Ar ko atšķiras veselīgas no neveselīgām attiecībām?

„Kas ir mīlestība?” ir viens mūsu vidū no visbiežāk apspriestajiem jautājumiem. Vai tā ir vienkārši sajūta? Emocijas? Vai tā mūs padara par cilvēkiem? Vai mēs visi to izjūtam? Mīlestība var likt mums izjust un darīt daudz dažādu lietu dzīvē, tāpēc tiek pētīta ideja par diviem mīlestības veidiem: veselīgu un neveselīgu mīlestību.

Mīlestības veidi

Parasti mīlestību definē kā nosacījuma vai beznosacījuma mīlestību. Tātad nosacījuma mīlestība būtu tāda mīlestība, kā pamatā ir dažādu nosacījumu izpilde, piemēram, „Es mīlu šo cilvēku tikai tad, ja viņš manā labā kaut ko izdarīs, taču ja neizdarīs, tad nemīlu.”

Beznosacījuma mīlestība vairāk apzīmē situāciju, kad „neatkarīgi no tā, ko tu esi izvēlējies darīt, un vai tas mani ir sāpinājis, es tevi vēl joprojām mīlu, jo saprotu, kāpēc tu izvēlējies iet šādu ceļu.” Ņem vērā, ka beznosacījuma mīlestība nav sevis upurēšana, neveselīgu attiecību uzturēšana, samierināšanās ar pāridarījumiem utt. Tas vienkārši apzīmē tādu mīlestību, kas nekad neizzūd. Piemēram, tā var būt mātes vai tēva mīlestība pret savu bērnu.

Veselīga mīlestība pret neveselīgu mīlestību

Uz neveselīgu mīlestību var raudzīties kā uz tādu mīlestību, kas liek tev mainīt sevi tikai tāpēc, lai iepriecinātu cilvēku, ar ko tu varētu būt kopā. Tā var arī novest pie tā, ka tu nespēsi izjust laimi un prieku, ja šis cilvēks tev nebūs līdzās. Neveselīga mīlestība var izraisīt atkarību no otra cilvēka un novest tevi dažādos strupceļos, ļaujot tev to izmantot kā attaisnojumu tam, lai nestātos pretī dzīves izaicinājumiem. Citiem vārdiem, neveselīga mīlestība ir lielākoties radīta cilvēka prātā. Tā bieži ir saistīta ar intrigām, manipulāciju, sevis upurēšanu un citām līdzīgām izpausmēm, kas ir acīmredzami nogurdinošas, taču tu nespēj to laist prom.

Veselīga mīlestība ir abpusēja starp diviem cilvēkiem, neliekot nevienam sevi mainīt tās dēļ. Tā ir balstīta uz jūtām tavā sirdī, nevis tā, kas notiek apkārt. Tā neliedz tavam partnerim gūt pašam savu pieredzi un nenosoda viņu. Tā ļauj tev mīļoto cilvēku atbalstīt un saprast, pat ja kaut kas no viņu darītā tev uzkrīt uz nerva. Kopā jūs esat atvērti, varat sarunāties un augt. Jūs neesat atkarīgi viens no otra, bet darbojaties kā komanda, lai padarītu dzīvi patīkamāku.  

Avots: collective-evolution.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment