Optometriste brīdina: Ja lietojat nepareizas brilles, jūsu redze var pasliktināties

Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku apzinās redzes veselības problēmas un briļļu iegādes un lietošanas nozīmi. “OC VISION” veiktais pētījums atklāja, ka vairāk nekā 10% cilvēku, kas valkā optiskās brilles, tās neiegādājas optikas veikalos, bet gan interneta veikalos, tirgos, aptiekās un pat pārtikas preču veikalos.

Ir svarīgi atzīmēt, ka nepareiza veida briļļu lietošana var izraisīt redzes diskomfortu, acu nogurumu, galvassāpes un redzes pasliktināšanos.

Vision Express optometriste Jeļena Stūriška skaidro, kāpēc nevajadzētu iegādāties brilles bez atbilstošas ​​receptes. Viņa saka, ka šādi rīkojoties, var rasties acu nogurums un citas problēmas. Optikas un mājsaimniecības veikalos var iegādāties daudz dažādu veidu brilles. Brilles ir dažādas stiprības un formas.

Lielākajā daļā gadījumu veikalā iegādātās brilles nederēs pareizi, jo tām ir vienāds stiprums abām acīm, lai gan patiesībā vairumam cilvēku redze katrā acī ir atšķirīga. Vairumā gadījumu cilvēkiem ir nepieciešamas dažādas brilles katrai acij vai arī ir vajadzīgas brilles ar astigmatismu vai cilindriem, lai viņi varētu pareizi redzēt. Attālums starp acīm ir svarīgs, izvēloties pareizās brilles, īpaši cilvēkiem, kuriem nepieciešamas stiprākas lēcas.

Katrs milimetrs ir svarīgs. Tā kā lielākajai daļai cilvēku ir nedaudz atšķirīga redze katrā acī, vienāda stipruma briļļu nēsāšana var izjaukt redzes sistēmas līdzsvaru, kā rezultātā viena acs ir vairāk noslogota nekā otra. Lai gan gatavu briļļu lietošana šobrīd ir retāk sastopama, tā tomēr reizēm notiek. Cilvēki parasti saprot, ka tas nav pareizi.

Pēc 45 gadu vecuma acis sāk dabiski novecot, un kļūst grūti saskatīt teksta tuvumā (tālredzība vai ar vecumu saistīta tālredzība). Lielākā daļa cilvēku, kas iegādājas bezrecepšu lasīšanas brilles, ir vecāki par 50 gadiem.

Tas ir tāpēc, ka šīs brilles ir viegli pieejamas, un, pielaikojot, tās uzlabo redzi lasīšanai. Nepareizu briļļu nēsāšana patiesībā var negatīvi ietekmēt jūsu redzi, dažos gadījumos pat vairāk nekā briļļu nevalkāšana vispār. Ja mēs valkājam brilles, kas nav pielāgotas mūsu īpašajām redzes vajadzībām, mums var šķist, ka mēs redzam labāk, taču patiesībā mūsu redze neuzlabojas.

Lietojot brilles, redze tiek papildus noslogota, ko mēs varam nepamanīt uzreiz. Cilvēki, kuri nenēsā brilles, bieži neredz labi, tāpēc viņi izvairās no darbiem, kas prasa ilgu laiku atrasties tuvumā. Viņiem ir lielāka iespēja veikt acu pārbaudi, lai iegūtu pareizo briļļu recepti. Atgādināšu, ka nav ieteicams lietot brilles, kuras kāds ģimenes loceklis iegādājies optikā bez atbilstošas ​​briļļu receptes.

Radinieku, kaimiņu un kolēģu brillēm var būt ne tikai dažādas stiprības katrai acij, bet arī atšķirīgs attālums starp zīlītēm un rāmja izmērs. Ja nepareizi rīkojaties ar brillēm, tās var deformēties un nevienam nepiestāvēs pareizi. Nav labi atdot savas brilles citiem, jo ​​tās var saplīst vai saskrāpēt lēcas.

Cilvēki bieži pērk brilles ārpus optikas, jo tās ir lētākas. Nepareizu briļļu nēsāšana var pasliktināt jūsu redzi, izraisīt galvassāpes un noslogot acis. Nav vērts mēģināt ietaupīt naudu, valkājot brilles, kas nepieguļ pareizi. Atcerieties, ka acis mums ir tikai visu atlikušo mūžu, tāpēc mums ir jārūpējas par tām, lai izvairītos no negatīvām sekām. Profilaktisku acu pārbaudi ieteicams veikt ik pēc 1-2 gadiem, pat ja jums nav bijušas redzes problēmas. Tas palīdzēs saglabāt jūsu acis veselas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment