Vai tu šajā attēlā vari saskatīt snaiperi, kurš ieroci pavērsis tieši fotokameras virzienā?

Snaiperis atrodas šeit!

Unikālos fotoattēlos redzams, cik primitīvi ieroči Pirmā pasaules kara laikā bija Antantes karaspēkam, snaiperi bija spiesti strādāt visnotaļ skarbos un nežēlīgos apstākļos. Snaiperu nepieciešamība tika novērtēta tieši Pirmā pasaules kara laikā. Kopš Napoleona laikiem tā tika pamesta novārtā – izrādās, ka Lielbritānijas snaiperu apmācības programma nav mainījusies kopš 1914. gada.

Tikai Pirmā pasaules kara beigās Antante patiesi novērtēja profesionāla snaipera pienesumu karalaukā. Snaiperi bija svarīgi informācijas ieguvēji, kuri varēja kalpot kā izlūki artilērijas vienībām un pat lidaparātiem.

Par spīti primitīvajiem viņu rīcībā esošajiem ieročiem, dažiem no tiem pat nebija optisko tēmēkļu. Kopš Pirmā pasaules kara saglabājušās neticamas mutvārdu liecības par snaiperu precīzo šaušanu. Zināms, ka labākie šāvēji bija Nāciju Sadraudzības un amerikāņu (tai skaitā Amerikas un Kanādas pamatiedzīvotāju) vidū. Kanādietis Frenciss Pegahmakbovs tika apbalvots par 358 vācu karavīru nonāvēšanu, bet austrālietis Billijs Sings, kura dzīslās rit ķīniešu asinis, tika slavēts par 200 turku nogalināšanu Gallipoli pilsētā – vīrieši bija spējīgi nogalināt pretinieku no 370 metru attāluma, reti kad nošaujot greizi.

Lasi vēl: 10 bēdīgi slavenie spiegi – #4 šķiet pilnīgi neiespējami!

Šie unikālie fotoattēli dokumentējuši snaiperu vienības attīstību kopš 1914. gada, tos izdevumā “Pirmā pasaules kara snaiperi”apkopojis Mārtins Peglers.

 

Zināms, ka pirmie snaiperi parādījās ASV pilsoņu kara laikā, attēlā redzams Kalifornijas Džo (īstajā vārdā Trumans Heds), kurš ir ASV 1. strēlnieku pulka šāvējs. Džo rokās tur M1859 šauteni.

Lasi vēl: 10 bēdīgi slavenie spiegi – #4 šķiet pilnīgi neiespējami!

Jauniesauktais snaiperis vienkāršā kamuflāžas tērpā ir lieliski maskējies, lai šautu uz pretiniekiem, atrodoties tranšejā, kurā no redzamības pasargāts viņa pārējais ķermenis.

 

Vāciešiem noteikti netrūka ieroču atbalsta plākšņu. Attēls uzņemts Flandrijas frontē 1914. gadā.

 

1918. gada novembrī pirmie ASV jūras kaujinieku snaiperi pabeidz apmācības Kvantiko skolā. Tālajā kreisajā pusē redzams kapteinis M.M. Marsdens, kanādiešu armijas šaušanas instruktors.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment