Ar JKP, KPV LV un Saskaņas balsīm izdodas sagādāt dāvanu NMPD mediķiem, bet visi vecie spēki balsoja PRET

Vakar Saeimā notika būtisks balsojums Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi vakar saņēma jaungada dāvanu no Saeimas deputātiem – 8,3 miljonus eiro darba samaksas palielināšanai.

 

Kaut gan finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) bija kategoriski pret, tomēr Saeimas “Saskaņas”, Jaunās konservatīvās partijas un “KPV LV” deputāti ar likuma grozījumiem nobalsoja par miljonu piešķiršanu NMPD mediķiem.

Tagad viss ir Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa rokās, jo viņam būs jālemj par šā likumprojekta izsludināšanu.
Finanšu ministre brīdināja, ka deputāti apdraudot likumprojekta spēkā stāšanos. “Ja šādu normu šodien iebalsosim, tiešām var būt grūtības prezidentam to izsludināt, raksta portāls la.lv.

 

 

Un tad jūs panāksiet, ka no 1. janvāra būs nevis vidējā termiņa budžets, kas nodrošinās lielākas pensijas un pedagogu atlīdzību, tādu, kāda tā ir decembrī, bet 1. janvārī pēkšņi pamodīsies daļa sabiedrības ar mazāku pensiju un mazāku atlīdzību. Vai tas ir tas, ko mēs vēlamies sasniegt? Nē,” bija nobažījusies ministre. Viņa skaidroja, ja tuvāko nedēļu laikā netikšot izveidota valdība, tad veselības ministre Anda Čakša iesniegšot priekšlikumu, kas dos iespēju jau no janvāra maksāt mediķiem 20% lielākas algas, piedāvājot arī redzējumu par finansējuma avotiem. “Nav nekāda skapīša pie gultas, kuram jūs varat atvērt durtiņas, lai pagrābtu tur naudu,” sacīja D. Reizniece-Ozola.

Priekšlikumu par algu palielināšanu NMPD mediķiem bija iesniedzis “Saskaņas” deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, un viņu atbalstīja arī Artuss Kaimiņš (“KPV LV”) un Aldis Gob­zems (“KPV LV”), bet kritizēja Juris Pūce no “Attīstībai/Par!” (“AP”).

Kaimiņš uzskata, ka 8,3 miljoni eiro esot spļāviens jūrā, “ja mēs skatāmies uz Latvijas kopējo budžetu, kas ir ap deviņiem miljardiem eiro, un mēs varam šo naudu atrast un nekavējoties novirzīt NMPD personālam”.

“Šie cilvēki ir to pelnījuši, un, nedod Dievs, ja jums kādam kaut kas notiks un būs jāsauc brigāde. Un viņi zinās, ka jūs ­esat deputāti, kuri nav atbalstījuši šo priekšlikumu, lai mediķiem paceltu algas un noturētu viņus šajā darba vietā,” sacīja Kaimiņš.

Kaimiņš uzskata, ka nepieciešamos miljonus varot piešķirt no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.
Savukārt priekšlikuma iesniedzējs Dombrovskis skaidroja, ka esot iespējams koriģēt nākamā gada iekšzemes kopprodukta prognozi atbilstoši Eiropas Komisijas jaunajai prognozei, kas paredzot augstāku izaugsmi. Viņaprāt, esot iespējams palielināt ieņēmumu prognozi vismaz par 16 miljoniem eiro, kas esot vairāk nekā nepieciešams, lai par 20% paceltu algas NMPD darbiniekiem.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS) nobalsoja pret Dombrovska priekšlikumu, jo uzskata, ka finansējums mediķu atalgojuma palielināšanai ir jāpiešķir visai veselības aprūpes jomai kopumā un ka naudas došana vienai mediķu grupai neatrisinot samilzušo cilvēkresursu problēmu nozarē kopumā.

NMPD direktore Liene Cipule pateicās savā un darbinieku vārdā deputātiem par pozitīvo balsojumu un uzsvēra, ka ar šo naudu varēšot izlīdzināt nevienlīdzību, kas pastāvot starp nozarē strādājošiem cilvēkiem. “NMPD mediķi ir viszemāk atalgotā darbinieku grupa, un, ja mēs saņemsim piešķirto naudu, tad būsim līdzvērtīgā pozīcijā ar slimnīcu uzņemšanas nodaļu medicīnas māsām un ārstiem. Es ļoti ceru, ka atlūgumi vairs netiks rakstīti. Taču ļoti svarīgi ir turpināt atalgojuma celšanu visā medicīnas nozarē, jo slimnīcu uzņemšanas nodaļām ir jābūt gatavām uzņemt tos pacientus, kurus atved NMPD brigādes, un nedrīkst pieļaut, ka mediķi nodaļas atstāj nepietiekamas darba samaksas dēļ,” sacīja Cipule.

NMPD ārsts Roberts Fūrmanis pastāstīja, ka viņa kolēģi esot ļoti priecīgi par šo plašo soli NMPD sakārtošanas virzienā, jo Saeimas deputāti devuši iespēju dienesta darbiniekiem izkļūt no viszemāk atalgoto mediķu rindām.

 

Kā ziņots, NMPD vadība novembrī pieņēma lēmumu izsludināt ārkārtas medicīnisko situāciju dienesta Rīgas reģionālajā centrā, jo 15 mediķi zemā atalgojuma dēļ bija uzrakstījuši atlūgumu.

Kā toreiz žurnālistiem stāstīja dienesta direktore Liene Cipule, dienestā notiekot “masveida mediķu aizplūšana”, kas saistīta ar mediķu neapmierinātību lielās slodzes un nesamērīgi mazā atalgojuma dēļ, kā arī tādēļ, ka neesot skaidrs, kas ar mediķu atalgojumu notikšot nākamgad.

Publicējam arī pilnu balsojuma sarakstu, kurā var redzēt kurš deputāts kā balsoja:

Avots: la.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">andža</cite>

    tagat vismaz redzams kuri saraksti nobalsoja pret,lai mediķi mūs glābtu.šīm partijam ir viens mērķis iznīcināt tautu

  • <cite class="fn">Anonīms</cite>

    Vispirms jāatlaiž tas slimnīcās uzblīdušais valdes locekļu aparāts un tad nemaz nevajadzēs meklēt un piešķirt tos miljonus! Dobelē Spridzāns sreādā 13 darbavietās!!! Zelta cilvēks! Supermens!!!

Leave a Comment