Lielveikalā nopirku tomātus, sagriezu daiviņās un joka pēc iestādīju. Notika negaidīts brīnums!

Vēl nesagaidot sēšanas sezonu, nolēmu veikt aizraujošu eksperimentu, kas, lai arī vienkāršs, prasīja laiku. Mani interesēja atbilde uz jautājumu: vai parastā veikala pirktu tomātu sēklas var uzdīgt tāpat kā specializētās sēklas, vai arī tās ir tik lielā mērā ģenētiski pārveidotas, ka vairs nav dzīvotspējīgas.

Iegādājos četrus tomātus vietējā lielveikalā. Mājās izvēlējos pašu gatavāko un sagriezu daiviņās. No tomāta vidus paņēmu gabaliņu un ievietoju to podā ar augsni, pēc tam uzbēru tam zemi un aplaistīju, gaidot brīnumu.

Nākamajā dienā ledusskapī atradu ķiršu tomātus. Tie jau kādu laiku atradās plastmasas glāzē un bija sažuvuši.

Nolemjot, ka šos tomātus vairs nevar izmantot pārtikā, uz labu laimi iestādīju arī tos, atkārtojot iepriekš minēto procedūru un novietojot podu zem fitolampas.

Un brīnums patiešām notika! Nedēļu pēc iesēšanas sāka parādīties pirmie dzinumi. Nu jau tie ir pamanāmi un pilnībā izspraukušies ārā. Katru dienu dīgst jauni asni – tas ir pārsteidzoši!

Diemžēl es nezinu, kāda ir šo tomātu šķirne. Veiksmīgi sadīga arī ķiršu tomātiņi, lai gan to bija mazāk. Bet to augšanas ātrums pielīdzināms citu tomātu dīgstiem.

Pēc piecām dienām asni bija manāmi izauguši un bija gatavi pārstādīšanai.

Ķiršu tomātu podā vairāki dīgsti pārstāja augt, atstājot tikai četrus veselīgus eksemplārus.

Pavasarī plānoju iestādīt spēcīgākos augus siltumnīcā pie vasarnīcas un turpināt eksperimentu. Iedomājieties manu pārsteigumu, ja tie nesīs augļus!

Šodien dīgstus pārstādīju atsevišķos podos.

Vienu no tiem uzdāvināju draugam, jo ​​man nevajag tik daudz tomātu. Drošs paliek drošs – esmu nolēmis neparedzētu apstākļu gadījumā iesēt arī citu tomātu šķirni no pārbaudītām sēklām.

 

Veic arī tu šo eksperimentu – varbūt ne tagad, bet marta mēnesī. Varbūt tev nevajadzēs speciālās sēklas, ņemot vērā šo iedvesmojošo piemēru, kas liecina – veselīgi tomātu stādi var izaugt arī no veikalā pirktu tomātu sēklām!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment