BNN: Aizdomas par sporta naudas ceļiem caur LOK prezidenta un izpildkomitejas locekļa kabatām

Aizdomu ēna par nekorektu sportistiem paredzētā finansējuma izlietojumu savelkas arvien drūmāka. Latvijas sportam atvēlētā nauda, iespējams, tiek tērēta nevis sportistu attīstībai, bet likta Latvijas Olimpiskajai komitejas (LOK) prezidenta Aldona Vrubļevska un LOK izpildkomitejas locekļa Aivara Lemberga kabatās, liecina BNN rīcībā nonākuši dokumenti.

 

To izpētīji portāls BNN.lv.

Kamēr sporta nozare cieš un tiek celta trauksme par iespējamajiem korupcijas riskiem, atbildīgās institūcijas šai ēnainajā situācijā, šķiet, ir uzlikušas vēl acīm papildu aizsegus. Kāpēc reiz Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks strādājis Lemberga kontrolētajā uzņēmumā un kā pie it kā sporta atbalstītāja Lemberga nonāk prāvas summas viņa resursu paplašināšanai? BNN sniedz ieskatu dažādajās «sakritībās», kas noved pie iespējamās korupcijas LOK un SIA Olimpiskas centrs «Ventspils» (OC Ventspils) piesegšanas.

Nauda, kas paredzēta sportam, nonāk pāris cilvēku kabatās

OC Ventspils ir LOK un Ventspils pilsētas domei piederoša kapitālsabiedrība, kuru vada bijušais AS Ventspils nafta un SIA Ventspils nafta termināls apsardzes dienesta vadītājs, SIA Apsardzes dienests «Venta» ģenerāldirektora vietnieks Jurģis Liepājnieks un kura atrašanās OC Ventspils valdes priekšsēdētāja amatā ir atkarīga no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja, LOK izpildkomitejas locekļa Lemberga un LOK prezidenta Vrubļevska lēmumiem, liecina BNN rīcībā esošā informācija.

Tāpat BNN redzeslokā nonākušie dokumenti liecina, ka Jurģis Liepājnieks nodrošina, lai OC Ventspils būtu biedrs Lemberga vadītajā biedrībā Ventspils Attīstības aģentūra (VAA) un Vrubļevskim būtu darba līgums ar OC Ventspils.

BNN ir zināms, ka LOK prezidentam Vrubļevskim OC Ventspils kopš 2014.gada nodrošina darba algu kā tās kapitāla daļu pārstāvim no LOK puses. Vrubļevska ienākumi šādi tiek papildināti ar 1 700 eiro mēnesī, jeb 20 400 eiro gadā pirms nodokļu nomaksas.

Jāuzsver, ka kapitāldaļu turētāja pārstāvja darba atalgošana ir kapitāla daļu turētāja, šajā gadījumā LOK, kompetence un izdevumi. LOK šīs funkcijas var uzticēt pildīt tās prezidentam esošās amatalgas ietvaros vai lemt par šīs funkcijas pildošas amatpersonas papildus atalgošanu no LOK līdzekļiem.

Savukārt par Lemberga labklājību OC Ventspils gādā, maksājot biedru naudu VAA turpat 50 000 eiro gadā, kurā Lembergs kā tās prezidents saņem teju 100 000 eiro lielu ikgadējo atalgojumu.

Fakts, ka OC Ventspils ir jāmaksā Vrubļevskim par tās kapitāldaļu turētāja funkciju veikšanu un jāmaksā dāsnas biedra naudas VAA, liecina par sportam atvēlēto līdzekļu izsaimniekošanu un iespējamu korupciju.

Kā zināms, sportam atvēlēto valsts līdzekļu apsaimniekošanu uztic Vrubļevska vadītajam LOK, kas daļu no tiem novirza OC Ventspils, tāpat kā to dara Lemberga vadītā Ventspils pilsētas dome.

Rodas aizdomas, ka daļa no šiem līdzekļiem, iespējams, savtīgi izmantojot amatpersonām piešķirtās pilnvaras, tiek novirzīta uz pašu amatpersonu kabatām.

Dažādās «sakritības»

BNN rīcībā ir nonākusi informācija, ka Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) ir vairākkārtēji informēta par iespējamiem noziegumiem, tai skaitā par dokumentu viltošanu, iespējami fiktīvas nodarbinātības un līdzekļu izšķērdēšanas faktiem, proti, par amatpersonu pastrādātiem iespējamiem noziegumiem, kuru rezultātā ir tikusi un joprojām tiek izšķērdēti sportam atvēlētie sabiedriskie līdzekļi lielā apmērā.

Neskatoties pat uz ENAP piestādītajiem augstāk minēto faktu apstiprinošajiem dokumentiem, ENAP līdz šim nav izrādījis ieinteresētību lietu skatīt padziļināti, liecina BNN pieejamā informācija.

BNN izdevās noskaidrot, ka ENAP esošais priekšnieks Pēteris Bauska reiz bijis savulaik Lemberga kontrolē esošās LatRosTrans bijušais apsargs. Jānorāda, ka LatRosTrans ir Latvijas–Krievijas kopuzņēmums, kurā AS Ventspils nafta pieder 66% akciju, savukārt Krievijas puses uzņēmumam Transņefteprodukt – 34% akciju. Savukārt Liepājnieks strādājis par AS Ventspils nafta un SIA Ventspils nafta termināls apsardzes dienesta vadītāju (1997–2005), par SIA Apsardzes dienests «Venta» ģenerāldirektora vietnieku (2005–2007) – laikā, kad šie uzņēmumi atradās izteiktā Lemberga kontrolē.

To, vai ENAP rīcībā ir saskatāma Lemberga ietekme, rādīs laiks. Taču minētie fakti un ENAP līdzšinējā rīcība ir tā vērti, lai atbildīgie politiķi pievērstu tiem pastiprinātu uzmanību arī 2020.gada valsts budžeta kontekstā.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment