Vakaros nevari iemigt? 5 padomi, kas palīdzēs ātrāk iemigt

1.Klausies šūpuļdziesmas pirms miega

Jā, šūpuļdziesmas. Bet izpratne par to, kas ir šūpuļdziesmas, var atšķirties. Tā var būt vienkārši mierīga, klusa un maiga mūzika. Kāds pētījums 2005.gadā uzrādīja, ka vecākā gada gājuma cilvēki, kas pirms miega 45 minūtes klausījās mierīgu mūziku, uzlaboja savu spēju iemigt un paša miega kvalitāti par 35%.

Svarīgākais, lai tavas vakara šūpuļdziesmas ritma sitieni minūtē būtu intervālā starp 60 līdz 80 sitieniem. Šāds ritms nomierina sirds ritmu un elpošanu, padarot ķermeni piemērotāku iemigšanai.

Ir zināms, ka brīžos, kad cilvēks aizver acis, viņš pamudina konkrētu viļņu frekvenci smadzenēs, kas nomierina. Mūzikas viļņi šajā ritma intervālā – no 60 līdz 80 sitieniem minūtē – uzrāda līdzīgu efektu uz cilvēka ķermeni.

2.Nedzer glāzi silta piena pirms miega

Iespējams, ka jau bērnībā tev tika dota glāze piena pirms miega. Daži pētījumi ir pierādījuši, ka mazuļi, kas pirms gulēšanas saņēmuši siltu pienu, sapņojuši vairāk un arī ciešāk, bet šie rezultāti ne vienmēr ir tādi paši pieaugušajiem. Iespējams, ka placebo efekts spēj pieaugušajiem radīt sajūtu, ka glāze piena palīdz pirms miega, tādēļ arī tā patiešām palīdz. Tomēr, ikvienam pieaugušajam nelielā mērā ir alerģija pret laktozi, tādēļ glāze piena pirms nakts miera var radīt arī pretēju efektu. Tātad: iespējams, ka glāze piena pirms nakts miega tev traucējusi iemigt.

3.Koncentrējies uz elpošanu

Koncentrējies uz elpošanu – izpildi savu elpošanas vingrinājumu, atrodoties gultā. Šādiem elpošanas vingrinājumiem ir pozitīvi efekti: tie nomierina elpošanu un sirds ritmu.

4.Ej siltā vannā

Tava ķermeņa temperatūra samazinās apmēram divas stundas pirms tu vēl dodies gulēt. Tādā veidā mūsu ķermenis ziņo, ka ir laiks doties pie miera. Ja tu ej siltā vannā pirms miega, tava ķermeņa temperatūra strauji palielināsies, lai pēc tam nokristos: tādā veidā atslābinot tavu ķermeni, muskuļus, ļaujot vieglāk aizmigt.

5.Piecelies no gultas

Izklausās absurdi: kā gan es iemigšu, ja neatradīšos savā gultā? Bet tas tiešām strādā. Pēc kāda laika, kad neesi spējis iemigt, guļamistaba rada tevī zināmu stresa sajūtu. Piecelies un dodies uz kādu citu telpu mājā vai pat izej no mājas – atrodies tur kādas 15 līdz 20 minūtes. Pēc tam dodies atpakaļ uz guļamistabu. Tu jutīsies noguris un atkal varēsi nodoties iemigšanas procesam.

Avots:

1logo2

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment