Uzmanies! Ēdiens plastmasas traukos var būt kaitīgs veselībai

Diemžēl, viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu pagaidām nav. Draudus veselībai rada dažādas plastmasas ķimikālijas, kas nonāk tavā ēdienā, tādas kā bisfenols A un ftalāti, apgalvo Veselības vides aizsardzības katedras profesore Masačūsetsas štata Universitātē, Laura Vanderberga. Tas var notikt vienkāršas trauka uzsildes laikā.

Trauciņi un iepakojumi, kas īpaši paredzēti ēdiena pagatavošanai, visticamāk, nesatur bisfenolu. Bet pēc Vanderbergas teiktā labāk pieņemt, ka lielākā daļā plastmasas iepakojumu sastāv no vienādiem elementiem. Galvenais jautājums – vai uzskatīt bisfenolu A un citus elementus par veselībai bīstamiem. Daži zinātnieki, kas specializējas hormonu pētniecībā, apgalvo, ka šīs vielas ietekmē ķermeņa hormonālo sistēmu, potenciāli izraisot vēzi, diabētu un aptaukošanos.

Tomēr oficiālās organizācijas, tādas kā ASV Produktu un zāļu kontroles pārvalde un Eiropas Pārtikas drošības aģentūra pagaidām bisfenolu A uzskata par nekaitīgu. Šo organizāciju zinātnieki apgalvo, ka cilvēka organisms ātri sadala bisfenolu A un izdala to no ķermeņa kopā ar urīnu. Men’s Health veselīga uztura speciālist Alans Aragons atzīst, ka lai noskaidrotu lietu patieso būtību jābūt gatavam tam, ka eksperimentā iesaistītie var saindēties. Tādēļ visi eksperimenti tiek veikti ar dzīvniekiem un tos var apšaubīt.

Ja nevēlies lieki riskēt, it pavisam vienkāršs paņēmiens: vienkārši pārliec trauciņu saturu stikla bļodā, uzliec tai vāku un ieliec ēdienu mikroviļņu krāsnī. Izmanto kulinārijas termometru, lai noteiktu vai netiek pārsniegta ieteicamā temperatūra. Ja uzsildi dārzeņus, pievieno tiem mazliet ūdens. Kas attiecas uz rīsiem, veikalos atrodami arī rīsi, kas nav iepakoti plastmasas paciņās.

Avots: www.mhealth.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment