Likumi, kurus arī tu esi pārkāpis, bet iespējams par to pat nenojaut

  • Svešas vēstules

old-envelopes

Ikvienam kaut reizi dzīvē gadās savā pastkastītē atrast svešu vēstuli, un tad rodas jautājums, ko ar to darīt. Ļoti bieži cilvēki šādas vēstules ignorē un izmet atkritumu tvertnē, taču to nekādā gadījumā nedrīkst darīt. Tavs pienākums ir vēstuli nogādāt pastā vai atstāt pastniekam, paziņojot to, ka šāds cilvēks šajā adresē nedzīvo.

Ja saņemtas svešam cilvēkam adresētas vēstules no parādu piedzinēja, tad tās nevajadzētu vērt vaļā. Ja šādas vēstules tiek saņemtas regulāri, tad vajadzētu vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), jo, piemēram, kredītdevējiem firmas reģistrā uzrādās deklarētā dzīvesvieta, tā kā viņi nevar apšaubīt valsts datu pareizību.

Ja īrējat dzīvokli, tad noteikti par šādām vēstulēm vajadzētu sazināties arī ar dzīvokļa īpašnieku, jo visticamāk tās ir kāda iepriekšējā īrnieka vēstules, vai sliktākajā gadījumā, kāds nelegāli ir deklarējies dzīvoklī, kurā jūs dzīvojat, un par to atkal ir piemērojams sods personai, kura šādu pārkāpumu ir veikusi.

 

  • Azartspēles,derības

Improve-Your-Performance-on-Poker-Game-1

Pavisam noteikti arī tu esi slēdzis derības ar kādu draugu, kur iesaistīta nauda, vai spēlējis pokeru, kārtis ar draugiem, kur likmes ir tikai santīmos, centos vai lielākas? Taču jums pavisam noteikti nevarēja ienākt prātā, ka tas, ko jūs darāt ir pretlikumīgi, ne? Arī šāda smieklīga kāršu spēle, kur iesaistīta nauda, ir nelikumīga azartspēle! Protams, ka policijai un atbildīgajām iestādēm nav ne laika ne vēlēšanās izmeklēt un sodīt kādu par kaut ko tik niecīgu, taču pārkāpts likums paliek pārkāpts likums!

Taču, ja tavs nelielais hobijs lēnā gaitā pāraug par ko lielāku, un regulāri veic nelikumīgas derības un rīko dažādu azartspēļu vakarus, atbildīgajām iestādēm uzzinot par to, tev tiks piemērots sods.

  • Personu, kas azartspēles vai izlozes organizē bez Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas izsniegtās licences vai organizē tādas azartspēles vai izlozes, kuras nav minētas Azartspēļu un izložu likumā, sauc pie likumā noteiktās administratīvās atbildības vai kriminālatbildības. Šādas darbības rezultātā gūtie ienākumi ieskaitāmi valsts budžetā.

Esi prātīgs ar azartspēlēm!

 

  • Marihuānas smēķēšana

Smoking-Marijuana

Lai arī visā pasaulē aizvien vairāk dažādās valstīs tiek legalizēta šīs vielas smēķēšana, Latvija nekas nav mainījies, un šo iespējams kādam nezināšanas dēļ ir nācies pārkāpt, taču lielākā daļa, kas to dara dara to APZINĀTI!

  • Par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā bez nolūka tās realizēt vai narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu, ja to izdarījusi persona, kura brīdināta par kriminālatbildību par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu un lietošanu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 

  • Nodokļi

nauda-nodokli-eiro-44028096

Ir daudz un dažādi nodokļi un likumi, taču kā redzams, mēs ne visus no tiem ievērojam, tāpat kā katram ir gadījies pārkāpt likumu, kas saistīts ar nodokļiem, šo likumu līdzīgi kā ar marihuānas smēķēšanu cilvēki visbiežāk pārkāpj apzināti!

Taču noteikti daudzi nezina, ka pārdodot regulāri savas drēbes, piemēram, interneta portālos un gūstot peļņu no tā, tad tā ir kļuvusi par saimniecisko darbību, un tādā gadījumā no iegūtās naudas ir jāsamaksā noteiktais daudzums nodokļu.

Lūk kas var notikt, ja atklājas, ka nemaksā nodokļus un slēp savus patiesos ienākumus:

  • Par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja šīs darbības izdarītas atkārtoti gada laikā, –
    soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Esiet atbildīgi un godīgi, maksājiet nodokļus, lai cik nepatīkami tas arī būtu!

 

  • Ātrums

speeding

Šo likumu ikdienas pārkāpj gandrīz visi autovadītāji. Daži neapzinati, bet lielākoties tas tiek darīts apzināti, pie evis cerot, ka policija vai radars pa ceļam negadīsies.

Brauc prātīgi, lūk arī sodi par ātruma pārkāpšanu līdz 40 km/h:

Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 km/h ar vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt 20 eiro lielu naudas sodu, bet apdzīvotās vietās par to pienāksies brīdinājums vai 40 eiro naudas sods.

Par ātruma pārsniegšanu no 21 līdz 30 km/h ar vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām naudas sods būs jau divreiz lielāks – 40 eiro, bet apdzīvotās vietās tas tiks vēlreiz dubultots, sasniedzot 80 eiro. Smago automobiļu vadītājiem sods par ātruma pārsniegšanu ārpus apdzīvotām vietām paredzēts 80 eiro, bet apdzīvotās vietās – 160 eiro apmērā.

Pie pārsniegto ātrumu no 31 līdz 40 km/h ar vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām naudas sods paredzēts 80 eiro, bet apdzīvotās vietās – 160 eiro. Smago auto vadītājiem sods paredzēts attiecīgi 160 un 320 eiro.

 

  • Digitālais pirātisms

digital-piracy

Daudzi varbūt neapzinās, bet katrs bezmaksas torrents un fails( filma, mūzika, attēli, video vai programma), ko tu lejupielādē ir pirātisms, par kuru arī var piemērot sodu.

Sods par pirātisko darbību Latvijā ir no 300-700 eiro, taču līdz šim neviens par šādu darbību nav sodīts, jo gluži vienkārši, policija vai atbildīgie dienesti bez ordera nevar ierasties tavās mājās un pārbaudīt tavu datoru, vai tev tajā neglabājas nelegāli lejupielādēti faili vai programmatūras. Taču uzņēmumos gan šādas pārbaudes tiek veiktas,un ja tiek atklāt, ka uzņēmumā tiek lietota nelegāli iegūta programma, protams, tai tiek piemērots attiecīgais sods.

 

Šeit noteikti nav iekļautas visas situācijas, taču šīs ir vienas no populārākajām. Bet mēs ikdienu pārkāpjam likumus, šķērsojot ielu neatļautā vietā vai pie sarkanās gaismas, pasākumos izmantojam mūziku, kuru neesam oficiāli nopirkuši, līdz ar to pārkāpjam autortiesību likumu, smēķējam neatļautās vietās, izmetam dažādus atkritumus tiem neparedzētās vietās, noteikti kāds kaut kur novieto arī auto vietā, kur tas nav atļauts. Saraksts noteikti ir ļoti garš un to pavisam noteikti varētu turpināt, taču centīsimies ievērot noteikumus un būt godīgāki, lai cik ļoti arī gribētos pārkāpt visus šos likumus!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment