Gribu muskuļus! Spēka treniņu režīms, kā izvirzīt mērķus

Atšķirīgi viedokļi

Ir atšķirīgi uzskati par to, kādas ir labākās treniņu programmas muskuļu audzēšanai. Uzskata, ka labs veids, kā to darīt, ir svaru cilāšana trijos piegājienos pa astoņām, divpadsmit reizēm katrā. Cilājot mazāku smagumu ilgāku laiku, tiks veicināta muskuļu izturība un tonuss.

Treniņi parasti ietver vairākus vingrojumus (bieži vien ar trenažieriem), kas paredzēti dažādu muskuļu grupu stimulēšanai. Visbiežāk vingrojumu izpilda 1–3 piegājienos (vienā piegājienā vingrojumu izpilda 8–15 reižu, kam jāpatērē aptuveni minūte). Visa nodarbība ilgst pusstundu.

Ne vien skaists, bet arī vesels

Spēka vingrojumi labvēlīgi iedarbojas uz augumu. Jo vairāk muskuļu, jo vairāk tauku tiek sadedzināts. Lielāka muskuļu masa palielina vielmaiņu, sadedzina taukus. Regulāra svaru cilāšana var uzlabot sirds-asinsvadu sistēmas veselību, stabilizējot augsta blīvuma lipoproteīnu (labo holesterīnu) līmeni asinīs.

Lasi vēl: Pašam savs trenažieris – kā pagatavot speciālās siksnas TRX treniņiem!

Spēka vingrojumi ne vien padara spēcīgākus muskuļus, bet arī stiprina kaulus, palielinot tajos minerālvielu saturu, un novērš osteoporozes risku. Īpaši svarīgi tas ir gados vecākiem vīriešiem (arī sievietēm), jo šādi vingrojumi palīdz cīnīties pret vecuma izraisīto pakāpenisko muskuļu masas zudumu (sākas jau 35 gadu vecumā). Pētījumi pierādījuši, ka sievietes un vīrieši var ievērojami palielināt muskuļu masu, kustīgumu un veiklību arī 70 un 80 gadu vecumā, veicot spēka vingrojumus tikai 10 nedēļas.

Pētnieki atklājuši, ka spēka vingrojumi uzlabo pašnovērtējumu, jo palīdz iegūt skaistāku ķermeni, nekā veicot tikai aerobikas vingrojumus (piemēram, skrienot vai peldot). Izskaidrojums tam varētu būt šāds – veicot spēka vingrojumus, atgriezeniskā saite veidojas uzreiz. To, ka pieaugusi muskuļu masa un palielinājies to tonuss, var samērā ātri konstatēt.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment