Aknas ir izturīgas, bet ne mūžīgas. Kā tās pasaudzēt?

aknas

Jebkuru toksisko sitienu (neatkarīgi, vai tā ir garšīga “inde” tortes izskatā, alkohols, līdzeklis pret grūtniecību, sāpēm vai kāds cits medikaments) aknas ņem uz sevi un dara visu iespējamo, lai maksimāli labi izpildītu dabas uzticēto spēcīgās attīrīšanas ierīces lomu, kas nebūt nav vienīgā aknu “pienākumu saraksta” funkcija.

Lai gan šim orgānam piemīt lielas iekšējās rezerves, tās nav neizsmeļamas. Pārstrādājot milzum lielu organismam svešu savienojumu, dažus medikamentus aknas tomēr nespēj transformēt līdz stāvoklim, lai tos viegli izdalītu caur nierēm un žultsceļiem.

Lasi vēl: Šis produkts indē tavas aknas, un to, visticamāk, lieto arī tu

Lietojot medikamentus – antibiotikas, sulfanilamīdus u.c., kā arī orālos kontraceptīvos līdzekļus –, jābūt piesardzīgiem. Jebkurš no tiem atkarībā no cilvēka individuālajām īpatnībām (daži ļoti jutīgi reaģē pat uz nelielām devām) var izrādīt hepatoksiskas īpašības.

Šajā dabas “ķīmijas laboratorijā” (citādi aknas nenosaukt), tie visi iziet dažāda veida pārvērtības: oksidējas, pievieno metila vai sulfogrupu, lai, kļūstot šķīstošas, varētu tikt izvadītas no organisma.

Ja slimības nelabvēlīgas ekoloģijas vai kādu citu iemeslu rezultātā atsevišķi medikamentu biotransformācijas posmi tiek traucēti, iespējama medikamentozā hepatīta attīstība. Bet tas jau ir nopietni.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment