Slikti jaunumi Latvijas “humpalu” veikalu klientiem – cilvēki ir satraukti; Kas notiks tālāk?

Sākot ar 1. jūliju, tekstilizstrādājumiem tiks piemērots dabas resursu nodoklis. Šā nodokļa mērķis ir veicināt šo preču pārstrādi, taču tirgotāji uzskata, ka tas radīs finansiālas grūtības, kuras viņi nespēs pārvarēt.

 

Dārgie draugi un ilgtspējīgas modes entuziasti, tuvojas grūti laiki. Šādi savus klientus sociālajos tīklos uzrunāja lietoto apģērbu mazumtirgotājs “Humana Latvija”. Valdība virza jaunus noteikumus, saskaņā ar kuriem no 1. jūlija ar dabas resursu nodokli tiks aplikti arī lietotie apģērbi.

 

Dienas vidū lietoto apģērbu veikalā valda liela rosība. Nesen ir ieradies jauns kravas piegādes sūtījums, un pircēji viens pēc otra nāk, lai aplūkotu jaunās preces.

 

Drēbes pērku tikai humpalās. Man kā cilvēkam, kam patīk vintage, šeit tikai var dabūt. Un vēl ir tas, ka šeit ir trīs līdz četras reizes lētāk. Veikala apģērbs, piemēram, bikses, pēc trim mēnešiem nolietojas, bet humpalās mūžību noturas. Arī ekoloģiski, otrreiz lietots apģērbs,” stāsta Jānis.

 

“Man personīgi sanāk bieži apmeklēt šādus veikalus, jo atbalstu šo modeli, videi draudzīgāku modi, šādā veidā mazāk atbalstām ātro modi, un šādu veikalu palikšana Latvijā būtu svarīga,” norāda Sindija.

 

Nozares pārstāvji ir satraukti un pauž bažas, ka viņu darbība ir apdraudēta. Sākot ar šā gada pirmo jūliju, Latvijas apģērbu ražotājiem un mazumtirgotājiem būs jāmaksā dabas resursu nodoklis, kas ir 50 centi par katru kilogramu. Šis nodoklis tiks piemērots arī lietotajiem apģērbiem.

 

“Mēs nespēsim segt šīs izmaksas. Tas nozīmē, ka lietoti apģērbi kļūs dārgāki. Atsevišķi mazumtirgotāji atstās tirgu. Arī mēs apsvērsim izstāšanos no Latvijas tirgus,” norāda SIA “Humana Latvia” administratīvā direktore Iveta Voltnere.

 

 

Vēstule jau nosūtīta atbildīgajām iestādēm, lūdzot pārskatīt lēmumu, kas tiek uzskatīts par pretrunā Eiropas Komisijas nostājai, kura neiekļaut lietoto apģērbu mazumtirgotājus ražotāju atbildības sistēmā.

Vides ministrijā ir saņemta šī informācija, taču izmaiņas, visticamāk, netiks veiktas. Ar nodokli tiek aizsargātas nacionālās intereses, norāda ierēdņi: “Šajā gadījumā dabas resursu nodoklis tiek ieviests kā motivējošs instruments, lai īstenotu ražotāju paplašinātās atbildības principu. Tas ir līdzīgi kā ar iepakojumu un citām kaitīgām precēm.”

Lietotais apģērbs pēc kāda laika kļūst par atkritumiem, un mērķis ir samazināt to nonākšanu poligonos, norāda ministrijas pārstāvji.

 

Šobrīd Latvijā aptuveni 7% no kopējiem sadzīves atkritumiem ir tekstila apjoms.

 

Plānots, ka nodoklis tiks piemērots apģērbam, apaviem, somām un citiem tekstila izstrādājumiem, kā arī mājas tekstilam, piemēram, segām, gultas veļai, dvieļiem un aizkariem.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Šobrīd uzņēmumiem ir divas iespējas: maksāt nodokli vai saņemt atbrīvojumu, iesaistoties ražotāju atbildības sistēmā. Pēdējais variants ir lētāks.

Sižets no TV3 ziņām:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment