Vidzemes reģiona mācību iestādes savāc 119,66 t makulatūras – Brenguļu sākumskola izcīna 1. un 2. vietu valsts mērogā

20120801 MAKULATÛRA AVÎZES DOKUMENTI PAPÎRI

2018./2019. mācību gadā “Zaļā josta” rīkotajā otrreizējo izejvielu vākšanas kampaņā “Tīrai Latvijai!”, piedaloties 92 720 bērniem un jauniešiem no 388 izglītības iestādēm, savāktas un otrreizējai pārstrādei nogādātas 939,544 tonnas makulatūras. No Vidzemes reģiona konkursā piedalījās 47 izglītības iestādes, savācot 119,66 tonnas makulatūras. Vislatvijas mērogā konkursā godalgu izcīnīja Brenguļu sākumskola, ierindojoties 2. vietā ar lielāko kopējo savākto makulatūras daudzumu – 17 581 kg un 1. vietu pēc savāktās makulatūras apjoma uz vienu audzēkni – 351,62 kg uz skolēnu.

Vidzemes reģionā visaktīvākā makulatūras vākšanas konkursā šogad ir Alūksnes pilsēta un novads, kuru pārstāvēja 10 iestādes ar 1586 audzēkņiem, savācot 25,170 tonnas makulatūras. Visvairāk makulatūras Alūksnē savākuši Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas audzēkņi (6,3 tonnas makulatūras), Alūksnes novada vidusskolas audzēkņi (5,130 tonnas makulatūras) un Ziemeru pamatskolas audzēkņi (4,12 tonnas makulatūras).

Lieliski sasniegumi makulatūras vākšanas konkursā “Tīrai Latvijai!” Madonas pilsētai un novadam. Piedaloties 13 mācību iestādēm, Madonas novada iedzīvotāji savākuši 21,745 tonnas makulatūras. Visvairāk makulatūras Madonā savākuši pirmsskolas izglītības iestādes “Pasaciņa” audzēkņi (2,95 tonnas makulatūras), Madonas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” audzēkņi (2,81 tonnas makulatūras) un Dzelzavas internātpamatskolas audzēkņi (2,787 tonnas makulatūras).

Apkopojot makulatūras vākšanas kampaņas “Tīrai Latvijai” šī gada rezultātus, atbilstoši savāktajam makulatūras apjomam uz vienu izglītības iestādes audzēkni, labākie sasniegumi visā valsts merogā ir Brenguļu sākumskolai – vidēji 351,62 kg makulatūras uz vienu audzēkni. Brenguļu sākumskola izcīnīja arī 2. vietu valsts mērogā pēc visvairāk savāktā makulatūras daudzuma – kopā savācot 17,581 tonnas. Cesvaines pirmsskola “Brīnumzeme” savāca 74,26 kg makulatūras uz vienu skolas audzēkni. Mētrienas pamatskolai izdevies savākt vidēji 70,26 kg makulatūras uz vienu audzēkni.

Brenguļu sākumskolas audzēkne Undīne Una Adlere, savācot 12,36 tonnas makulatūras, kļuvusi par labāko individuālo makulatūras vācēju valsts mērogā.

Visvairāk skolēnu makulatūras vākšanā Vidzemes reģionā iesaistījās no Madonas pilsētas un novada – makulatūras vākšanai atsaucās 2251 bērni un jaunieši. Alūksnes pilsēta un novads konkursā pārstāvēts ar 1586 dalībniekiem, savukārt Gulbenes pilsētu un novadu pārstāvēja 1202 bērni un jaunieši.

Konkursa godalgoto vietu ieguvēji saņems lieliskas balvas no konkursa organizatora “Zaļā josta” un atbalstītājiem – AS “Latvijas Valsts meži”, izklaižu parka “Avārijas brigāde”, SIA “Pilsētvides serviss”. Par makulatūras izvešanu no mācību iestādēm un nogādi pārstrādē rūpējās SIA “Līgatnes papīrs”, SIA “Balticfloc” un SIA “AP Kaudzītes”. Paldies ilggadējam konkursa partnerim Valsts izglītības satura centram par vides izglītības integrāciju mācību procesā.

Visi kampaņas “Tīrai Latvijai” dalībnieki laipni aicināti uz lielajiem “Zaļās jostas” Vides svētkiem, kas šogad tiek rīkoti “Latvijas Valsts mežu” dabas parkā Tērvetē, Kurbada zemē “Latvijas Meža dienu 2019” ietvaros. Pasākuma mērķis ir radīt īpašus svētkus un sagādāt prieku ikvienam konkursu dalībniekam, kuri visa gada garumā rūpējušies par tīras vides saglabāšanu. Svētkos uzstāsies Latvijā iemīļoti mākslinieki, norisināsies konkursa laureātu sveikšana, kā arī darbosies virkne bezmaksas radošo darbnīcu, vides izglītības spēļu un izziņu laboratoriju.

Uzziņai:

Makulatūras pārstrāde ļauj ievērojami saglabāt dabas vērtības, jo jauna papīra izgatavošanai no makulatūras nepieciešams par 70% mazāk enerģijas un par 60% mazāk ūdens, salīdzinot ar papīra ražošanu no koksnes. Pārstrādājot papīru, tiek samazinātas tādu klimata izmaiņu veicinošo gāzu kā CO2 – par 900 g./kg., N02 un SO2 emisijas gaisā, kā arī novērsta ūdens piesārņošana ar hlora savienojumiem no balināšanas iekārtām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment