Interesanti! Kā skolotājiem ir jākomunicē ar mazgadīgajiem, nepārkāpjot robežas

Šīs vadlīnijas ir radītas, tāpēc, lai nerastos nekādi pārpratumi starp pieaugušiem cilvēkiem un mazgadīgajiem. Lai mazgadīgie sabiedrības locekļi varētu justies droši jebkura pieaugušā cilvēka klātbūtnē.

Pievērs uzmanību robežām

Komunicējot un sadarbojoties ar mazgadīgu personu, esi gādīgs un uzmanies, lai visu laiku netiktu pārkāptas garīgās, fiziskās un seksuālās robežas. Vedināšana uz seksuālām darbībām, pavedināšana, nepiedienīgi žesti, seksuālu darbību attēlošana, fiziska aizskaršana ir kategoriski aizliegta un sodāma.

Fiziskais kontakts

Fizisks kontakts starp pieaugušo un mazgadīgo bieži vien tiek nepareizi interpretēts gan no iesaistīto puses, gan no novērotāju puses. Pirms tiek izdarīts pieskāriens mazgadīgajam, ir jānovērtē situācija, kā to uztvers pats mazgadīgais. Pieskāriens var būt piedienīgs, ja tas ir saistīts ar sveicienu, rūpēm, bažām, norādēm vai apsveikumiem. Pieņemams fizisks kontakts arī ir “dod pieci”, rokasspiediens, kulaku sasišana, maigs uzsitiens pa muguru vai plecu.

Pilnīgi izslēgta ir pieskārienu klātesamība, kad ir nepieciešama mazgadīgā disciplinēšana. Arī vārdiski bērnu nedrīkst apvainot, apkaunot, teikt sāpīgas un nejaukas lietas.

Tikšanās aci pret aci

No šādām tikšanās reizēm vislabāk ir izvairīties, bet, ja tas nav iespējams, tad tiecieties vietā, kur apkārt arī citi cilvēki, kuri var redzēt notiekošo. Ja tas notiek atsevišķā telpā, kabinetā, tad vienmēr atstājiet durvis atvērtas.

 

Avots: youthprotection.harvard.edu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment