Vienmēr noguris? Atbilde, iespējams, slēpjas tavā DNS!

Cīruļi un pūces ir putni ar dažādiem hronotipiem

Jebkurā darba vidē agrie putni ir atbildīgie, produktīvie indivīdi, kuri agri ceļas un tiek ar visu galā. Tajā pat laikā nakts pūces ir jautrie ballīšu cilvēki, kuri no rītiem spēj tik vien kā sagrābt milzīgu kafijas krūzi un sūkt no tās silto šķidrumu, līdz iedarbojas kofeīns.

Kā izrādās, šie populārie raksturojumi ir saistīti ar diennakts cikliem. Diennakts cikls ir stundu bioloģiskais pulkstenis, kuram pakļautas daudzas mūsu ķermeņa sistēmas. Pētījumos atklāts, ka mūsu ķermenī ir dažādi pulksteņi, kurus kontrolē smadzenēs esošais galvenais pulkstenis.

Gluži tāpat kā daudzas citas lietas, arī hronotips atkarīgs no vecuma un gēniem

Mošanās un gulētiešanas cikls ir cieši saistīts ar to, kā dienas gaitā mainās ķermeņa temperatūra. Tu pamosties tad, kad ķermeņa temperatūra kāpj un kļūsti miegains, tai samazinoties.

Nav vienkārši būt nakts pūcei, kas dzīvo pēc cīruļa parašām

Parasti cilvēks pats zina, kāds dienas ritms viņam ir vispiemērotākais. Ja neesi pārliecināts, internetā pieejami daudz dažādi testi diennakts ritma noteikšanai. Ja esi vēlais putns, tad ievērosi, ka dodoties ballēties, brīdī, kad visi pasūta enerģijas dzērienu, tu vēl esi spirgts un enerģijas pārpilns. Visi tevi apsveic, bet šajā jomā novērojamas arī nopietnas blaknes.

Pūces nespēj doties gulēt tad, kad to dara cīruļi, viņu ķermeņi vienkārši vēl nav gatavi miegam. Sekojoši – pūcēm ir ārkārtīgi grūti piecelties agri no rīta, jo rīts, vadoties pēc viņu bioritma, ir tikpat kā nakts vidus. Celties nakts vidū piecas reizes nedēļā?! Tas ir par traku.

Un kļūst arvien trakāk. Pūces biežāk cieš nogurumu, kļūst depresīvas, nejaukas, pieņemas svarā un kļūst neveselīgākas par agrā rīta putniem.

Nakts pūcēm ir glābiņš

Ja vari ļaut ķermenim sekot tā dabīgajam pulkstenim, tas ir lieliski, bet, ja esi ekstrēma nakts pūce ar standarta darba laiku, kas liek tev agri izlīst no gultas, pastāv risinājumi ritma novirzīšanai.

Pirmais: saules gaisma. It īpaši no rīta. Nekādu saules briļļu. Nēsājot saules brilles, mēs bloķējam labo gaismu.

Otrais: Spilgts mākslīgais apgaismojums mājās, kas liks pamosties. Pastāv iespēja konsultēties ar ārstu par melatonīna medikamentu lietošanu vakarā – tas palīdz signalizēt ķermenim, ka pienācis laiks gulēt.

Ko nekādā gadījumā nedarīt? Nevajadzētu lietot miegazāles, jo tās paredzētas cilvēkiem, kuriem ir bezmiegs.

Ja esi agrā rīta putns, tad tev nav nepieciešami nekādi pielāgošanās pasākumi, jo lielākā daļa sabiedrības ir pielāgota rīta cilvēkiem.

 

Avots: thrillist.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment