Latvijā tiks ieviests valsts aizsardzības dienests; pirmais iesaukums jau šovasar

 

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, līdz ar to šovasar gaidāma pirmā brīvprātīgā jauniešu uzņemšana dienestā.

VAD likums nosaka, ka saskaņā ar VAD likumu vīriešu kārtas pilsoņi VAD tiks pakļauti viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Pilsonis, kurš turpina iegūt izglītību pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, izņemot augstāko izglītību, tiks apmaksāts. pakļauts valsts aizsardzības dienestam viena gada laikā pēc izglītības iestādes beigšanas.

Ja pilsonis turpina iegūt izglītību pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, izņemot augstāko izglītību, un nav absolvējis izglītības iestādi pirms 24 gadu vecuma sasniegšanas, VAD viņiem piemēro viena gada laikā pēc 24 gadu vecuma sasniegšanas.

Valsts aizsardzības militārajam dienestam varēs pieteikties abu dzimumu pilsoņi vecumā no 18 līdz 27 gadiem.

Valsts aizsardzības militāro dienestu var veikt vienā no šādiem veidiem: 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulārajos spēkos vai Zemessardzes vienībā, piecus gadus Zemessardzē kopumā, pildot dienesta uzdevumus ne mazāk kā 21 dienu no plkst. individuālās apmācības un ne vairāk kā septiņas dienas kolektīvās apmācības katru gadu.

Augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieku programmu VAD militārajā mācību iestādē un Nacionālo bruņoto spēku vienībā varēs izpildīt piecu gadu laikā. Kopējais apmācību un dienesta uzdevumu laiks nebūs mazāks par 180 dienām.

VAD pakļautajām personām, kuras savu domu, sirdsapziņas vai reliģiskās pārliecības dēļ nevar veikt valsts aizsardzības militāro dienestu, alternatīvo dienestu var veikt šajā likumā noteiktajā kārtībā. Alternatīvais dienests Aizsardzības ministrijas pārziņā esošajās iestādēs būs jāpilda 11 mēnešus.

Students, kurš mācās par ārstu, ārsta palīgu vai medmāsu, neatkarīgi no Nacionālo bruņoto spēku izvirzītajām prioritātēm varēs izvēlēties savu valsts aizsardzības militārā dienesta pildīšanas metodi. Ņemot vērā studentu profesionālās zināšanas un prasmes, viņus varēs iecelt ar savu studiju jomu saistītos amatos.

Lasīt vēl –Sliktas ziņas Agra Daņiļeviča dzīve

Sākotnējā darbā pieņemšana būs brīvprātīga. Sākotnēji bija paredzēts, ka personas tiesības pieteikties aizsardzības dienestam būs līdz šā gada 1.maijam, taču šis priekšlikums netika atbalstīts. Esmu viņu informējis, ka pieteikšanās būs atvērta līdz 15. maijam. Iedzīvotāji var zvanīt pa tālruni 67 072 793, rakstīt uz [email protected] vai doties uz militāro dienestu. Personāla atlases centrs Krustabaznīcas ielā 9, Rīgā.

Pirmā uzņemšana brīvprātīgi dienestu uzsāks šī gada 1.jūlijā, bet no 2024.gada 1.janvāra dienests tiks noteikts kā obligāts. Arī otrajā iesaukumā Latvijas pilsoņi sākotnēji tiks aicināti pievienoties brīvprātīgi. Taču nepieciešamības gadījumā tiks iesaukts trūkstošais skaits personu vecumā no 18 līdz 19 gadiem, nosūtot iesaukšanas lēmumu VAD uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai arī tas tiks piegādāts personīgi.

Gan VAD karavīram, gan alternatīvā dienesta sniedzējam būs tiesības saņemt atlīdzību par dienesta pienākumu veikšanu. Valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri pieteikušies brīvprātīgajam militārajam dienestam, būs tiesības saņemt kompensāciju par pienākumiem palielinātā apmērā. Atlīdzības apmēru un izmaksas kārtību noteiks Ministru kabinets. Kompensācija netiks pakļauta parāda piedziņai.

Brīvprātīgie karavīri, kuri valsts aizsardzības dienestā nodienējuši 11 mēnešus, saņems papildu kompensāciju 1100 eiro apmērā neatkarīgi no tā, vai viņi izvēlēsies turpināt karjeru Nacionālajā drošības dienestā vai atvaļināties no rezerves.

Valsts finansēs augstākās izglītības studijas Ministru kabineta noteiktajos studiju virzienos pilsoņiem, kuri brīvprātīgi aizpildījuši VAD un atbilst augstskolu un studiju programmu uzņemšanas noteikumiem.

Papildinātas karavīriem dienesta laikā sniegtās sociālās garantijas, paredzot, ka bojāgājušo, ievainoto vai bezvēsts pazudušo karavīru bērnus ir tiesības ievietot bērnudārzos ārpus kārtas.

Ja bez attaisnojoša iemesla neieradīsieties uz norādītajām pārbaudēm Aizsardzības ministrijas pavēstē norādītajā laikā un vietā, jums tiks piemērots administratīvais sods. Sankcijas apmērs būs vai nu brīdinājums, vai naudas sods līdz 350 eiro.

Ja pilsonis turpina nokavēt pārbaudes, Administratīvās atbildības likums ļauj pilsoni sodīt atkārtoti.

Par izvairīšanos no valsts aizsardzības dienesta personu var saukt pie kriminālatbildības Krimināllikumā noteiktajā kārtībā.

Parlamentam šodien vēl jāpieņem vairāki ar VAD likumu saistīti likumprojekti.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment