Neretas ēdiena un zāļu kombinācijas, no kurām tev ir jāizvairās!

Greipfrūti un statīni

Statīni tiek izrakstīti, lai palīdzētu holesterolam, piemēram Lipitor vai Crestor, šie medikamenti ir bīstami, ja tos lieto kopā ar greipfrūtu. Greipfrūtu sula sacenšas ar enzīmu, kas ir tieši atbildīgs par statīna medikamentu sašķelšanu tavā ķermenī. Enzīms, CYP3A4, kas dzīvo tavās aknās un tievajā zarnā. Kombinācija ar greipfrūtu sulu tavās asinīs ievērojami palielinās zāļu daudzums – tas nozīmē, ka izjutīsi pastiprinātus blakusefektus, piemēram, muskuļu sāpes un vājumu.

Apelsīnu sula un antihistamīni

Citrusaugļi var radīt problēmas arī ar antihistamīna uzsūkšanos organismā. Problēmu rada furokumarīns, dabīga piedeva, kas atrodama mandarīnos, apelsīnos un pomelo – tie visi ir greipfrūta brālēni. Apelsīnu sula var bloķēt proteīnu darbību un izkaisīt alerģijas zāles tavā ķermenī, zāļu iedarbība tiks bloķēta un samazināta. Tu vari dzert apelsīnu sulu, izmantojot Allegra tabletes, viltība ir tāda, ka, ja no rīta izdzer glāzi apelsīnu sulas, tad dzer zāles vakarā.

Salātlapu kāposti, lakrica un asins šķīdinātāji

Salātlapu kāposti, spināti, brokoļi un Briseles kāposti var radīt problēmas, ja tos patērē lielā daudzumā, lietojot tādas zāles, kā Coumadin vai Warfarin. Zaļie lapu dārzeņi, kas satur lielu daudzumu K vitamīna var izraisīt asiņošanu. Un, ņemot vērā to, ka K vitamīns palīdz asinīm recēt, tas var darboties pret asins šķīdinātājiem ķermenī.

Pastāv ārkārtīgi daudz ēdienu, kas var ietekmēt zāļu Coumadin darbību organismā. Ja kādam to izraksta, tad pirms šī medikamenta lietošanas noteikti jārunā ar farmaceitu vai ārstu par ēdieniem, kas var traucēt tā darbībai.

Melnā lakrica, kas izgatavota no lakricas saknes, arī var iejaukties Coumadin darbībā. Glicirzīns, kas ir dabiski veidojusies ķīmiska viela, pārāk ātri sadala medikamentu Coumadin un palielina risku, ka asinīs veidosies recekļi. Ja tu lieto asins šķīdinātājus, pārliecinies, ka konfektes, kuras grasies ēst, nesatur lakricu, un meklē vārdus „lakricas ekstrakts” vai „lakricas saknes ekstrakts”.

Sāļi ēdieni un asinsspiediena medikamenti

Cilvēkiem, kuri lieto asinsspiedienu pazeminošas zāles, papildus nātrijs var pacelt asinsspiedienu un mazināt zāļu ietekmi. Pirms konservētu dārzeņu lietošanas kārtīgi tos nomazgā ar tekošu ūdeni, lai atbrīvotos no liekā sāls, kā arī saviem ēdieniem nepievieno papildus sāli.

Avots: www.mensjournal.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment