Slikti jaunumi leģendārā aktiera Jāņa Paukštello dzīvē – cilvēki ir satraukti un pauž atbalstu

 

Medijos ir izplatījusies satraukta ziņa par leģendāro aktieri Jāni Paukštello. Žurnālisti no portāla Džentlmenis.lv pārbaudīja, vai šim satraukumam ir pamats.

 

Lai atgādinātu, pēc septiņu gadu pauzes aktieris bija atgriezies Dailes teātrī.

 

Tomēr, pirms iedziļināmies jaunajā informācijā, īss atgādinājums par pašu aktieri:

 

Dzimis 1951. gada 26. martā Jaunpiebalgā, Jānis Paukštello ir jaunākais no četriem bērniem ģimenē. Savas izglītības ceļu sāka Jaunpiebalgas vidusskolā, turpināja mācības Palsmanes internātskolā no 1959. gada, kur vasarās strādāja ganāmpulkā Gaujmalā, un vēlāk iestājās Murjāņu sporta internātskolā. Savām akadēmiskajām gaitām pievienojās 1969. gadā, uzņemoties studēt Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē.

Tomēr, pēc sludinājuma avīzē Rīgas Kinoekrāns, viņš pievienojās Tautas kinoaktieru studijai, kurā studēja pusgadu zem pedagogu Ainas Matīsas un Arnolda Liniņa vadībā. Šajā laikā Jānis Paukštello atklāja savu aicinājumu aktiermākslā, lēmums, kas lika viņam pamest universitāti. Tomēr 1970. gadā viņš tika iedalīts obligātajā k***dienestā. Pēc mil**ārā dienesta beigām, 1972. gadā Paukštello atgriezās un iestājās Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātē, Dailes teātra 5. studijā, kurā mācības bija sākušas 1971. gadā.

Spatifīla: kā kompetenti rūpēties par augu, lai tas vienmēr būtu sulīgi zaļojošs un ziedošs

1974. gadā Jānis Paukštello iegūst aktiera diplomu un oficiāli pievienojas Dailes teātra aktieru kolektīvam 1975. gadā, lai gan pirmo reizi uz skatuves parādījies jau 1972./1973. gada sezonā. Viņa jaunās aktiera karjeras “teātra krusttēvs” kļūst pieredzējušais Ēvalds Valters (1894-1994). Jāņa Streiča filmā “Mans draugs – nenopietns cilvēks” (1975) Paukštello spēlē kopā ar Valti, un šī ir viņa otra kinoloma pēc epizodes 1973. gada filmā “Pilsētas atslēgas”, kurā režisējis Imants Krenbergs. Viņa loma Arvīdam Lasmanim atklāj viņa spožo kinoaktiera potenciālu, un pirmajos desmit darba gados Paukštello jau ir spēlējis 12 kinolomas. Līdz 70 gadu jubilejai viņš bija uzņēmis vairāk nekā 50 kinolomas.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

 

Jānis Paukštello strādāja Dailes teātrī līdz 2017. gadam, vienlaikus piedaloties filmēšanā un spēlējot dažādas lomas arī Jaunajā Rīgas teātrī, Valmieras Drāmas teātrī un neatkarīgajā teātrī Skatuve pie režisores Annas Eižvertiņas. Viņš piedalījies arī televīzijas un radio izrādēs, kā arī dzejas programmās.

Paukštello ir viens no tā sauktajiem “dziedošajiem aktieriem”, un jau 1978. gadā kopā ar Ivaru Kalniņu, Andri Bērziņu un Vari Vētru dibinājis Dailes teātra aktieru vokālo ansambli, ko nosauca par “Mūžīgo unisonu”, ko nosauca komponists Raimonds Pauls. 1982. gadā Jānis Paukštello ar Raimonda Paula dziesmu “Cielaviņa” kļuva par Latvijas Radio raidījuma “Mikrofons” dziesmu aptaujas laureātu, bet no 1998. gada koncertējis kopā ar aktieri Hariju Spanovski (1958-2013).

Pirmā no Jāņa Paukštello populāri izpildītajām Raimonda Paula dziesmām “Mikrofona” aptaujā ir “Rozīt’ mana, nātru dārzā”, kas 1981. gadā ieguva 4. vietu. Šo faktu 15 gadus vēlāk Jānis Streičs atainoja savā filmā “Likteņdzirnas”, kur viņš iekļāva epizodi, kurā Jānis Paukštello dzied šo pašu dziesmu restorānā.

 

2005. gadā Jānis Paukštello tika apbalvots ar Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” par otrā plāna lomu Unas Celmas spēlfilmā “Augstuma robeža” (2005). Savukārt 2011. gadā izdevniecība “Jumava” publicēja žurnālistes Līgas Blauas grāmatu “Jānis Paukštello. Tintē, bet balts”.

Lasi arī: Vai jūs vēl atceraties Nikitu no seriāla “Nikita”? Lūk, kā viņa izskatās šobrīd!

Bet kas tad ir NOTICIS?

Aktieris atgriezies Dailes teātrī, tomēr izrāde “Čūsku vārdi”, kurā viņš piedalījās, nenotika. Kā norāda informācija no Gitas Vīksnes raksta žurnālā “Privātā Dzīve”, izrāde tika atcelta Jāņa Paukštello ve***ības stāvokļa dēļ.

 

 

Šķir otru lappusi, lai iegūtu dziļāku ieskatu par to, kas kaiš leģendārajam aktierim

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment