10 sausākās planētas vietas – kā tur var dzīvot?

  • Aulef, Alžīrija

Gada vidējā nokrišņu norma: 12,19 mm

Alžīrija — viena no lielākajām izkaltušākajām valstīm uz planētas. Aulef neliela pilsētiņa Alžīrijas centrālajā rajonā, kuru ieskauj no visām pusēm tukšumi. Taču, neskatoties uz sliktajiem laika apstākļi (karstumu, augsto temperatūru un sausām smilšu vētrām), tā ir apdzīvota — pilsēta tiek uzskatīta par oāzi tuksnesī, un tajā, kā jau pieņemts oāzēs aug pāris palmas. 

  • Pelican Point, Namībija

Gada vidējā nokrišņu norma: 8,13 mm

Ja tu nodarbojies ar sērfošanu, tad droši vien esi dzirdējis par šo Pelican Pint, tā ir populāra piekrastes vietiņa Namībijā, kur ir ļoti lieli viļņi. Neskatoties uz viesnīcu klimatu šajā vietā, tur tomēr klimats ir smacīgs, karsts, nav uz ko citu mest acis, kā tikai jūras piekrasti.

  • Iquique, Čīle

Gada vidējā nokrišņu norma: 5,08 mm

Šī pilsēta ir spēcīga ar savu pārdomātību, savu rūpniecību – šī pilsēta pārdzīvojusi salpetra ražošanas kāpumu un spej veiksmīgi pabarot 226 000 cilvēkus. 

  • Wadi Halfa, Sudāna

Gada vidējā nokrišņu norma: 2,45 mm

Neskatoties, ka tuvu atrodas upe Nīla, un ezers Nasser, tā var teikt vispār nenotiek veģetācija. Šajā Wadi Halfa dzīvo aptuveni 15 000 iedzīvotāju. 

  • Ika, Peru

Gada vidējā nokrišņu norma: 2,45 mm

Ika, par spīti sausajam un karstajam klimatam, ir reģiona administratīvais reģiona centrs — un tajā ir pat divi muzeji. Un šajā vietā dzīvo aptuveni 260 000 iedzīvotāju.

  •  Luksora, Ēģipte

Gada vidējā nokrišņu norma: 0,862 mm

Šeit dzīvo pusmiljons iedzīvotāju, kā arī tur atrodas starptautiskā lidosta, stacija (viens no pirmajām Āfrikā), kravu upes osta – tā izskatās infrastruktūra vienai no sausākajām vietām pasaulē. Puse no labajām Ēģiptiešu arhitektūras pieminekļiem atrodas tieši šajā vietā, Karnak templis, Luksoras templis, Sfinksas aleja, “Mirušo pilsēta”, tempļi un nekropoles. Ja būsi Ēģiptē noteikti pieraksties uz ekskursija, neskatoties uz 50 grādu karstumu ēnā un smilšu vētrām, tas ir to vērts.

  • Asuāna, Ēģipte

Gada vidējā nokrišņu norma: 0,861 mm.

Atrodas Nīlas krastā. Šī arī ir viena no karstākajām un sausākajām pasaules valstīm. Lielāko daļu gadā, tu nelīst, jā un jūras vētras arī līdz turienei nenonāk – vienkārši iztvaiko karstajā laikā. Lai vai kā bet šeit dzīvo 266 000 cilvēku.

  • El Kufra, Lībija

Gada vidējā nokrišņu norma: 0,86 mm.

Šī pilsēta spēj izdzīvot tikai tāpēc, ka apkārt atrodas oāzes, dabiskie avoti sitas tieši no zemes ārā, kas rada apstākļus, lai varētu ieviest tur zemkopību: tajā ietā tiek audzēti persiki un aprikozes, dateles. Iedzīvotāji — 50 000 cilvēki.

  • Arica, Čīle

Gada vidējā nokrišņu norma: 0,761 mm.

Šajā vieta, lietu vari gaidīt 10 gadus, un arī nav fakts, ka sagaidīsi. Bet pateicoties, ka blakus atrodas okeāns, kā arī šī pilsēta ir viens no tūristu centriem Čīlē, šeit dzīvo 185 000 iedzīvotāji.

  • Sausās ielejas, Antarktīda

Gada vidējā nokrišņu norma: 0 mm.

Daudzi uzskata, ka Antarktika ir viens liels ledus gabals. Nē, tā nav! Kaut kur zem Austrālijas atrodas sausās ielejas, vislielākais reģions Antarktīdā, bez ledus. Tur nav iespējams dzīvot, vējš pūš ar ātrumu līdz pat 230 km/h, kas savā ceļā liek  iztvaikot visam ūdenim, ledum un sniegam. 

Avots: www.mhelath.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment