Tulpju stādīšanas nianses pavasarī

Pateicoties tulpju nepretenciozitātei un krāsu, izmēru un formu daudzveidībai, tās ir iemantojušas lielu popularitāti ziedu audzētāju vidū.

Mūsu platuma grādos galvenās pavasara puķes parasti uzzied līdz maija svētkiem, priecējot ar dažādo krāsu gammu.

Bet ko darīt, ja kādu iemeslu dēļ nevarat stādīt tulpes rudenī? Tulpju stādīšanai zemē pavasarī ir savas īpatnības, un mēs mēģināsim tās detalizēti aprakstīt.

Sāksim ar to, ka jums uzreiz jāapsver divas iespējas. Pirmais variants – stādīt pilnībā nobriedušus tulpju sīpolus. Tas prasīs papildu pūles, taču jūs varēsiet apbrīnot ziedošos pumpurus jau šopavasar.

Otrs variants – tradicionālā metode – stādīt bumbuļus podos, kuros tulpes priecēs ar ziediem tikai nākamajā gadā.

Stādīšanas laiks

Sīpolpuķes pavasarī stāda tik agri, cik vien to atļauj klimats. Vislabākais variants būtu sīpolpuķes stādīt speciālos konteineros un podos, kas paredzēti diedzēšanai salnās dienās, un līdz ar siltuma iestāšanos pārvietot uz pastāvīgu dzīvesvietu.

Šajā gadījumā uzmanība jāpievērš nevis gaisa temperatūrai, bet gan augsnes temperatūrai 6-8 cm dziļumā. Par pieņemamu temperatūru uzskata 7 grādus pēc Celsija. Pie zemākas temperatūras stādāmajam materiālam var rasties bojājumi.

Lasi vēl: Galvenās kļūdas kartupeļu stādīšanā: tās var atstāt jūs bez labas ražas

Vietas un augsnes izvēle

No vecmāmiņas mantotās sarkanās tulpes var augt jebkurā dārza daļā, pat biezā ēnā vai pastāvīgā mitrumā. Taču, ja mūsdienu šķirņu sīpoli tiek pirkti veikalā, to stādīšanas vieta būs jāizvēlas rūpīgāk.

Tulpēm, tāpat kā visām citām sīpolpuķēm, nepatīk pārmērīgs mitrums, tāpēc tām nav piemērotas pārmitras zemsedzes. Tulpēm nepatīk arī spēcīgi vēji, tāpēc stādīšanas vietai jābūt no tiem pasargātai.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 66%

0%

Labākā augsne tulpēm ir kultivēta, ar humusu bagāta un neitrālas reakcijas smilšmāla augsne. Smaga un mālaina augsne pirms stādīšanas jāuzlabo, pievienojot upes smiltis ar kūdru un kūtsmēslus.

Sīpolu puķēm nepatīk skāba augsne, tāpēc, ja augsnes pH jūsu vietā ir zemāks par 5-6, ir nepieciešams neitralizēt skābumu. Šim nolūkam var izmantot sasmalcinātas olu čaumalas vai kaļķošanu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment