Lietas, kuras tev noteikti nevajadzētu darīt sava suņa klātbūtnē

1. Restlings

Ja tu ar savu suni iesaistīsies restlingā, tu viņam parādīsi, ka rupjš fizisks kontakts ir pieļaujams. Daži suņi saprot, ka šo spēli var spēlēt tikai tad, kad saimnieks to iniciē, bet lielākā daļa suņu pārlieku aizraujas ar spēlēšanos un tas var novest pie nepatīkamām sekām.

Suns var mēģināt lēkt virsū, censties nogāzt vai iekost tev un citiem cilvēkiem, viņa darbības kļūst neparedzamas.

Kā tikt ar to galā: Lai suns saprastu, kad ir spēlēšanās laiks un, kad nav, iemāci viņam piemērotas balss komandas.

Piemēram, pirms spēlēšanās notupies četrāpus un saki “spēlēsimies”. Noslēdz spēlēšanās laiku, pasakot “nomierinies”, paglaudi suni un liec viņam apsēsties.

Kinologi apgalvo, ka ne visi suņi saprot, ka jāpārstāj spēlēties, tādēļ labāk restlingu atstāj vīriem trikotāžas tērpos.

2. Strīdēšanās ar draudzeni

Ja tu esi dusmīgs, tāds ir arī tavs suns. Ja viņš nav ieradis tevi redzēt aizkaitinātu, kliegšana un dusmīgi žesti suni saniknos, tas var novest pie riešanas, uzbrukšanas vai cenšanās pašam nokārtot strīdu.

Dažos gadījumos suns var uzskatīt, ka tavs agresīvais noskaņojums ir mīļotā cilvēka blakus atrašanās vaina. Ja tā notiks, suns tavu draudzeni uzskatīs par draudu un var viņai uzbrukt, sakožot.

Kā tikt ar to galā: Ja strīdaties, dariet to mierīgi, vai arī dariet to ārpusē, nevis suņa klātbūtnē.

3. Draugu aicināšana ciemos

Tavs suns ir pieradis laiku pavadīt klusā vidē, bet telpas piebāšana ar pusduci klaigājošu un “pieci” dodošu vīriešu var viņu izbiedēt.

Lielākā daļa suņu klusi atkāpsies un nolīdīs citā istabā, tomēr daļa suņu var riet vai kost, ja skatoties kādu sporta tiešraidi visi pasēdēšanas dalībnieki vienlaikus pielēks kājās un sāks bļaut.

Kā tikt ar to galā: Ja suņa reakcija nav asa – atglaustas ausis un starp pakaļkājām ierauta aste, smilkstēšana – rokas stiepiena attālumā turi kārumus.

Katru reizi, kad tu (vai tavi draugi) gavilē vai uzvedies skaļi, iedod sunim kārumu un paglaudi viņu. Viņš spēļu skatīšanos uzskatīs par pozitīvu notikumu.

Tomēr, ja viņš ir daudz agresīvāks, labāk pavadi spēļu vakaru kaut kur citur, līdz suns iemācīsies spēles laiku pavadīt citā istabā.

4. Vienas nakts sakars tavā gultā

Ja tavs suns katru nakti ir pieradis gulēt tev blakus, viņš uzskatīs to par normu. Tiklīdz tev blakus gulēs kāds cits, suns var uzvesties neadekvāti.

Arī negaidītie skati un skaņas, kas tiek izdotas seksa laikā var sunim šķist biedējošas. Suns var riet vai censties pārtraukt notiekošo.

Kā tikt ar to galā: Iemāci sunim pavadīt laiku vienam pašam, tad viņš neuzvedīsies nepieklājīgi, ja liksi viņam kādu laiku pavadīt aiz durvīm. Dari to pakāpeniski. Atstāj suni guļvietā, ārpus tavas istabas, uz stundu, nākamajā dienā – uz divām, un tā, kamēr viņš pieradīs gulēt arī viens pats.

5. Nesaprotama rīcība

Iespējams, ka tu sunim saki, ka dosieties uz parku, bet patiesībā jūs dodaties pie veterinārārsta. Vai arī tu viņam māci lēkt virsū un apskaut tevi, kad ienāc mājās, bet tad tu viņu noper par to, ka viņš to pašu dara ar viesiem.

Sunim jāspēj tev uzticēties, ja tu esi neuzticams, tāds būs arī tavs suns.

Tas nenozīmē, ka viņš uzvedīsies agresīvi, tomēr viņš noteikti var kļūt bailīgs.

Kā tikt ar to galā: Ja 99 no 100 reizēm darīsi to, ko tavs suns no tevis sagaida, tad retās atšķirības nebūs traucēklis.

Esi pastāvīgs un godīgs. Gluži tāpat, kā ar bērniem, suns vislabāk saprot paredzamas darbības.

Avots: www.menshealth.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment