11 pazīmes, ka tavam sunim, iespējams, ir vēzis – esi vērīgs!

Sabrukšana

Ja tavs suns negaidīti sabrūk, tev viņš nekavējoties jāved pie veterinārārsta. Ja suns jau ir sabrucis vai izrāda vispārēju miegainību, piemēram, nedodoties pie durvīm sasveicināties ar saimnieku vai arī pēkšņi velta daudz mazāk uzmanības cilvēkiem, tā var būt tipiska vēža pazīme. Pat tad, ja tavs suns nokrīt un nākamajā dienā šķiet, ka ar viņu viss ir kārtībā, vienalga dodies pie vetārsta, iespējams, ka viņam ir novēlota slimības izpausme, kas jāārstē.

Klepošana

Dažas retas klepošanas reizes nenozīmē, ka tavam sunim ir vēzis, tomēr, ja suns turpina klepot vairākas dienas pēc kārtas, tam varētu būt plaušu vēzis. Jāņem vēra, ka mazo šķirņu suņiem biežāk iespējams klepus, jo viņi ir uzņēmīgāki pret elpošanas trakta problēmām. Ja tavs suns nepārtraukti klepo, tev noteikti jāved viņš pie veterinārārsta.

Svara zudums

Svara zudums ir visbiežākais vēža simptoms. Pēkšņs svara zudums var liecināt par gastroenteroloģiskām problēmām, kas liks sunim pārstāt ēst. Vēzis var izraisīt suņa svara zudumu pat tad, kad suns izrāda ierasto apetīti. Ja tu ievēro, ka suns zaudē svaru, ēdot tikpat, cik parasti, noteikti dodies ar viņu pie ārsta.

Izmaiņas mutē

Ja tavam sunim veidojas apsārtumi, kunkuļi, asiņojošas smaganas vai to krāsas maiņa, tā var būt vēža pazīme. Diemžēl šie mutes audzēji var būt postoši, jo bieži vien cilvēki tos laicīgi neatrod, bet ievēro tikai tad, kad tie ir krietni attīstījušies. Lai no tā izvairītos, katru mēnesi pārbaudi sava suņa mutes dobumu.

Deguna asiņošana

Deguna asiņošana sunim nekad nav normāla – tā var liecināt par deguna vēzi. Par deguna asiņošanu vairāk jāsatraucas vecāku suņu īpašniekiem, jaunākiem suņiem pastāv iespēja, ka degunā kaut kas ir iesprūdis.

Caureja vai izmaiņas nokārtošanās ieradumos

Ja suni dažkārt piemeklē caureja, tā nav vēža pazīme, tomēr, ja tā ir ilgstoša un kļūst arvien sliktāka, noteikti ved suni pie ārsta. Tas jādara arī tad, ja sunim ir grūtības pačurāt/pakustināt iegurņus, viņš vemj vai viņa urīnā ir asinis – tie var būt vēža simptomi.

Izdalījumi

Ja tavam sunim ir intensīvi izdalījumi no deguna vai acīm, tas var nozīmēt, ka tam ir vēzis. Deguna izdalījumi ir tipiska sejas vēža pazīme, un izdalījumi no acīm var vēstīt par acs vēzi.

Lēkmes

Lēkmes parasti ir smadzeņu audzēja pazīmes, kas piemeklē vecākus suņus. Ja tu ievēro, ka tavs suns veic pēkšņas nekontrolētas kustības vai tam ir aktivitātes uzliesmojumi, piemēram, skaļa košļāšana vai čāpstināšana, kāju raustīšana vai putu veidošanās mutē, tad tavam sunim ir lēkme un viņš nekavējoties jāved pie veterinārārsta.

Ādas izmaiņas

Ja tu ievēro kunkuļus, veidojumus vai izmaiņas uz suņa ādas, tās nekavējoties ir jāapskata speciālistam. Šīs pazīmes varētu būt brīdinājums par vēzi, un tās ir daudz vienkāršāk ārstēt, ja tās pamana agrākā stadijā. Suņa saimnieks pats nevar noteikt, vai sunim ir ādas vēzis. Lai to izdarītu, nepieciešams paņemt ādas paraugu.

Pieņemšanās svarā

Ja tavs suns pēkšņi pieņemas svarā vai izrāda pastāvīgas uzpūšanās pazīmes, tā iemesls varētu būt vēzis. Pievērs uzmanību tam, cik sver tavs suns, un, ja viņš pieņemas svarā ēdot to pašu vai mazāku ēdiena daudzumu, ved viņu pie vetārsta.

Sāpes vai diskomforts

Ja sunim sāp, tas var liecināt par vēzi. Ja tavs suns smilkst vai īd, kad tu pieskaries viņa vēderam vai tad, kad tu viņu paņem rokās, tev noteikti ar viņu jādodas pie vetārsta.

Avots: www.womansday.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment