Vai var ēst ievārījumu, ja uz tā parādījies pelējums?

Jūs atverat burciņu ar tik kārotu, smaržīgu, mājās gatavotu aveņu ievārījumu, bet tad uz jums skatās brūni pelēki pūkaini plankumi.

Zināms stāsts, vai ne? Šajā nepatīkamajā brīdī manā galvā iešaujas viens vienīgs jautājums: izmest vai ēst? Šī dilemma daudzus mulsina. Tāpēc pastāstīsim, kā rīkoties, ja pēkšņi uz ievārījuma atrodat pelējumu.

Pelējums uz ievārījuma

Sākumā ir vērts saprast, kas ir pelējums. Tās ir izplatītas sēnes, kas veiksmīgi vairojas pārtikā. Ir daudz sēņu veidu. Starp tām ir nekaitīgas, bīstamas un pat noderīgas. Kaitīgās sēnītes pārtikā izdala indes. Parasti tās ietekmē tikai produkta garšu, bet sliktākajā gadījumā cilvēks var nopietni saindēties.

Pelējums, kas parādās uz ievārījuma, norāda uz gatavošanas tehnoloģijas vai uzglabāšanas nosacījumu pārkāpumu. Tas ir skaidrs signāls, ka ar ievārījumu kaut kas nogāja greizi.

Ko darīt ar pelējumu

Tikai veicot laboratorijas pētījumus, jūs varat precīzi noskaidrot, kura veidne pelējuma sēne ir jūsu ievārījumā. Vizuāli nav iespējams noteikt jebkuras sēnītes bīstamības pakāpi.

Ir ārkārtīgi svarīgi atcerēties, ka tas, ko atradāt uz ievārījuma virsmas, ir tikai redzamā sēnītes daļa. Fakts ir tāds, ka lielākā daļa no tā jau sen ir izplatījusies pašā burciņas apakšā. Tāpēc, noņemot dažas karotes ar pelējuma plankumiem, pilnībā atbrīvoties no sēnītes neizdosies.

Arī diemžēl ne mikroviļņu krāsns, ne saldēšana, ne pat vārīšana nelikvidēs pelējumu. Tas ir neticami izturīgs un pazūd tikai ļoti ilgstošas ​​augstas temperatūras apstrādes ietekmē. Lasi vēl: Istabas augi, kas “apēd” pelējumu, sēnītes un kondensātu mājoklī

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, var izdarīt vienu secinājumu: kad uz ievārījuma redzat pelējumu, ar mierīgu sirdi nosūtiet to uz miskasti. Un nākamajā augļu sezonā pagatavojiet ievārījumu, pilnībā ievērojot visus noteikumus. Turklāt neaizmirstiet, ka ievārījums jāuzglabā telpā, kur nav pārmērīga mitruma un kur neiekļūst tiešie saules stari.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment