Labākās tautas metodes cīņā ar Kolorado kartupeļu vaboli

Cīņa pret Kolorādo kartupeļu vaboli (kartupeļu lapgrauzis) turpinās jau ne pirmo gadu, taču neviens nevar lepoties ar absolūtu uzvaru pār nikno kukaini.

Kaitēkļa iznīcināšanai tiek izmantoti gan populāri insekticīdi, gan tautas metodes, jo visas vaboles uz dobes savākt nav reāli: lapgrauži var lidot un ātri pārvietoties no viena dārzeņu dārza uz otru.

Arvien biežāk mazo dārziņu īpašnieki pievērš uzmanību dabīgām vielām un improvizētiem līdzekļiem, kas iznīcina kartupeļu lapgraužus vai aizdzen tos prom no dobēm, un izmanto tos savos zemes gabalos.

Tautas līdzekļi vaboles apkarošanai

Koksnes pelni (organiskie pelni). Kad pavasarī tiek stādīti kartupeļi, dobē ieber pelnus. Pelnus var arī izbērt virs augiem. Tas atbaida daudzus kaitēkļus.

Zāļu novārījumi. Savāc vērmeles, pelašķus vai pienenes, sasmalcina, pārlej ar ūdeni un vāra 10 minūtes. Pēc tam 500 ml atdzesēta novārījuma pievieno 10 litriem ūdens un aplej ar to kartupeļus.

Tabaka. Starp dobēm sēj tabaku, lai atbaidītu lidojošos kukaiņus.

Riekstkoka lapas. Riekstkoka lapas savāc rudenī un aprok dobē, kur plāno stādīt kartupeļus. Vasarā pagatavo tinktūru no svaigām riekstkoka lapām: aplej tās ar verdošu ūdeni un pagaida pāris stundas, lai atdzistu un labi nostāvējās. Tad šķidrumu atšķaida ūdenī un apstrādā kartupeļus.

Lasi vēl: Smaržas, spēles un pareizie maršruti: pavasarī pastaigājieties ar savu suni tikai šādā veidā – kinologa padomi

Samtenes un kliņģerītes. Ziedus sēj starp rindām, jo to specifiskā smarža atbaida kukaiņus.

Sīpolu mizas. Sīpolu mizas savāc, izžāvē un uzglabā līdz pavasarim. Kartupeļu stādīšanas laikā mizas iemet uzartajā vagā.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 66%

0%

Sinepes ar etiķi. Šim nolūkam dziļā traukā 100 ml galda etiķa izšķīdina 200 g sausu sinepju pulvera. Masu rūpīgi samaisa un pēc tam pievieno to spainī ar 10 litriem silta ūdens. Šķidrumam ļauj nedaudz ievilkties un ar to apsmidzina augus, izmantojot smidzinātāju. Ja vaboles ir izdējušas olas, procedūra jāatkārto pēc tam, kad kāpuri ir nobrieduši.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment