Tā kā ar Jāni, var notikt arī ar tevi – no kā jāuzmanās, lai parādu piedzinēji neiekasē dubultā

Nepatīkamā situācijā nokļuvis autovadītājs Jānis, kurš raidījumam Bez Tabu pastāstījis par absurdu situāciju, kurā viņam jāmaksā dubultā par nesamaksātu stāvlaukumu, lai arī lielā mērā tā bijusi paša stāvlaukumu operatoru neizdarība, kas novedusi pie šīs situācijas. 

Kas tieši notika?

Jānis ir pārliecināts, ka likumu ievēro, bet tik un tā, pašam negribot, nokļuvis parādu piedzinēju nagos un uzskata, ka nepamatoti.

Lasi arī: Ar ko vjetnamiešu meitenes ir labākas par meitenēm no Latvijas? Pajautāju draugam, kurš divus gadus dzīvo Āzijā

Janvārī Jānis devies uz Mūkusalas biznesa centru Pārdaugavā. Aplūkojis autostāvvietas lietošanas noteikumus un secinājis, ka ir laika limits 30 minūtes bezmaksas autostāvvietas izmantošanai, ziņo portāls skaties.lv.

Novietojis pie vējstikla laikrādi un devies uz veikalu. Iekļāvies pusstundā un aizbraucis prom. Autostāvvietu martā izmantojis arī otro reizi un atkal iekļāvies pusstundā. Bijis neizpratnē, oktobrī saņemot paziņojumu no parādu piedziņas kompānijas, ka nav norēķinājies par autostāvvietu. Parādu piedziņas kompānijas pārstāvis skaidrojis, ka sods ir par abām auto novietošanas reizēm, par kurām neesot samaksājis. Jānim tagad jāsamaksā dubultsumma – jau 31 eiro.

Izrādās, ja gribējis autostāvvietu izmantot bezmaksas, nepieticis ar laikrādi pie vējstikla, bet vajadzējis auto arī reģistrēt. Jānis gan neatceras, ka janvārī būtu bijusi šāda norāde.

 

Tomēr ne tur ir galvenā problēma

Par to Jānis strīdēties negrasās, taču par citu aspektu gan. Uzņēmums, kas piedāvā autostāvvietas pakalpojumus, paziņojumu par sodu Jānim bija nosūtījis nevis uz viņa tagadējo adresi, kurā ir deklarēts un arī faktiski dzīvo jau gadu, bet gan uz adresi, kurā bija deklarēts pirms gada, līdz ar to Jānis paziņojumu par parāda esamību nesaņēma. Tādējādi Jānis nemaz nevarēja zināt par sodu!

Jāņa īsto (un deklarēto) adresi gan zināja parādu piedzinēji! Līdz ar to dubulto sodu uz īsto adresi  atsūtīja jau parādu piedzinējs. Jānis uzskata, ka autostāvvietas turētājam vajadzējis pārliecināties par viņa adresi datubāzē un sūtīt uz deklarēto.

 

Mārtiņš Meisītis
“Europark Latvia” valdes loceklis

Viss, kas skar parādsaistību izpildi, “Europark Latvija” nodrošina šo procedūru, izmantojot CSDD datubāzes informāciju, ko mēs iegūstam ar zvērināta advokāta palīdzību par mūsu parādniekiem.

 

Ieva Bērziņa
Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāve

CSDD reģistra uzdevums ir uzturēt un glabāt informāciju par reģistrētajiem transportlīdzekļiem un to vadītājiem. Mūsu reģistrā informāciju par transportlīdzekļu īpašnieku deklarētajām adresēm fiksē reģistrācijas darbības veikšanas brīdī, un tā nemainās bez atkārtotas reģistrācijas darbības un jaunas apliecības izsniegšanas.

 

Mārtiņš Meisītis
“Europark Latvia” valdes loceklis

Ja šī informācija CSDD datubāzē nav atbilstoša faktiskajai klienta vai patērētāja dzīvesvietai, acīmredzot tas ir jautājums par datubāzu informācijas pareizību vai arī paša klienta vai iedzīvotāja pienākumu parūpēties par to, lai visās datubāzēs, kur informācija par viņa dzīvesvietu atrodama, būtu pareiza.

 

Ieva Bērziņa
VAS ”Ceļu satiksmes drošības direkcijas” pārstāve

Ja CSDD izsūta lēmumu par transportlīdzekļa ar tehniskajiem līdzekļiem fiksēto pārkāpumu ceļu satiksmē, tad informācija par deklarēto adresi tiek ņemta no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes uzturētā reģistra atbilstoši Paziņošanas likumam.

 

Uz žurnālista jautājumu, kāpēc autostāvvietas piedāvātājs nevarētu izmantot paziņojuma nosūtīšanai Iedzīvotāju reģistra datubāzi, kas ir precīza adrešu datu bāze, “Eurpark Latvia” vadītājs atbild, ka strādā ar datubāzēm, kuras var izmantot likumā noteiktajā kārtībā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve gan skaidro, ka informācija par adresēm mūsu valstī ir Iedzīvotāju reģistram un par deklarētās dzīvesvietas maiņu iedzīvotājiem ir jāinformē Iedzīvotāju reģistrs interneta vietnē Latvija.lv vai savā pašvaldībā. Lai uzņēmums vai iestāde varētu izmantot Iedzīvotāju reģistra datubāzi, ir jānoslēdz līgums un par informāciju par katras personas dzīvesvietu ir arī jāsamaksā 2 eiro.

Lasi arī: Onkulim viss patika – modele parāda uz ko tieši uzķērās viņas vīrs miljardieris

Žurnālisti vaicā “Europark Latvia” vadītājam, vai zinot faktu, ka klients nav saņēmis ziņu par parāda esamību, jo nosūtīta uz adresi, kurā nav deklarēts, vai iespējams šo parādu atcelt vai dzēst no parādu piedziņas, taču saņem atbildi, ka tas netiks darīts.

Jānim ir iespēja vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. Cerams viņš to izmantos!

Lūk Bez Tabu sižets par šo tēmu: 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment