8 aspekti, kas notiks ar tavu ķermeni, ja katru dienu izdzersi litru saldo gāzēto dzērienu

Gāzēto dzērienu lietošana ne tikai veldzē slāpes, bet atstāj arī būtisku ietekmi uz mūsu veselību. Kādu tieši? Uzzināsi šajā rakstā!

Tāpēc esam apkopojuši zinātnieku sniegtās atziņas, kas, iespējams, kļūs par iemeslu, lai tu pārtrauktu dzert saldinātus gāzētos dzērienus

  1. Jūs varat iegūt 7 kg tauku

Dzērieni rada lieko svaru kaloriju un cukura pieplūduma dēļ. Viena skārdenīte limonādes satur aptuveni 150 kalorijas un līdz pat 40 gramiem cukura. Dzerot to reizi dienā, katru gadu patērē vairāk nekā 130 000 papildu kaloriju (jeb uzkrāj aptuveni 7 kg tauku).

  1. Palielinās risks saslimt ar 2. tipa diabētu.

Dzerot gāzēto dzērienu, paaugstinās cukura līmenis asinīs, un aizkuņģa dziedzeris sāk ražot insulīnu, lai metabolizētu visu šo cukuru.

  1. Jūsu organisms noveco priekšlaicīgi

Saldas limonādes lietošana ietekmē organismu šūnu līmenī. Sanfrancisko Universitātes pētnieki atklāja, ka cilvēkiem, kuri dzēra vairāk saldinātus dzērienus, bija īsāki telomēri (hromosomu gala posmi).

Ja telomēri ir īsāki, šūnas nevar ātri atjaunoties, un tas nozīmē, ka organisms noveco ātrāk. Tas var izraisīt sirds slimības, diabētu un dažus vēža veidus, kā arī saīsināt dzīves ilgumu.

  1. Samazinās spermatozoīdu aktivitāte

Ročesterā veiktā pētījumā, kurā piedalījās 188 jauni vīrieši, atklājās, ka dalībniekiem, kuri dzēra vairāk saldinātus dzērienus, tostarp gāzētos dzērienus, bija zemāks spermas kustīgums.

  1. Mazāka iespēja iestāties grūtniecībai

Saskaņā ar 2018. gadā žurnālā “Epidemiology” publicētā pētījuma datiem viena (vai vairāku) saldinātā dzēriena lietošana dienā samazina grūtniecības iestāšanās iespējamību.

Proti, sievietēm, kuras lietoja vismaz vienu gāzēto dzērienu dienā, bija par 25 % mazāka iespēja iestāties grūtniecībai.

  1. Jūs varat traucēt normālu nieru darbību

Saskaņā ar Osakas Universitātes Medicīnas augstskolas veiktā pētījuma rezultātiem saldo gāzēto dzērienu dzeršana ir saistīta ar sliktu nieru darbību.

Zinātnieki analizēja 8000 dalībnieku, kuriem pētījuma sākumā bija normāla nieru darbība. Viņi sadalīja viņus divās grupās: vienā grupā bija dalībnieki, kuri nedzēra limonādes, bet otrā – tie, kuri dienā izdzēra divas pudeles saldas limonādes.

Nav pārsteidzoši, ka to cilvēku grupā, kuri dzēra divas limonādes dienā, bija daudz lielāka iespēja saslimt ar proteinūriju – stāvokli, kad nieres nefiltrē olbaltumvielas pareizi, kas savukārt var izraisīt hronisku nieru slimību.

Lasi vēl: Zinātnieki paziņojuši, kuri ir paši “romantiskākie” augi. Jūs būsiet šokēti!

  1. Sirdslēkme

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts Amerikas Sirds asociācijas žurnālā «Circulation» , vienas skārdenes limonādes izdzeršana dienā palielina sirdslēkmes risku par 20 %.

Pētnieki uzskata, ka saldinātie dzērieni ir saistīti arī ar augstāku triglicerīdu līmeni un zemu HDL (augsta blīvuma lipoproteīnu) jeb labā holesterīna līmeni, kas pasliktina sirds darbību.

  1. Jūsu kauli kļūst trauslāki

Lai gan ar vecumu jūsu kauli kļūst trauslāki, gāzēto dzērienu dzeršana var saasināt šo problēmu.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā The American Journal of Clinical Nutrition, tika konstatēts, ka sievietēm, kuras ikdienā dzēra viena veida gāzēto dzērienu ar cukuru un tā diētisko versiju, bija mazāks kaulu blīvums gūžas locītavās.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment