Neizaicini likteni: 6 bīstami ieradumi pie auto stūres!

546b07c4a0c30_-_hwy-page-1-lg

Pārvietoties ar automašīnu ikdienas pastāv risks nonākt sadursmē, arī tad ja esi atbildīgs autovadītājs – ievēro ceļas satiksmes noteikumus un koncentrējies uz ceļu, bet mēs nekad nevaram zināt, kādā stāvoklī atrodas autovadītājs, kas atrodas automašīnās mums blakus.

Kaut gan ceļu satiksmes negadījumu statistika Latvijā samazinājusies, joprojām tajās cieš un iet bojā gana liels skaits cilvēku. Šo situāciju lielākoties varam ietekmēt mēs – autovadītāji, tāpēc esi pārliecināts, ka nevienu no šīm lietām nedari pie automašīnas stūres – ja dari, tad pārstāj to!

1. Braukšana alkohola vai narkotisko vielu reibumā!

Ļoti bieži avārijas izraisa tie šoferi, kas pie stūres sēžas alkohola vai narkotisko vielu reibumā un ļoti bieži šīs avārijas ir ar letālu iznākumu. Ir labi zināms, ka alkohola esamība organismā mazina spēju vadīt transportlīdzekli, mazina reakciju un koncentrēšanās spēju. Ja esat lietojies alkoholu labāk izvēlaties ir ar kājām vai izsaukt taksometru. Arī narkotisko vielu iespaidā sēsties pie stūres ir neapdomīgi, kaut gan Jums var likties, ka neesat apreibis un Jūsu braukšanas prasmes ir labas, lai tās ietekmētu viegla apreibināšanās.

546b07c56bcc4_-_hwy-page-2-lg

2. Braukšana liela noguruma laikā!

Braukšana pie automašīnas stūres noguruma un miegainības laikā ir tik pat bīstama kā sēšanās pie stūres alkohola reibumā. Cilvēki, kuri ir ļoti noguruši un miegaini, pakļauj sevi riskam aizmigt pie stūres kā arī nepietiekami ātri reaģēt uz satiksmi. Autovadītāji kuri pie stūres atrodas noguruši vai miegaini, ļoti bieži izraisa avārijas uz lielceļiem un ātrgaitas šosejām, kā arī tiem reakcija nav pietiekami liela, lai izvairītos no sadursmes. Ir automašīnas, kas ir aprīkotas ar sistēmu, kas laikus brīdina par iespējamu sadursmi, kā, piemēram, automašīna Opel Corsa. Ja jūtaties noguris, tad izvēlaties nobraukt no ceļa, kādā pieturas vietā un atļaut sev nedaudz pagulēt. Savā galapunktā nonāksiet nedaudz vēlāk, bet tādā veidā pasargāsiet savu un citu veselību un dzīvību.

546b07c5ece13_-_hwy-page-3-lg

3. Ātruma pārsniegšana.

Ātruma pārsniegšana ir otrais cēlonis, kas izraisa ceļu satiksmes negadījumus pēc braukšanas pie stūres alkohola reibumā. Jo ātrāk brauksi, jo sadursme būs spēcīgāka un iznākums smagāks – ļoti iespējams pat letāls. Izvēlies atbilstošu ātrumu ceļam pa kuru brauc!

dsegd

4. Papildus nevajadzīgu darbību veikšana pie stūres!

Nolieciet mobilos telefonus malā, kad vadiem automašīnu, aizmirsties par papildus darbībām vadot automašīnu – ēst, dzert, runāt pa telefonu, sūtīt īsziņas u.c. nevajadzīgas darbības. Šīs visas darbības novērš jūsu uzmanību no ceļa, pat brīžos kad ar automašīnu esat miera stāvoklī– jūs varat nepamanīt lietas, kas notiek apkārt.

546b07c725c95_-_hwy-page-5-lg

5. Pārgalvīga braukšana

Pārgalvīga braukšana zināma un novērojama visā pasaulē un bieži tā izraisa ceļa satiksmes negaidījumus. Ja jūsu vadīšanas prasmes krasi atšķiras no citiem autovadītājiem, tad, visticamāk, esat potenciālais ceļa satiksmes negadījuma izraisītājs. Esiet pacietīgi, cieniet pārējos autovadītājus un respektējiet ceļa satiksmes noteikumus, jo ar savu pārgalvību Jūs nevienam neko nepierādīsiet tikai apgrūtināsiet braukšanu un palielināsiet stresa līmeni citu autovadītāju vidū!

rgywsr

6. Drošības jostu neizmantošana pirms braukšanas uzsākšanas!

Drošības jostu lietošana  pasargā daudzu cilvēku drošību. Atcerieties, ka automašīnas gaisa spilvenu korekta darbība notiek tikai tad, ja auto vadītājs ir piesprādzējies. Drošības josta ir tik vienkārši lietojama, ka grūti saprast, kāpēc cilvēki izvairās to lietot. Tā ir ērta un netraucē braukšanai. Savukārt tie, kas regulāri lieto drošības jostas pie tām ir pieraduši un bez tām jūtās nepierasti. Sāc lietot drošības jostas arī tu!

asfd

Raksts tapis sadarbībā ar: logo

Avots: oadandtrack.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment