Pasaules līmeņa universitātēs atzinīgi novērtē Latvijā radīto dronu programmatūru “UGCS”

Tādi pasaules līmeņa izpētes centri un augstskolas kā Stenforda universitāte, Ročesteras Tehnoloģiju institūts un Auroras pētījumu institūts izpētes un apmācību darbā aprobējuši Latvijas uzņēmuma “SPH Engineering” izstrādāto bezpilota gaisa kuģu jeb dronu kontroles programmatūru “UgCS” (Unmanned Ground Control Software).

Programmatūra izmantota, piemēram, koraļļu rifu, sniega segas un sugu daudzveidības pētīšanai, padarot par iespējamu pielāgot un saplānot dronu lidojumus atbilstoši visspecifiskākajām izpētes projekta prasībām. “SPH Engineering” izglītības jomas sadarbības partneri atzinīgi novērtējuši “UgCS”, izceļot programmatūras stabilitāti un neaizvietojamību.

Stenforda universitātē (Stanford University) ASV “UgCS” tiek izmantota studiju procesā. Zemes zinātņu profesora Roberta B. Danbara (Robert B. Dunbar) vadībā Latvijā radītā programmatūra līdz šim pielietota fotogrammetrijas misijās ar diviem “DJI” dronu modeļiem – “Mavic Pro” un “Phantom 4 Pro”. Tādējādi studentiem tika demonstrētas iespējas, ko paver drona lidojuma plāna iepriekšēja iestatīšana. Piemēram, plānojot dronu lidojumu misijas ar “UgCS”, tika dota iespēja uzzināt vairāk par koraļļu rifu ekosistēmu. Pēc tam, izmantojot datu apstrādes programmatūru, tika izveidots trīsdimensiju punktu mākonis un teksturēti rifa modeļi.

“Esam atklājuši, ka dzidrā ūdenī ar drona attēliem atsevišķus koraļļu sazarojumus un batimetriju var izšķirt pat 5-8 metru dziļumā, tādējādi droni ir noderīgs izpētes instruments. Ar “UgCS” iepriekš izplānotu drona misiju priekšrocība ir iespēja atkārtoti veikt vienādus lidojumus, lai fiksētu seklāko koraļļu rifu joslu izmaiņu trajektorijas,” skaidro profesors Danbars.

Auroras pētījumu institūtā (Aurora Research Institute) Kanādā “UgCS” līdz šim tikusi sekmīgi izmantota ar “DJI” droniem “Phantom 4” un “Inspire 1 Pro”, lai iepriekš iestatītos lidojumos -20 grādu temperatūrā pēc Celsija iegūtu fotogrammetriskos datus par sniegputeņiem un sniega segas biezuma izmaiņām.

Institūta tīmekļa aplikāciju un datubāzu izstrādātājs Ēriks Čeinijs (Eric Cheyne) stāsta, ka 2017.gada vasarā pētnieki izmēģināja vairākas lietotnes ar fotogrammetrijas funkcionalitāti mazapdzīvotās Benksa salas Ziemeļrietumos, kur nav ne interneta, ne telefonsakaru. “Šīm lietotnēm neizdevās izpildīt iepriekš iestatītās misijas. Tās piedzīvoja dažādus programmatūras traucējumus, bija nepieciešami atjauninājumi, piekļuve internetam,” atzīst Čeinijs. Turpretim “UgCS” programmatūra ļāva sekmīgi izpildīt iepriekš iestatītos uzdevumus bez nepieciešamības piekļūt internetam, bez jebkādiem programmatūras darbības traucējumiem. “Tā vienkārši darbojās,” par “UgCS” lakoniski izsakās institūta pārstāvis.

Tikmēr Ročesteras Tehnoloģiju institūtā (Rochester Institute of Technology) “UgCS” pielieto, piemēram, lai izstrādātu lidojumu plānus, kuros drons visu laiku turas noteiktā augstumā virs ēku jumtiem, pagriežoties perpendikulāri pret to virsmām. “Mēs esam uzrakstījuši “Python” un “Matlab” skriptus, lai ģenerētu datus XML formātā, kurus importējam “UgCS”, augšupielādējam platformā un izpildām misijas,” stāsta Ročesteras Tehnoloģiju institūta profesors Karls Salvadžio (Carl Salvaggio), kurš “UgCS” kodu sauc par nenovērtējamu.

Aizvadīto divu gadu laikā “SPH Engineering” ir noslēgusi 103 sadarbības līgumus ar dažādām augstākās izglītības iestādēm 30 valstīs. Dronu vadība un noteiktu izpētes metožu pielietošana tiek iekļauta augstskolu studiju programmās. Izglītības jomas sadarbības partneri “UgCS” programmatūru izmanto gan praktiskajā izpētē, gan dronu operatoru misiju plānošanas un veikšanas apmācībās.

Par SPH Engineering / UgCS

“UgCS” ir SIA “SPH Engineering” izstrādāta platforma bezpilota gaisa kuģu misiju plānošanai un veikšanai. Automatizēšana, iebūvētie fotogrammetrijas un ģeomarķēšanas rīki, karšu pielāgošana un bateriju nomainīšanas opcija ilgos lidojumos padara “UgCS” par efektīvu un neaizvietojamu risinājumu profesionālām vajadzībām. “UgCS” ir vienots misiju plānotājs visām populārajām bezpilota gaisa kuģu platformām, lai kontrolētu un monitorētu vienu vai vairākus misijā palaistus dronus vairāku operatoru režīmā vai multiplatformu vidē no komandu centriem. “SPH Engineering” piedāvā arī bezpilota sistēmu integrēšanas servisus. “UgCS DDC” kontrolē dronu spietu lidojumus, kas ļauj dronus pielietot brīvdabas pasākumos. Plašāka informācija angliski pieejama mājaslapā www.ugcs.com.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment