Viss par fikusu kopšanu mājās: laistīšana, barošana un novietošana

Cik bieži laistīt fikusu

Ja augu laista reti, augsne izžūst, lapas nokalst un sāk nokrist. Arī pārlaistīšana ir ļoti kaitīga fikusam, īpaši ziemā. Tā saknes ir jutīgas pret temperatūras pazemināšanos un augstu mitruma līmeni – pārmērīgi laistot vai laistot ar aukstu ūdeni, tās var sapūt, un rezultātā viss zieds aiziet bojā. Tāpēc no poda vienmēr jāiztukšo liekais ūdens.

Fikusi jālaista, kad augsne podā izžūst līdz vienas vai divu pirkstu dziļumam. Lieliem augiem ir pieļaujama zemes izžūšana līdz 6-7 cm dziļumā. Vasarā fikusus laista vidēji 2 reizes nedēļā. Aktīvās augšanas laikā no pavasara līdz rudenim fikusus laista biežāk. Septembra sākumā laistīšanu pakāpeniski samazina, un ziemā pietiek laistīt reizi desmit dienās. Karstā laikā dodiet augam dušu, noslaukiet lapas ar mitru sūkli.

Laistīšanai jāizmanto tikai nedaudz silts un nostādināts ūdens.

Regulāra apsmidzināšana ar istabas temperatūras ūdeni ļoti labi ietekmēs auga stāvokli. Vēlams šādu procedūru veikt vairākas reizes nedēļā, vēlams katru otro dienu.

Kad un kā barot fikusu

Lai fikuss labi augtu, nepieciešams barot ar gataviem minerālmēsliem, koka pelnu vai nātru uzlējumu. Pavasarī un vasarā jālieto slāpekli saturoši mēslošanas līdzekļi, tie ne tikai veicina zaļās masas augšanu, bet arī palīdz atjaunot augu, kam nokritušas lapas.

Mēslojiet augu reizi 10-14 dienās. Ziemā augam mēslošana pārsvarā nav nepieciešama.

Fikusu apgriešana

Dažkārt fikusus nepieciešams apgriezt – tas palīdzēs veidot vainagu, apturēt augšanu uz augšu un palielināt auga sazarošanos. Fikusu var apgriezt ik pēc 2-3 gadiem, kad tas sasniedz vēlamo augstumu.

Auga pārstādīšana

Augus, kas ir vecāki par četriem gadiem, jāpārstāda ik pēc 2-3 gadiem. Jaunajam podam jābūt par četriem centimetriem lielākam nekā iepriekšējam. Ja augs ir ļoti liels un pārstādīšana ir apgrūtināta, var vienkārši periodiski nomainīt augsnes virskārtu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment