Necep kartupeļus pārāk kraukšķīgus – tas var beigties ar ļoti nopietnu slimību!

Izrādās, ka pārcepti un piedeguši kartupeļi un maize var palielināt vēža risku.

Eksperti iesaka ēst vairāk vārītu un sautētu ēdienu, kā arī, piemēram, kartupeļu biezeni. Turklāt kartupeļus nav ieteicams glabāt ledusskapī, jo aukstuma ietekmē mainās ķīmiskais sastāvs, kas veicina akrilamīda veidošanos.

FSA pat uzsāka kampaņu, aicinot ātrās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus, kā arī krāsnī ceptu kartupeļu un čipsu ražotājus pievērst uzmanību akrilamīda bīstamībai.

3C69660B00000578-4146414-image-a-88_1485131224427

Akrilamīds, kas ir sastopams arī tabakas dūmos, ir kancerogēna viela. Pētījumu rezultāti liecina, ka visas vecuma grupas un it īpaši bērni uzņem pārāk daudz akrilamīda.

FSA pārstāvji iesaka ēst cieti saturošus produktus, kas ir cepti vai vārīti eļļā tikai tad, ja tie ir zeltaini brūni vai gaišāki. Cieti satur, piemēram, kartupeļi, sakņu dārzeņi un maize.

Lasi vēl: Kā ar kartupeli izgaismot savu istabu uz veselu mēnesi – ietaupi līdzekļus!

FSA galvenais zinātniskais padomdevējs Dr. Gajs Popijs norāda, ka “cepot šķēlītēs sagrieztus kartupeļus krāsnī un augstā temperatūrā, akrilamīda daudzums ir vislielākais. Iespējams, ka, apēdot divus šādi pagatavotus kartupeļus, akrilamīda līmenis būs tāds pats kā, piemēram, apēdot piecus citādi pagatavotus kartupeļus. Pārtikā esošais akrilamīds var paaugstināt vēža attīstības risku visos vecumos un visas dzīves garumā.”

Tomēr citi kulinārijas eksperti norāda, ka FSA vajadzētu vairāk koncentrēties uz to, lai ieteiktu cilvēkiem ēst vairāk dārzeņu un mazāk gaļas, nevis pelt kādus konkrētus produktus.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment