Vakara traka ballīte? Uzzini, ko darīt, kad “pazudusi filma”

Neiznieko laiku, mēģinot atcerēties to, kas notika pagājušajā naktī

Skatīšanās uz visām pašbildēm, ko esi uzņēmis kopā ar pilnīgiem svešiniekiem, varēs tev daudz labāk palīdzēt saprast, ko esi darījis. Kādēļ? Smaga dzeršana neliek tev aizmirst atmiņas – pēc pāris glāzēm tu vairs vispār neveido atmiņas.

Atsaucoties uz pētījumu, ko publicējis žurnāls, Alkohols – izpēte un veselība, pāris glāzītes apreibinošās dziras nozīmīgi sagroza neironus un autonomo nervu sistēmu, kas ir galvenie spēlētāji atmiņu veidošanā. Tas nozīmē, ka tiklīdz alkohola koncentrācija tavās asinīs sasniedz 0,14 – 0,20%, tev būs pamatīgas grūtības atsaukt atmiņā notikumus, kas citādi var aizņemt neierobežotu vietu tavās smadzenēs un to atsaukšana atmiņā nesagādātu grūtības. Un, par spīti tam, ka šis pētījums izskaidro to, kādēļ tu neatceries pagājušo nakti, tas vienalga tevi neatturēs no mēģināšanas atcerēties tās daiļās, pie bāra sēdošās meitenes vārdu. Paldies, zinātne.

Neklausies savu draugu stāstos

“Jā, tu tikai meties kamīnā un kliedzi “Diagona aleja”!” Izklausās pazīstami? Ja tu uzticies draugiem, lai sapratu kas vakarnakt notika, tad tu visticamāk, nedzirdēsi tos uzticamākos stāstus. Zinātnieki no Surejas universitātes ir izpētījuši, ka 76% cilvēku tiem, kas neatceras notikušo pēc dzeršanas, sniedz nepatiesu informāciju. Tas nozīmē, ka nākamajā rītā cilvēki tev melos. Tieši tā, ja draugi tev stāsta, ka bāra apsargam tu mēģināji parādīt Šona Konerija atdarinājumu, tā nav taisnība. Visticamāk, ka tu šo atdarinājumu mēģināji parādīt taksometra šoferim.

Neuztraucies, tu neko neaizmirsi

Iespējams, tu domā, ka šo paģiru vienīgā mācība ir tā, ka plkst. 3:00 nevajadzētu dzert tekilu, tomēr, tu esi iemācījies daudz vairāk nekā tu apzinies. Pēc Vagonera centra alkohola un atkarību izpētes datiem, sociāla dzeršana palielinās tavas spējas mācīties zemapziņas līmenī.

Tā iemesls? Alkohols izraisa dopamīna izdalīšanos, tas ir pārraida mācību, zemapziņas līmenī tas ļauj tev uzņemt vairāk informācijas un veidot zemapziņas atmiņas, ēšanas paradumus, palīdz atcerēties mūziku un cilvēkus, kā arī sociālās situācijas. Lai arī smaga dzeršana pilnībā iznīcinās tavas spējas atcerēties notikušā detaļas, tava zemapziņa tev mazliet palīdzēs šajā sakarībā.

Izgulies, lai spētu atcerētos

Vēl viena jautra nakts taču nenāks par skādi? Un kā vēl nāks par skādi. Piedzeršanās ne tikai sagraus tavas spējas veidot atmiņas esot nomodā, bet ietekmēs tevi arī guļot gultā/uz dīvāna/uz virtuves grīdas. Pētījumā, kas publicēts žurnālā, Alkoholisms: Klīniskie un eksperimentālie pētījumi, atklājās, ka notikumu aizmiršana nozīmīgi samazinās tā miega daudzumu, kurš nostiprina atmiņas, tā saukto REM posmu. Pārāk mazs REM posms padara iepriekšējās nakts atcerēšanos neiespējamu, tādēļ velti sev milzīgu laika daudzumu, lai izgulētos un spētu atcerēties vairāk. Aiziet, dod smadzenēm to, ko tās vēlas un neizmirsti izslēgt modinātāju.

Iegaumē nākamai reizei

Ja tavas atmiņas no iepriekšējā bāru reida apstājās pie otrā apmeklētā bāra, kurā iegāji, tad nākamreiz piebremzē. Pētījumā, kas publicēts žurnālā, Alkoholisms: Klīniskie un eksperimentālie pētījumi, minēts, ka cilvēki, kas piedzīvojuši virkni prāta aptumšošanās momentu, ir daudz ievainojamāki attiecībā pret alkoholu. Šīs ģenētiskās atšķirības izskaidro kādēļ daži tavi draugi ir spējīgi atcerēties iepriekšējās nakts notikumus un citi ne. Kurš no viņiem ir ieguvējs, par to spried pats.

Avots: menshealth.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment