizi dienā aizraksti savai otrajai pusītei sms un izsaki atzinību. Pasaki viņai, kas tev viņā patīk un ka viņa tev ir īpaša. Pat vēl labāk, izdari to personīgi, pārrodoties mājās.

Kopā jūs spējat izveidot tādas attiecības, kas sniegs apmierinājumu jums abiem, par spīti sabiedrības uzspiestajām normām un prasībām, attiecības kurās skaidri un pēc brīvas gribas ir definēti noteikumi. Šādai monogāmijai ir svarīga godīga un patiesa komunikācija. Iespējams tev nāksies runāt tik atklāti kā vēl nekad par savām vajadzībām un vēlmēm, bet no tā ir atkarīga tavas laulības un attiecību nākotne.

Pat ja jums vēl nav skaidrs kāda monogāmija būtu jums vispiemērotākā, tad atklāta diskusija var palīdzēt jums izlemt. Izveidot monogāmiju, kas darbojas ir svarīgs dzīves punkts ne tikai tev, bet jebkuram, kurš vēlas attiecības kas labi darbojas.

Ja tev vai tavam partnerim ir bijusi afēra, tad ir jautājumi kurus ir ieteicams apspriest, kā šī dēka ir ietekmējusi jūsu abu attiecības un ko jūs paši vēlaties no savas ideālās laulības.

Cilvēku attiecības ir sarežģīta lieta. Vienkāršāk būs ja mēģināsiet attiecībās dot to visu labāko no sevis, kas jums ir. Vienkārši izlemiet. Un atdodiet sevi visu šīm attiecībām.

 

 Avots: time.com

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment